Pričal je razrešeni Miha Škerbinc. Foto: BoBo
Pričal je razrešeni Miha Škerbinc. Foto: BoBo

Podpredsednik komisije Žan Mahnič (SDS) je po seji dejal, da pričanje in tudi dokumentacija, ki jo je Knovsu posredoval nekdanji poveljnik Poveljstva sil Miha Škerbinc, postavljata na laž ministra za obrambo Karla Erjavca.

Zaslišanje je po besedah Mahniča pokazalo, da Škerbinc ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju načelnice Generalštaba Slovenske vojske Alenke Ermenc in da tudi ni odgovoren za nočno streljanje na vadišču na Počku. To naj bi dokazoval tudi dokument, ki ga je predal komisiji.

Škerbinc je pred komisijo med drugim pojasnil, da v Slovenski vojski (SV) obstaja skupina "neformalnih informatorjev", ki je zadolžena za t. i. ovaduštvo oz. za to, da med pripadniki širi razne govorice, tudi izmišljene. Tako je do njega prišlo več govoric, ki so se pozneje izkazale za povsem neresnične.

Na ta način so se pojavile govorice in medijski zapisi o tem, da naj bi bila načelnica generalštaba zamenjana, čemur pa je Škerbinc, kot je danes po besedah Mahniča pojasnil komisiji, ostro nasprotoval.

Tudi na postroju Škerbinc, kot je zatrdil komisiji, ni neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve, in ima za to tudi 200 prič. Dejal naj bi le, da se mu zdi nesprejemljivo in zavržno, da načelnico obravnavajo na tak način, da ima dovolj tega, da se po vojski in v medijih širijo govorice o njenem zdravstvenem stanju, in da takšne govorice slabijo ugled Slovenske vojske, je Škerbinčeve besede povzel Mahnič.

Zadeve je torej Škerbinc, kot je dejal Mahnič, skušal pomiriti. Je pa danes kljub temu dejal, da dopušča možnost, da je njegov govor kdo v postroju razumel napačno.

Za zaslišanja, ki so ga na Poveljstvu sil opravili pripadniki obveščevalno-varnostne službe (OVS) ministrstva za obrambo, je Škerbinc ocenil, da so bila nenavadna, vprašanja pa sugestivna. Prav tako konkretno njega ni nihče neposredno vprašal, ali je neprimerno govoril o zdravstvenem stanju Ermenčeve. "Brigadir Škerbinc je rekel, da ga ne moti to, da je bil razrešen, pač pa način. Nečloveški način," je povedal Mahnič.

Podpredsednik komisije je povzel tudi Škerbinčevo pojasnilo glede nočnega streljanja na Počku. V povezavi s tem je Škerbinc komisiji izročil dokument oz. poročilo o izvajanju dejavnosti na omenjenem vadišču. To poročilo je ministru za obrambo Karlu Erjavcu posredovala Ermenčeva, v njem pa med drugim zapisala, da je Slovenska vojska dosledno izvajala vsa prejeta navodila v povezavi z dejavnostmi na vadišču.

Tako je tudi v primeru spornega streljanja načrtovanje in izvajanje dejavnosti po besedah Mahniča potekalo skladno z dogovorom in usmeritvami vlade ter ministrstva za obrambo. "Če je Slovenska vojska streljala do treh zjutraj, pomeni, da so bile to usmeritve ministra," je povzel.

Dokument, ki ga je načelnica poslala ministru, zato po prepričanju poslanca SDS-a postavlja na laž ministra za obrambo in opere izmišljene krivde Miho Škerbinca. Erjavec po njegovih besedah namreč trdi, da naj bi Škerbinc kršil linijo poveljevanja in da nočno streljanje ni bilo načrtovano.

Komisija je sklenila, da bo v nadaljevanju opravila še pogovor z načelnico generalštaba, s pripadniki OVS-ja, ki so sodelovali pri zaslišanjih v Poveljstvu sil, in z direktorjem OVS-ja Dejanom Matijevičem, je še povedal Mahnič.

Erjavec: To je zloraba komisije

Erjavec pravi, da gre še za eno zadevo, ki kaže na politično zlorabo Knovsa.  Foto: EPA
Erjavec pravi, da gre še za eno zadevo, ki kaže na politično zlorabo Knovsa. Foto: EPA

Zaslišanje Škerbinca je predvsem v službi interpelacije, je še pred samo sejo povedal Erjavec in izrazil pričakovanje, da bo Škerbinc govoril resnico. "Potem bo tudi komisiji zelo jasno, zakaj je bil Škerbinc razrešen," je v izjavi po seji vlade dejal Erjavec. Ponovil je, da zakonodaja ne predvideva razlogov za razrešitev poveljnika Poveljstva sil SV, ker gre za formacijsko dolžnost.

"V vojski vemo, kako se ukazi izvršujejo, minister pa ima pristojnost, da na predlog načelnice generalštaba lahko razreši in imenuje posamezne poveljnike v določenih strukturah Slovenske vojske," je dodal.

Erjavec je ponovil tudi navedbe, ki jih je zapisal v odgovoru na interpelacijo, da je Škerbinc grdo govoril glede zdravstvenega stanja načelnice Generalštaba SV. "O tem bom lahko prepričal DZ na zaprti seji, ker so dokumenti interne narave," je pojasnil.

Tako tudi ni odgovoril na vprašanje, ali ta ugotovitev izhaja iz poročila po zaslišanju pripadnikov SV. Povedal je le, da imajo informacije, ki dokazujejo, da je tako. "Če bo treba, bomo zaprli sejo DZ-ja in predložili ustrezne dokaze," je dodal.

Datum interpelacije Erjavca, ki jo je vložil SDS, sicer še ni določen, a sam pričakuje, da bo to prihodnji teden v petek, 21. junija. To je ravno na Erjavčev rojstni dan. "Bo pač rojstnodnevno darilo," je še dodal.

Škerbinc po zaslišanju na komisiji DZ-ja za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) vsebinskih izjav medijem ni dajal, saj da za to nima pooblastil. Ima pa pooblastila za izjave na Knovsu, je odgovoril in pojasnil, da ga sicer ne bi bilo.

Zaslišanje Mihe Škerbinca

Iz zaključka poročila Ermenčeve, ki so ga pridobili tudi mediji, pa izhaja, da SV pri izvajanju dejavnosti na Počku dosledno upošteva vse dogovore, ki so bili v preteklosti sprejeti med Morsom in občino Postojna. "Tudi v primeru vaje Sokol je potekalo načrtovanje, usklajevanje in obveščanje ter ne nazadnje samo izvajanje aktivnosti na vadbišču Poček, skladno z dogovorom, usmeritvami in načrti, ki so bili dani s strani vlade in ministrstva za obrambo. Z načinom izvajanja nismo kršili nikakršnih normativnih določil," je navedeno.

Prav tako je zapisano, da so upoštevali usmeritve ministra za obrambo, "da se kljub odstopu Občine Postojna od dogovora med Morsom in občino, striktno držijo določil in omejitev iz le-tega. Te jasne usmeritve so bile delegirane po liniji poveljevanja in kontrole na podrejene poveljnike poveljstev in enot, ki izvajajo aktivnosti na tem območju."

Glede na navedbe v medijih konec marca, da vojska ni upoštevala navodil ministra, pa je v poročilu še predlog, da se z vsebino seznani tudi urad predsednika republike, "saj določeni očitki v medijih zadevajo tudi odzivanje Vrhovnega poveljnika obrambnih sil".

Knovs je sicer danes sklenil, da bo v nadaljevanju opravil še pogovor z načelnico generalštaba, s pripadniki OVS-ja, ki so sodelovali pri zaslišanjih v Poveljstvu sil, in z direktorjem OVS-ja Dejanom Matijevičem.