V Fištravčevem kabinetu pravijo, da so v Rušah naklonjeni njihovemu predlogu za ŠC Pohorje. Foto: BoBo
V Fištravčevem kabinetu pravijo, da so v Rušah naklonjeni njihovemu predlogu za ŠC Pohorje. Foto: BoBo

V pristojnosti mariborske občine so koncesije, ki se nanašajo na mariborsko Pohorje, za prenos koncesij na areškem Pohorju pa sta pristojni vlada in občina Ruše. Mariborska občina je obe že kontaktirala, na njen predlog pa tudi stečajni upravitelj in občina Ruše naj bi bila naklonjena rešitvi, so pojasnili v kabinetu mariborskega župana Andreja Fištravca.

Mariborska občina si prizadeva, da bi zimsko sezono na Pohorju po stečaju Športnega centra (ŠC) Pohorje rešila s prenosom vseh treh žičniških koncesij na občinsko podjetje Pohorje šport in turizem. Občina bi prek omenjenega podjetja vzpostavila dve najemni razmerji, prvo za upravljanje s krožno-kabinsko žičnico, ki ga bodo sklenili z občinskim podjetjem Marprom, drugo pa za preostale žičniške naprave, za katere najemnik še ni znan.

Vlagatelj bo moral dokazati, da je sposoben prevzeti naprave
Ko bodo končali vse pravno-upravne postopke, bo dokončno znan tudi morebitni najemnik oziroma upravljavec preostalih žičniških naprav in smučišč, ki bo moral dokazati, da je finančno in strokovno dovolj močan za izvajanje, so pojasnili na občini.

Vsebina pogodbe bo stvar pogajanj, po trenutnem predlogu pa naj bi najem trajal čez zimsko sezono, v kateri bi morebitni upravljavec prispeval denar za remont žičniških naprav in s svojim deležem sodeloval pri stroških krožno-kabinske žičnice. Upravljanje vseh žičniških naprav naj bi novi koncesionar prevzel takoj, ko bo za to imel izpolnjene predpisane pogoje.

Krožno-kabinska žičnica pohorska vzpenjača ne obratuje, odkar so pred dvema tednoma na njej začeli izvajati redna letna vzdrževalna dela. A so bili zaradi pomanjkanja denarja prejšnji teden prisiljeni predčasno končati remont, ki se zdaj nadaljuje.