Japonke so se četrtič v zgodovini uvrstile v četrtfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters
Japonke so se četrtič v zgodovini uvrstile v četrtfinale svetovnega prvenstva. Foto: Reuters

Medtem ko se je Japonska iz skupinskega dela prebila brez praske, je imela Norveška s prebojem v izločilni del zaključnega turnirja malce več dela. Že v uvodnem krogu je klonila pred gostiteljico Novo Zelandijo, potopila jo je Hannah Wilkinson.

Takole je Risa Šimicu sprožila strel, s katerim je v 50. minuti Japonsko povedla v vodstvo z 2:1. Foto: Reuters
Takole je Risa Šimicu sprožila strel, s katerim je v 50. minuti Japonsko povedla v vodstvo z 2:1. Foto: Reuters

Do konca polčasa sta ekipi sicer iskali vodilni zadetek, a zaman. So ga pa Japonke našle v uvodu drugega dela, ko so si Norvežanke znova privoščile napako v obrambi. Po lepi akciji je žogo v svojem šestnajstercu slabo izbila Maren Mjelde.

Do okroglega usnja se je dokopala Risa Šimicu, ki se je najprej lepo otresla Tuve Hansen, nato pa iz bližine hladnokrvno matirala gostujočo vratarko za 2:1.

Mijazava zabila zadnji žebelj v norveško krsto
Norvežankam se nikakor ni uspelo otresti japonskega pritiska, Japonke so pritiskale po vsem igrišču, bile so tudi nevarnejše, v 81. minuti pa so dokončno razblinile vse dvome o zmagovalkah, ko je iz protinapada udarila Mijazava. Ta je po lepi globinski podaji ušla Mjelde in z levico zadela za 3:1. V 91. minuti je bilo sicer nevarno pred japonskim golom, a je ostalo pri končnih 3:1. To je za Japonsko četrta uvrstitev v četrtfinale svetovnega prvenstva.

Španke izločile Švicarke, Japonke pa Norvežanke
Voss-Tecklenburg ostaja nemška selektorka

Nemško žensko nogometno reprezentanco, ki je nepričakovano izpadla že po skupinskem delu svetovnega prvenstva v Avstraliji in na Novi Zelandiji, bo še naprej vodila selektorka Martina Voss-Tecklenburg, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Takoj po slovesu so se pojavila ugibanja, da bo Voss-Tecklenburg ostala brez službe. A nemška nogometna zveza (DFB) je zdaj potrdila, da sprememb ne bo in da bodo z Voss-Tecklenburg sodelovali do konca pogodbe do Eura 2025 v Švici.

"Nikoli nisem bežala pred težavami. Zato trdno verjamem, da lahko s to ekipo še veliko dosežemo," je selektorka dejala na novinarski konferenci v Avstraliji pred odhodom v domovino. Naslednji cilj 55-letne trenerke bodo olimpijske igre 2024 v Parizu. (STA)

Avtogol Engen za vodstvo Japonske
Reiten ekspresno izenačila na 1:1
Šimicu zadela iz bližine za 2:1
Mijazava iz protinapada potrdila zmago Japonske

Sorodna novica Nepričakovano slovo Nemčije, druge reprezentance na Fifini lestvici

SP v nogometu (Ž), Avstralija in Nova Zelandija

Auckland:
Švica – ŠPANIJA 1:5 (1:4)
Codina 11./ag; Bonmati 5., 36., Redondo Ferrer 17., Codina 45., Hermoso 70.

Nedelja ob 4.00, Sydney:
NIZOZEMSKA – JUŽNA AFRIKA

Wellington:
JAPONSKA – Norveška 3:1 (1:1)
Engen 15., Šimicu 50., Mijazava 81.; Reiten 20.

Nedelja ob 11.00, Melbourne (TV SLO 2):
ŠVEDSKA – ZDA