Praznični utrip v Mariboru. Foto: Twitter Slovenia Tourism
Praznični utrip v Mariboru. Foto: Twitter Slovenia Tourism

Praznični program v Mariboru se je znova pripravljal v zadnjem trenutku in na različnih mestih, čeprav na mariborski občini vsako leto obljubljajo, da se bodo naslednjič hitreje lotili priprav na december.

"Tu vlada popoln kaos," je ta teden med drugimi opozorila mestna svetnica SD-ja Mateja Dover Emeršič in župana Andreja Fištravca pozvala, naj oblikuje strokovno komisijo, ki bo na tem področju naredila red. Ker ni enotnega prazničnega programa, ampak se tega lotevajo različni prireditelji, so v Mariboru vsako leto težave. Lani je zaradi zapletov z denarjem skoraj odpadlo nekaj napovedanih prazničnih koncertov, zaradi različnih poimenovanj dogodkov je zmeda pri obveščanju javnosti.

Letos so organizacijo programa na Trgu Leona Štuklja zaupali štajerskemu podjetju Nipa, hčerinskemu podjetju komunalnega podjetja Nigrad. Po božiču naj bi prirejanje koncertov do novega leta prevzel Zavod za turizem Maribor - Pohorje, ki sicer pripravlja tudi sejemski program na Grajskem trgu.

Program se oglašuje pod nazivom Čarobni december, ločeno pa nastopa program Vilinsko mesto, katerega glavni prireditelj je Narodni dom Maribor. Večina teh dogodkov bo potekala v Vetrinjskem dvoru ali na ulicah in trgih starega mestnega jedra. Sprevod dedka Mraza prireja Zveza prijateljev mladine Maribor, drsališče na Trgu svobode je pod nadzorom občinskega urada za šport, medtem ko praznično razsvetljavo namešča Nigrad.

Direktorica Zavoda za turizem Maribor - Pohorje Janja Viher je pojasnila, da je število prirediteljev tako veliko zato, ker za prirejanje dogodkov posameznemu javnemu zavodu niso zagotovljena dodatna finančna sredstva. "Sami tako obsežnih programov z obstoječo kadrovsko strukturo nikakor ne moremo zagotoviti," je dejala.

Tudi letos brez usklajevalca
Ker ni imenovanega usklajevalca prazničnega decembra v Mariboru, imajo izvajalci programa velike težave. Samostojni mestni svetnik Miloš Stevanović je na četrtkovi seji mestnega sveta izrazil ogorčenje, da je bil razpis za gostinsko ponudbo na osrednjem prizorišču objavljen "tik pred zdajci", stalni sodelujoči pa o tem sploh niso bili obveščeni. Tudi drugi mestni svetniki so podvomili o sposobnosti Nipe za takšno dejavnost, saj podjetje drugače skrbi za mestni akvarij, a je župan pomisleke zavrnil kot neutemeljene.

V zadnjem trenutku se je pripravljal tudi kulturni program. "Nujno je treba določiti nekoga, ki bo jasno odgovoren za koordiniranje celotnega programa v mestu, da se bodo lahko pravočasno pričele priprave nanj," je poudarila Katja Beck Kos iz Društva Hiša!, ki sooblikuje del programa Vilinskega mesta. Ne le da bi tako lažje uresničili zastavljene ideje, ampak bi tako po njenem mnenju tudi laže pridobili dodatna finančna sredstva.

Praznično ponudbo v mestu bi radi popestrili tudi trgovci, a si želijo več posluha občine, saj so priča številnim omejitvam. Med drugim niti v decembru ne smejo imeti blaga na ulici, za vsako stojnico pa morajo plačevati visoke stroške.

Po besedah gostinke Devane Blakaj je to nesmisel, saj bi z večjo ponudbo lahko privabili več ljudi v mesto, od tega pa ne bo imel koristi le posamezen trgovec ali gostinec, temveč vse mesto. Po njenem mnenju bi morala imeti občina izdelan načrt, kakšno podobo naj bi mesto v tem času nosilo in kaj sploh želi ponuditi obiskovalcem.

Brez vizije pri okrasitvi
Dolgoročna vizija manjka tudi pri okrasitvi mesta. Pred leti so arhitekti skupine Mikrourbanika izdelali zasnovo novoletne okrasitve, ki je temeljil na pohorski bajki o Vilinem klobčiču. Ta ideja je bila takrat le delno udejanjena, v zadnjem času pa povsem potisnjena v pozabo.