Foto: EPA
Foto: EPA
Okužbe sedem dni poprej

Četrtek - 1294
Sreda - 1516
Torek - 1850
Ponedeljek - 1652
Nedelja - 293
Sobota - 537
Petek - 1506

Delež pozitivnih med PCR-testi znaša 23 odstotkov, med hitrimi testi pa 3,6 odstotka. Število aktivnih primerov okužbe je naraslo za 1290, 1545 ljudi pa je ozdravelo. Trenutno je v državi 17.227 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom, poroča sledilnik za covid-19. Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je manjše za 2,6 odstotka in znaša 1215,6.

Prejšnji petek so odkrili 1506 okužb.

Vlada je prek Twitterja prej omenjene številke potrdila. Dodala je še naslednje informacije: v bolnišnicah se zdravi 1047 bolnikov s covidom-19, na intenzivni negi jih je 165. Umrlo je 22 bolnikov s covidom-19.

Sorodna novica Uršič: Za cepljenje se odloča vse več zaposlenih v domovih za ostarele

Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh v Sloveniji je v petek znašalo 1208, število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh pa 816, navaja spletna stran Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Do zdaj so po podatkih NIJZ-ja s PCR-testi testirali 801.092 ljudi, s hitrimi testi pa 250.030 ljudi. Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri skupno 165.887 ljudeh, od tega pri 77.643 moških in 88.235 ženskah.

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je bilo do vključno petka cepljenih 52.926 ljudi, z dvema pa 22.830 ljudi, kažejo podatki, ki jih izvajalci cepljenja poročajo v elektronski register cepljenih oseb.

V trgovinah znova spodnje perilo in nogavice

Potrošniki lahko v prodajalnah, kjer sicer pretežno prodajajo živilske in higienske izdelke, znova kupijo tudi spodnje perilo in nogavice. Hkrati pa se z vladno odločitvijo zapirajo nenujne trgovine v obalno-kraški in zasavski regiji.

Sorodna novica Statistični pregled koronavirusa v Sloveniji

Vlada je v sredo podaljšala odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom z enakimi izjemami, kot so veljale do zdaj. To pomeni, da so lahko odprte živilske prodajalne, lekarne, bencinski servisi, geodetske in dimnikarske storitve, tržnice s hrano, frizerski saloni in čistilnice. V živilskih prodajalnah in drogerijah pa lahko od sobote na prodajne police znova umestijo tudi nogavice in perilo.

Dve regiji sta zaradi slabše epidemiološke slike spet na t. i. črnem seznamu. Foto: Pixabay
Dve regiji sta zaradi slabše epidemiološke slike spet na t. i. črnem seznamu. Foto: Pixabay

Nekaj sprostitev v rdečih regijah

V statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko ‒ to so osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, koroška, primorsko-notranjska, pomurska in savinjska ‒ velja še nekaj sprostitev glede prodajanja izdelkov. Dovoljene so premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov, servisne delavnice za motorna vozila in kolesa ter specializirane prodajalne z otroškim programom. Prav tako lahko v teh regijah še vedno obratujejo žičniške naprave in smučišča, če upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče ali da mu negativen test na okužbo s koronavirusom predloži sam uporabnik.

Med t. i. črne regije ‒ tiste z manj ugodno epidemiološko sliko ‒ sta po novem uvrščeni tudi obalno-kraška in zasavska regija, kar pomeni, da se v teh dveh regijah ukinjajo pretekli teden sproščene izjeme. Poleg nenujnih trgovin in žičniških naprav, ki ne smejo obratovati, se zapirajo tudi galerije in muzeji, knjižnice pa morajo preiti na brezstično izposojo.

Z negativnim PCR-testom mogoča vozniška usposabljanja

Veljati začenja tudi odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil. Novost je, da bodo v zadnjem času prepovedana vozniška usposabljanja zdaj mogoča ob predložitvi negativnega izvida testa tako na strani izvajalcev kot uporabnikov.