Narodni park Lewitz, Nemčija. Foto: Reuters
Narodni park Lewitz, Nemčija. Foto: Reuters

Ta dan združuje parke in zavarovana območja po vsej Evropi v skupni misli približati ljudem naravo.

Pobudo za praznovanje evropskega dneva parkov je dala vseevropska zveza narodnih in naravnih parkov Europarc. Ta povezuje narodne in regionalne parke, naravne rezervate, morske ter kopenske zavarovane krajine in območja Nature 2000 iz 36 evropskih držav. Njihov skupni cilj je varovanje edinstvene raznolikosti evropskih prostoživečih živali in rastlin, habitatov in krajine.

Letos je ta dan posvečen kulturni dediščini – z njim želijo povezati ljudi z njihovo deželo, naravno dediščino s kulturno identiteto. Spodbuditi želijo, da gradimo tako prihodnost, ki spoštuje našo dediščino v vsej njeni raznolikosti.

V Sloveniji zavarovano 13,3 odstotka površine
V Sloveniji je po podatkih Agencije RS za okolje zavarovanih 269.475 hektarov oz. 13,3 odstotka površine. Imamo en narodni park, tri regijske parke, 44 krajinskih parkov, en strogi naravni rezervat, 54 naravnih rezervatov in 1.276 naravnih spomenikov. Občina Ankaran v letu 2018 vodi postopek ustanavljanja novega parka: Krajinskega parka Debeli rtič.

Slovenski parki skrivajo številne in raznovrstne naravne vrednote, od posameznih dreves do podzemnih jam, jezer, barij in morske obale. Marsikatere med njimi veljajo za presežnike, tudi v mednarodnem merilu. Eden najstarejših narodnih parkov v Evropi pa je po podatkih državnega statističnega urada Triglavski narodni park, prva varovanja namreč segajo že v leto 1924, ko je bil na območju doline Triglavskih jezer ustanovljen Alpski varstveni park.

Triglavski narodni park se med drugim ponaša tudi z najstarejšim drevesom ter z največjim naravnim in najvišje ležečim jezerom v Sloveniji. Najstarejše drevo v Sloveniji je macesen, ki raste v dolini Male Pišnice. Bohinjsko jezero je naše največje stalno naravno jezero, Krnsko jezero je naše največje visokogorsko jezero, Zgornje Kriško jezero pa naše najvišje ležeče visokogorsko jezero.

Med posebne znamenitosti slovenskih parkov spadajo tudi v evropskem merilu največje presihajoče Cerkniško jezero, največji naravni most v Sloveniji v dolini Rakov Škocjan in Strunjanski klif, ki je s svojimi 80 metri višine najvišja pečina ob celotni jadranski obali in najdaljši strnjen del naravne obale v celotnem Tržaškem zalivu.

Utrinke iz nekaterih evropskih parkov si oglejte v galeriji. Fotografijo povečate s klikom na kvadratek pod njo.