V projektu gradnje kanala C0 manjka še gradbeno dovoljenje za 130 metrov pri hipodromu, kjer se je postopek razlastitve zaključil, tako da bodo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja oddali prihodnji teden, je napovedal Janković. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo
V projektu gradnje kanala C0 manjka še gradbeno dovoljenje za 130 metrov pri hipodromu, kjer se je postopek razlastitve zaključil, tako da bodo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja oddali prihodnji teden, je napovedal Janković. (Fotografija je arhivska.) Foto: BoBo

Poslancem SDS-a so se s podpisi pod zahtevo za odreditev parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 pridružili v NSi-ju, tako da bo preiskovalna komisija lahko ustanovljena, je povedala poslanka SDS-a Anja Bah Žibert.

Na novinarski konferenci je spomnila, da so se v stranki za ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije zavzeli, ker projekt gradnje kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika ogroža pitno vodo za več kot 300.000 ljudi, pitna voda pa je neprecenljiva.
Ponovila je, da je pravica do pitne vode v Sloveniji od leta 2016 ustavno zaščitena. "Zato nihče v tej državi ne sme imeti pravice, da to veliko in pomembno dobrino, nenadomestljivo dobrino, kakor koli ogroža. Tudi župan Janković ne. Gre za ekološko nasilje, ekološki kriminal," je bila ostra.

Kaj je tema preiskave in kaj so njeni cilji?

Kot je razvidno iz objave na spletni strani DZ-ja, gre v uradni zahtevi za parlamentarno preiskavo za ugotovitev in oceno dejanskega stanja za ugotovitev politične odgovornosti in drugih odgovornosti nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja ter zaradi suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje s področja gradenj, urejanja prostora in varstva okolja ter za morebitno spremembo zakonodaje, ki je vezana na izdajo gradbenih dovoljenj, urejanja prostora in varstvo okolja.

Ciljev in namenov preiskave je več, med drugim ugotoviti, "ali in kako so se nosilci javnih funkcij vmešavali in se vmešavajo v postopek projekta". Raziskati je treba sum, "da so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nepravilno, nezakonito". Prav tako naj bi se preučila potreba po morebitni spremembi zakonodaje, ki ureja izdajo gradbenih dovoljenj, ter preostali postopki, vezani na gradbena dovoljenja.

Bah Žibert: Sklepi DZ-ja se ne spoštujejo

Kot je spomnila, v SDS-u na problematiko kanala C0 opozarjajo že dlje časa, leta 2019 je bila o tej temi tudi sklicana seja DZ-ja, na kateri so bili sprejeti nekateri zavezujoči sklepi, "ki pa se danes ne spoštujejo". Med njimi je omenila sklep, naj se projekt ustavi, dokler ne bo presoje vpliva na okolje. Prav tako je bilo sprejeto, da je treba zagotoviti potrebno dokumentacijo, ki je projekt še vedno nima, tudi okoljevarstveno soglasje. Sprejeto je bilo še, da se mora spoštovati ustava, ki govori tako o zaščiti pitne vode kot lastnine, v katero se ne more posegati.

V stranki so tako zadovoljni, da je podpise za ustanovitev preiskovalne komisije prispeval tudi NSi, preseneča pa jo, da se ni odzvala koalicija. "Verjeli smo, da bo prevladal razum, da bomo stopili skupaj, ko gre za zaščito javnega dobrega, pitne vode, a žal je pri tej koaliciji povsem drugače," je dejala Bah Žibert.

Janković odgovarja Nataši Pirc Musar: V skladu s pristojnostmi ustavite projekt in prevzemite odgovornost

Ljubljanski župan Zoran Janković pa se je na svoji novinarski konferenci odzval na poziv predsednice republike Nataše Pirc Musar, ki ga je v pismu pozvala k prekinitvi gradnje kanala C0. Kot je dejal, je nad njenim pristopom "ogorčen in razočaran", saj ima njena beseda veliko težo.

Anja Bah Žibert iz SDS-a je Jankoviću očitala
Anja Bah Žibert iz SDS-a je Jankoviću očitala "ekološko nasilje, ekološki kriminal". (Fotografija je arhivska.) Foto: DZ
Sorodna novica Predsednica: Treba je odpraviti dvome, da bi kanal C0 lahko trajno ogrožal pravico do pitne vode

"Kot pravnica in vrhovna avtoriteta v državi bi morali razumeti, kaj pomeni spoštovanje zakonodaje in pravnomočno pridobljeni dokumenti. Če kljub temu menite, da delamo narobe, vas pozivam, da skladno s svojimi pristojnostmi projekt ustavite in prevzamete vso odgovornost za posledice," je med drugim zapisal v svojem odgovoru na poziv.

Med posledicami je omenil okoljevarstvene, in sicer zaščito podtalnice zaradi prepustnosti greznic, in finančne. Te bi se zgodile zaradi vračanja državnih in evropskih sredstev, ki so jih pridobili za projekt, ter kazni Sloveniji zaradi neizpolnjevanja evropske direktive o čiščenju komunalnih odpadnih voda. Janković je predsedničino skrb za pitno vodo označil za populizem, saj bo po njegovem prepričanju prav ta projekt poskrbel za zaščito pitne vode. V zadnjih 16 letih so naredili 200 kilometrov nove kanalizacije in delež priklopov povečali z 68 na 92 odstotkov, z dokončanjem kanala C0 bi se ta povzpel na 98 odstotkov, zaprli so več kot 6000 greznic, je naštel.

"Projekta zakonito nihče ne more ustaviti"

Razočaran je, ker je Pirc Musar kot pravnica prisluhnila le argumentom nasprotnikov gradnje, ne pa stroke in postopkom, ki veljajo v pravni državi. Traso projekta je stroka po njegovih besedah zarisala pred 30 leti, za traso med Brodom in Črnučami imajo pravnomočno gradbeno dovoljenje, "projekta zakonito nihče ne more zaustaviti", je dejal.

Težava pri projektu, ki teče od leta 2015, je nastopila ob prizadevanjih za dodaten varovalni ukrep oz. dodatno zaščito s kineto, kar je po njegovih besedah nesmisel, saj lahko kanal zgradijo brez nje. Pridobivanje gradbenega dovoljenja je bilo razdeljeno na več prostorskih odsekov, v skladu s tem, kako hitro so pridobivali zemljišča.

V tem projektu manjka še gradbeno dovoljenje za 130 metrov pri hipodromu, kjer se je postopek razlastitve zaključil, tako da bodo vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja oddali prihodnji teden, je napovedal.

Ljubljanski župan vztraja, da je gradnja zakonita. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Ljubljanski župan vztraja, da je gradnja zakonita. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Janković o parlamentarni preiskavi: "Pričakovano"

Glede poziva SDS-a k ustanovitvi parlamentarne preiskave o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 na območju ljubljanskega vodonosnika je povedal, da s tem nima nobenih težav. "To je pričakovano, če bom vabljen, bom šel," je povedal. Takšnih poskusov je bilo več, je dejal in dodal: "Vem, da jih motim."

Za uvedbo parlamentarne preiskave so sicer potrebni podpisi tretjine poslancev. Doslej je bilo v DZ-ju ustanovljenih 38 preiskovalnih komisij, končnih poročil je bilo sprejetih 12.

Parlamentarna preiskava kanala C0