Krivolovci pogosto odrežejo samo plavut. Foto: Reuters
Krivolovci pogosto odrežejo samo plavut. Foto: Reuters

Brazilska okoljska agencija (Ibama) je 27,6 tone plavuti zasegla v skladišču neimenovanega izvoznega podjetja v zvezni državi Santa Catarina na jugu Brazilije. Preostanek, 1,1 tone, so pri nekem drugem izvoznem podjetju zasegli na mednarodnem letališču v Sao Paulu.

Ibama ugotavlja, da gre za največji zaseg nezakonito nalovljenih plavuti morskega psa na svetu do zdaj, poroča BBC.

Ribolov morskih psov je v Braziliji prepovedan. Obe podjetji sta zlorabili dovolilnice za druge ribje vrste, a sta v resnici lovili morske pse. Ibama je obema podjetjema naložila plačilo finančne kazni.

Plavuti morskega psa so bile namenjene za azijski trg, kjer juha iz tega dela živali velja za prestižno poslastico.

Zasežene plavuti so bile namenjene na azijski trg. Foto: Reuters
Zasežene plavuti so bile namenjene na azijski trg. Foto: Reuters

Za tolikšno količino plavuti so po podatkih Ibame pobili okoli 10.000, po poročanju BBC-ja pa 11.000 morskih psov – modrih morskih psov in kratkoplavutih morskih psov mako. Tega so v Braziliji prejšnji mesec uvrstili med ogrožene vrste.

Rezanje plavuti z živih morskih psov

"Ta praksa se v Braziliji že ponavlja. Pred nekaj leti smo našli približno sedem ali osem ton morskega psa v zvezni državi Para, s podobno metodo rezanja plavuti," je sporočil vodja Ibame Jair Schmitt. Gre za metodo, pri kateri ulovijo morskega psa, mu odrežejo plavut, nato pa pogosto še živo žival vržejo spet v morje, kjer pogine.

Med ribolovom sta podjetji povzročili tudi pogin več tisoč morskih ptic, med njimi nekaterih ogroženih, so še sporočili iz Ibame.

Okoljske agencije dejavneje v boj za ohranjanje narave

Administracija brazilskega predsednika Luiza Inacia Lule da Silve je boj proti uničevanju flore in favne uvrstila med prednostne naloge, medtem ko je njegov predhodnik Jair Bolsonaro okrnil pristojnosti okoljskih agencij. "Zaseg je zelo simboličen, saj predstavlja vrnitev Ibame k zaščiti morskega okolja in boj proti nezakoniti trgovini z ribami v državi," je še povedal vodja okoljske agencije Schmitt.