Število brezposelnih je poskočilo zlasti ob koncu leta. Foto: MMC RTV SLO
Število brezposelnih je poskočilo zlasti ob koncu leta. Foto: MMC RTV SLO

Število brezposelnih je naraščalo vse leto, zelo velik skok pa so zaznali decembra. Se je pa lani v primerjavi z letom prej povečalo tudi število zaposlitev, kar vzbuja upanje, da se bodo gibanja morda vendarle začela obračati.

Brezposelnost se je lani v primerjavi z letom prej najbolj povečala prav na jugozahodu Slovenije, pojasnjuje direktorica koprske območne službe zavoda za zaposlovanje Nevenka Bandelj: "Konec preteklega leta je bilo na območni službi Zavoda Koper prijavljenih 8.348 registrirano brezposelnih oseb, to je 8,8 odstotka več kot decembra lani."

Število brezposelnih je poskočilo zlasti ob koncu leta, saj se je decembra v primerjavi z novembrom brezposelnost povečala kar v enajstih območnih službah zavoda. "Tudi v Kopru, vendar je bil porast nekoliko nižji kot na ravni države. Pri nas je bil 3,5-, na ravni države pa 3,9-odstoten."

Razlogov je več: zapozneli iskalci prve zaposlitve, trajno presežni delavci, stečajniki in brezposelni zaradi izteka pogodb za določen čas. Največji priliv je bil iz gostinstva in gradbeništva. "Te osebe bodo krajši čas prijavljene na zavodu. Pričakujemo, da se bodo marca, aprila ponovno zaposlile," še pravi Bandljeva.

Dodatna sredstva za zaposlovanje mladih
Podatek, ki pozitivno izstopa, se nanaša na povečano število zaposlitev in samozaposlitev v lanskem letu. Na koprskem zavodu pričakujejo, da se bo ta trend nadaljeval. Zasluge pripisujejo tudi politiki aktivnega zaposlovanja. Letos bodo posebno pozornost namenili zlasti mladim, za katere imajo na voljo dodatna sredstva.

Dinamika stečajev se je v preteklem letu precej umirila. Nekaj podjetij je sicer še vedno na robu preživetja, vendar pa zaradi tega v prihodnje vendarle ni pričakovati toliko brezposelnih kot v letih največje krize.

Jasna Preskar, Radio Koper