Na Novi Zelandiji žalujejo za žrtvami terorističnega napada. Foto: Reuters
Na Novi Zelandiji žalujejo za žrtvami terorističnega napada. Foto: Reuters

Naša zgodovina se je 15. marca spremenila za vedno in spremenili se bodo tudi naši zakoni. Prepovedano bo vse polavtomatsko orožje, kakršno je bilo uporabljeno v napadu 15. marca.

Jacinda Ardern, premierka Nove Zelandije
Napadalec tudi v Sloveniji

Glavni osumljenec za napad v Christchurchu na Novi Zelandiji Brenton Tarrant je bil po podatkih Generalne policijske uprave (GPU) sredi aprila 2016 na ljubljanskem letališču Jožeta Pučnika, kamor je priletel iz Carigrada. Ali je bival v slovenskih hotelih, ni znano.

Novo Zelandijo in svet je pretresel najbolj smrtonosen terorističen napad v tej otoški tihomorski državi, v katerem je bilo v dveh mošejah med petkovo molitvijo v Christchurchu ubitih 50 ljudi, 20 pa huje ranjenih.

Do streljanja je prišlo v dveh mošejah, Al Noor v središču Christchurcha in mošeji v bližnjem predmestju Linwood. Kot navaja nemška tiskovna agencija DPA, je bilo po navedbah policije v prvi mošeji ubitih 41 ljudi, v drugi pa sedem. Nato sta v bolnišnici poškodbam podlegla še dva človeka. Ranjenih je bilo 48 ljudi, od tega 20 huje.

Novo Zelandijo pretresa strelski napad
Kaj se je dogajalo v napadu na Novi Zelandiji?
Osumljenec pokola na Novi Zelandiji pred sodnikom
To je moment, ko se zavemo, da je skrajni desni konzervatizem lahko tudi terorizem!
-Zeph 2019-03-15 06:57:15
Zmerno priseljevanje ni problem. Če pa priseljevanje povzroči medkulturne, rasne in verske konflikte je to alarm, da se mora priseljevanje omejiti ali pa za določeno obdobje ukiniti. Vsak terorizem je nesprejemljiv, a nesprejemljivo je tudi, če vlada ne prisluhne ljudstvu in vodi priseljevalno politiko s katero se ljudje ne strinjajo. In posledica takega stanja so lahko extremna dejanja.
-Nikolaj 2019-03-15 08:59:42
Drvimo v državljansko vojno. Če se je zgodila v Španiji in na Irskem (pa gre za isti način življenja) se bo vsekakor tudi med dvema povsem različnima kulturama. Samo vprašanje časa je kdaj bo kakšen bradatež vrnil v njegovih očeh "milo za drago", nato bo sledila kontra reakcija. Še en opomnik kam pelje multikulti politika segregacije in vsiljevanja raznolikosti. V sovraštvo, nezaupanje, strah pred izgubo identitete. Nekateri bodo šli do konca, takih bo žal čedalje več.
-Es 2019-03-15 08:04:28
Abotno, da se še vedno dajete med sabo na levo desni osnovi. Kot da je za nekatere takšen napad božji dar, da lahko udarijo po svojih ideoloških nasprotnikih. Pa krog je že tolikokrat bil obrnjen, da ni več vzrokov in posledic. Oboji ste vzrok in posledica v teh prepiranjih.
-Binder Dandet 2019-03-15 11:08:22
NZL zaostrila zakonodajo o nadzoru orožja

Bi lahko vladne agencije storile več za preprečitev napada?
Novozelandska premierka Jacinda Ardern je v ponedeljek potrdila, da je njena vlada po smrtonosnem terorističnem napadu v dveh mošejah v Christchurchu, v katerem je umrlo 50 ljudi, podprla zaostritev zakonodaje o nadzoru nad orožjem. "Odločili smo se kot vlada, smo enotni," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala Ardernova. Obenem je napovedala, da bodo preučili dogodke, ki so vodili do napada, predvsem pa, ali bi vladne agencije lahko storile več, da bi ga preprečile. Še enkrat je poudarila, da je bila vladna koalicija enotna glede potrebe po zaostritvi pogojev dostopa do orožja. To je potrdil tudi njen koalicijski partner in podpredsednik vlade Winston Peters, ki je doslej nasprotoval spremembam.

Nova Zelandija: Število žrtev se je povišalo na 50
Kdor ima slabe namene, bo prišel v vsakem primeru do orožja.
-severnik 2019-03-18 08:30:50
Pri nas bi lahko prepovedali prodajo motik in kuhinjskih nožev... Že kar nekaj umorov ter ubojev se je zgodilo s temi "orožji"...
-luckyss 2019-03-18 08:54:16
Na evo, konec športnega strelstva na NZ. In potem bo prepoved orožja še v Evropi in potem po celem svetu, razen v ZDA. In potem se bomo vsi imeli radi in živeli v miru. In potem svizec zavije čokolado.
-malikan 2019-03-18 08:58:47
Ukrotiti lasten narod z zakoni, ki jim bodo v prihodnje ukinili pravico do samoobrambe. Ali bo naslednji islamski terorist imel dovoljenje za orozje?
-Robiland 2019-03-18 08:33:48
Nova Zelandija bo prepovedala polavtomatsko orožje

Potrebne zakone bodo potrdili do 11. aprila
Ardernova je nato kmalu zatem napovedala prepoved polavtomatskega orožja in polavtomatskih pušk vojaškega stila, ki jih je mogoče zlahka predelati v avtomatske puške. "Naša zgodovina se je 15. marca spremenila za vedno in spremenili se bodo tudi naši zakoni. Prepovedano bo vse polavtomatsko orožje, kakršno je bilo uporabljeno v napadu 15. marca," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala premierka in napovedala, da bodo potrebne zakone potrdili do 11. aprila. Obenem je napovedala, da bodo po prepovedi uvedli program odkupa orožja, podobno kot je to storila Avstralija po pokolu leta 1996 v Port Arthurju, kjer je umrlo 35 ljudi.

Nova Zelandija spreminja zakonodajo
Bravo Nova Zelandija!!!!Pazite se carin in sankcij Trumpa, ker ogrožate ameriško podjetništvo:)).
-TOMI 2019-03-21 08:07:28
V ameriških zveznih državah, kjer je politika nošenja orožja sprejeta (prikritega in odkritega), je daleč najmanj ropov in podobnega. Ker se zločinci zavedajo, da se lahko v hipu prelevijo iz napadalca v tarčo. Ampak te statistike spet ne bo nihče pokazal, ker ni v skladu z agendo.
-Meteorit 2019-03-21 08:52:39
Brez dialoga ali referenduma bodo v enem tednu prepovedali orožje domačinom, potem ko je tujec streljal. Prozorno da groza
-prim00z 2019-03-21 08:16:45
Kakšne bodo posledice sprejetja predvidenih ukrepov?1. Predvideni ukrepi na raven nevarnosti za ponovitev takega dogodka (uporaba strelnega orožja v napadu) ne bodo imeli nekakšnega, ali v najboljšem primeru zanemarljiv vpliv (morebitna višja cena sredstev na črnem trgu). 2. Predvideni ukrepi na raven nevarnosti za ponovitev takega dogodka, s stališča posledic (število mrtvih in ranjenih) ne bodo imeli nikakršnega vpliva (na voljo dovolj drugih enako, ali celo bolj učinkovitih sredstev). 3. Predvideni ukrepi predstavljajo dodatno erozijo pravic prebivalstva. 4. Predvideni ukrepi bodo povzročili dodaten razkol med prebivalstvom, saj se bosta nedvomno oblikovala dva tabora ostrih nasprotnikov. 5. Država bo morala nameniti izvajanju predvidenih ukrepov ogromno svojih resursov; tako finančnih, kot drugih (najmanj povečane finančne obremenitve davkoplačevalcev). 6. Še vrsta drugih posledic, med drugim tudi uničenje eksponatov kulturne dediščine – kar se je zgodilo na primer tudi v Avstraliji, onemogočanje izvajanja nekaterih športnih panog, ipd.
-I-KOSS 2019-03-21 08:58:58