V šolo in službo bodo prebivalci Jelendola in Doline najprej lahko odšli po brveh. Foto: BoBo
V šolo in službo bodo prebivalci Jelendola in Doline najprej lahko odšli po brveh. Foto: BoBo
Posledice ujme v vasi Jelendol
Voda je med drugim odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol. Od sveta je odrezalo tudi vas Dolina. Foto: Facebook/Marjan Mohorč
Obvozna cesta bo nared v od dveh do treh dneh, je zatrdil poveljnik Civilne zaščite Tržič Drago Zadnikar. Foto: BoBo

Po hudem neurju z vetrom in močnim deževjem, ki je pred dnevi prizadelo številne slovenske kraje, bodo pristojni začeli ocenjevati višino nastale škode. Prizadete občine bodo morale upravi za zaščito in reševanje najprej podati pavšalno oceno škode na njihovem območju. Ko bodo to storile, bo uprava izdala sklep o začetku ocenjevanja škode.

Poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan je pojasnil, da bodo s sklepom pozvali občine, pa tudi vodnogospodarska podjetja oziroma pristojna ministrstva, naj pripravijo oceno škode na stvareh in infrastrukturi. Kolikšna bo škoda, Šestan še ne more oceniti, oceno pa bo uprava pripravila predvidoma v mesecu dni. V prihodnjem tednu naj bi bili znani tudi podatki o intervencijskih stroških sanacije posledic ujme.

Jelendol in Dolino odrezalo od sveta
Ta je sicer najbolj prizadela občino Tržič, kjer je voda med drugim odnesla prometno povezavo do vasi Jelendol. V občini po besedah tržiškega župana Boruta Sajovica nastalo škodo ocenjujejo na deset milijonov evrov, čeprav gre po njegovih besedah trenutno še za pavšalne ocene. "Zdaj je čas za intervencijo, za matematiko čas še pride," je dejal glede ocenjevanja škode.

Trenutno je namreč po Sajovičevih besedah v ospredju vzpostavitev interventnih dostopov do območij, ki so odrezana od sveta. Tako trenutno potekajo intenzivna intervencijska dela v Dovžanovi soteski, kjer naj bi v nekaj dneh uredili obvozno cesto.

Obvozna cesta v dveh ali treh dneh
Po besedah poveljnika Civilne zaščite Tržič Draga Zadnikarja je cesta trenutno zaprta tudi za pešce, ker gre za delovišče brez prehodov in varovalnih ograj. Obvozno cesto, ki bo namenjena lokalnemu prometu osebnih vozil, naj bi uredili v dveh ali treh dneh.

V šolo in službo po zasilnih brveh
Še prej naj bi prebivalcem Jelendola in Doline omogočili dostop do služb in šol čez brvi, ki jih bodo postavili v ta namen. Šolarje in zaposlene naj bi čeznje tako pospremili v torek, od parkirišča pod predorom pa bodo imeli organiziran avtobusni prevoz do Tržiča, je pojasnil Zadnikar.

Takoj ko bodo prečkali brvi, jih bodo znova umaknili in nadaljevali sanacijska dela, enako pa ponovili popoldne, ko se bodo zaposleni in šolarji vračali domov. "Bomo videli, ali bo to dan, dva ali tri, na takšen način pa bomo poskrbeli, da bodo vsi prišli v dolino," je dodal Zadnikar.

V nekaj dneh naj bi tako uredili obvozno cesto, medtem ko bo sanacija celotne ceste po napovedih tržiškega župana trajala nekaj let. Poleg tega ostaja odprta še sanacija vodotokov, treba pa bo iskati tudi čim učinkovitejše rešitve za sanacijo kmetijskih površin, je še dejal Sajovic.
Pereče razmere v koroških gozdovih
Ujma je veliko škode povzročila tudi v gozdovih na Koroškem, kjer je zaradi vetroloma po ocenah podrtih od 90.000 do 100.000 kubičnih metrov drevja, so sporočili z ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Ministrica Aleksandra Pivec si bo v ponedeljek ogledala tamkajšnje razmere.