Fotografije traktorja, ki je bil parkiran pod zahodno tribuno stadiona Maksimir, so hitro zaokrožile po spletu, sam traktor pa so po nekaj urah z območja stadiona umaknili.

Na Hrvaškem podoba traktorja spominja na odhod pripadnikov srbske manjšine med hrvaško vojaško operacijo Nevihta, ko naj bi Hrvaško zapustilo približno 200.000 državljanov srbske nacionalnosti, večina na traktorjih. Hrvaška skrajna desnica pogosto grozi Srbom, ki so še ostali na Hrvaškem, da bodo znova "prižigali traktorje".

Tank parkirali pred vhod na severno tribuno

Sorodna novica Crvena zvezda s tankom pred stadionom razjezila Hrvaško

Kot smo poročali v torek, so navijači Crvene zvezde tank postavili pred vhod na severno tribuno, na kateri se zbirajo pripadniki navijaške skupine Delije, ki jo je na začetku vojne na Hrvaškem vodil haaški obtoženec Željko Ražnatović - Arkan.

Na družabnih omrežjih in medijskih spletnih portalih so se vrstila opozorila, da gre za provokacijo, saj naj bi bil stari jugoslovanski tank, ki so ga postavili v Beogradu, model T-55. Gre za tanke, ki so jih izdelovali v Sovjetski zvezi, Srbi pa so jih uporabljali med osamosvojitveno vojno na Hrvaškem, predvsem pa so ostali v spominu s posnetkov, ko je navdušena množica v Beogradu spremljala kolono tankov na poti v napad na Vukovar.

Evropska nogometna zveza je medtem odločila, da zaradi postavljenega odsluženega tanka ne bo ukrepala proti srbskemu nogometnemu prvoligašu.

Za stari tank ruske izdelave T-55 pri beograjskem klubu pravijo, da je bil zajet v Vukovarju med vojno na Hrvaškem. Kot so dodali, predstavlja tank kulturno dediščino. Foto: Reuters
Za stari tank ruske izdelave T-55 pri beograjskem klubu pravijo, da je bil zajet v Vukovarju med vojno na Hrvaškem. Kot so dodali, predstavlja tank kulturno dediščino. Foto: Reuters

Provokacije so lahko uvod v nove spopade

Provokacije s tanki in traktorji so lahko uvod v nove spopade med navijači Dinama in Crvene zvezde, če bosta kluba v isti skupini tekmovanja v Ligi prvakov. Tako Dinamo kot Crvena zvezda sta si namreč v torek zvečer z neodločenima izidoma 1:1 zagotovila mesto med evropsko nogometno elito. Zagrebčani bodo na žrebu skupin v tretjem kakovostnem razredu, Beograjčani pa v četrtem.