Foto:
Foto:

Obsojeni je 17. januarja letos iz koristoljubja umoril 78-letnega upokojenega duhovnika Antona Gosarja, zaradi česar ga je sodišče obsodilo na najvišjo možno kazen.

Dejanje je Žagar sicer storil v stanju manjše prištevnosti, vendar ga po ugotovitvah izvedencev nikakor ni mogoče šteti za neprištevnega.

Sodni senat je ocenil, da je Žagar 17. januarja letos iz koristoljubja umoril župnika Gosarja. Tega dne med 14.30 in 15.30 je prišel v župnijski urad in od duhovnika zahteval denar. Ker mu ga ta ni dal, čeprav je pred tem to pogosto storil, ga je obsojeni petkrat zabodel v prsni koš oziroma hrbet, ko pa je hudo ranjeni župnik skušal poklicati pomoč, je obtoženi prerezal žico na telefonu. Po zločinu je iz predala vzel nekaj več kot 162 tisoč tolarjev in odšel.

Sodišče je Žagarjevo kazen združilo s štiriletno kaznijo za poskus ropa drugega duhovnika, Antona Dobrovoljca, ki ga je obsojeni zagrešil lanskega maja.

Žagar je obe kaznivi dejanji zagrešil v času, ko je bil na pogojnem odpustu iz Zavoda za prestajanje kazni zapora v Dobu, kjer je prestajal štiriinpolletno zaporno kazen zaradi ropa in povzročitve posebno hude telesne poškodbe zoper pozneje umorjenega duhovnika Gosarja, in zaradi odvzema motornega vozila ter goljufije.

Žagar je na sodišču trdil, da se dejanja ne spominja, ga je pa zelo obžaloval.