Inšpektorat vedno odvzame vzorce nenapovedano, in to v obdobju, ko je obremenitev kopališč s kopalci največja. Foto: Radio Koper
Inšpektorat vedno odvzame vzorce nenapovedano, in to v obdobju, ko je obremenitev kopališč s kopalci največja. Foto: Radio Koper

Od 82 vzorcev je bilo 57 ocenjenih za skladne, preostalih 25 pa primerne za kopanje. Inšpektorica z zdravstvenega inšpektorata Barbara Kocjan ob tem pojasnjuje, da je vzorec skladen, kadar ustreza vsem parametrom iz pravilnika o minimalnih higienskih zahtevah.

Če pride do odstopanj glede na pravilnik, pa mora Nacionalni inštitut za javno zdravje ugotoviti, ali je voda kljub tem odstopanjem primerna za kopanje. Kocjanova ob tem dodaja, da gre v teh primerih po navadi za minimalna odstopanja od predpisov, ki ne vplivajo na zdravje kopalcev.

Inšpektorji prihajajo, ko je največ gneče
V primeru ugotovljenih nepravilnosti morajo upravljavci bazenov ukrepati. Kocjanova pove, da običajno sami bazen zaprejo in nepravilnosti sanirajo ter prinesejo nove vzorce, šele potem lahko začne bazen ponovno obratovati.

Višina kazni, ki je predvidena po zakonu o varstvu pred utopitvami, obsega od 1200 do 4000 evrov za pravne osebe in 400 evrov za odgovorne osebe pravnih oseb. Inšpektorat vedno odvzame vzorce nenapovedano, in to v obdobju, ko je obremenitev kopališč s kopalci največja, največkrat je to med počitnicami.