Roki za volilna opravila začnejo teči danes.

Volitve nadomestnega člana bodo potekale samo v volilni enoti Radenci, v kateri je Šmelc kandidiral na zadnjih volitvah. V Radencih so bile sicer na začetku januarja predčasne volitve v občinski svet, potem ko je zaradi nesoglasij med občinsko pozicijo in opozicijo odstopila več kot polovica od skupaj 16 občinskih svetnikov.

Šmelc, ki je bil izvoljen na listi Neodvisne liste za občino Radenci, je za STA povedal, da se je za odstop odločil, ker ne želi sodelovati "v cirkusu" v občinskem svetu, kjer naj ne bi upoštevali predlogov opozicije.

Kot je zatrdil, mu je radenski župan Roman Leljak obljubil, da bo tudi opozicija lahko sodelovala v občinskih odborih in imela možnost odločanja. Ko pa je videl, da je komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja zamenjala vse kandidate, ki so jih v opoziciji predlagali za občinske odbore, se je odločil, da se "tega ne bo šel", saj da se tako ne da delati.

V pravni službi občine so glede volilnih postopkov povedali, da bi svetnika, če bi odstopil po šestih mesecih na položaju, nadomestil kandidat z njegove liste, ki je bil po rezultatih zadnjih volitev takoj za njim. Ker pa je Šmelc odstopil prej kot po pol leta mandata, morajo opraviti nadomestne volitve.