Vsi štirje potresni sunki so imeli žarišče v okolici Naklega. Foto: MMC RTV SLO
Vsi štirje potresni sunki so imeli žarišče v okolici Naklega. Foto: MMC RTV SLO
Na Uradu za seizmologijo in geologijo pravijo, da je na podlagi štirih šibkih potresov zelo težko reči, da to pomeni kaj pomembnega.

Na spletni strani Arsa je zapisano, da je bilo v obeh primerih žarišče potresa devet kilometrov zahodno od Kranja. Oba potresna sunka so čutili prebivalci Naklega, Tržiča in okolice.

Vabljeni k branju:
Zadnji potresi v Sloveniji

.

A to nista edina, sicer šibkejša, potresna sunka, ki sta območje Naklega stresla včeraj. Devet kilometrov zahodno od Kranja je bilo tudi žarišče potresa ob 12.50, ki je imel magnitudo 1,3, magnitudo 2,1 pa je imel potresni sunek, ki so ga zaznali 16 minut čez sedmo uro zjutraj.

Tolikšno število potresov ni nič posebnega
V enem dnevu so torej območje Naklega stresli štirje potresi. Dežurna seizmologinja na Uradu za seizmologijo in geologijo Ina Cecič je ob tem za STA povedala, da tolikšno število potresov v relativno kratkem času ne pomeni nič posebnega.

"Imeli smo dolga obdobja, ko potresov sploh nismo imeli, posebej leto 2009 je bilo mirno, to leto pa jih je nekaj več," pravi in dodaja, da nekega posebnega pravila ni. Tudi sicer je po njenem mnenju na podlagi štirih šibkih potresov zelo težko reči, da to pomeni kaj pomembnega.

Več manjših potresov ne napoveduje večjega
Na vprašanje, ali je velike svetovne potrese napovedalo več manjših potresov, odgovarja, da takšnega pravila ni. "Včasih se nekje, ko se začne kopičiti napetost na prelomu, seizmološka aktivnost zelo poveča, vendar pa tudi to ni dovolj velik pokazatelj, da bo sledil velik potres. Ponekod se namreč napetost sprosti skozi več sto ali tisoč šibkih potresov, včasih pa sledi tudi močan potres," še pravi.

V nedeljo tudi potres v okolici Tolmina
Potres so seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic sicer zaznali tudi v nedeljo v okolici Tolmina. Tla je streslo ob 21.02, moč potresa na širšem območju pa ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici.