Pahor bo verjetni zmagovalec drugega kroga volitev, če se ne bo  spremeni struktura Türkovih volivcev, napovedujejo analitiki. Foto: BoBo
Pahor bo verjetni zmagovalec drugega kroga volitev, če se ne bo spremeni struktura Türkovih volivcev, napovedujejo analitiki. Foto: BoBo
Türku bo škodovalo, če ga bodo volivci videli kot nekoga, ki razdvaja, menita analitika Makarovič in Novak. Foto: BoBo
Miheljak, Nežmah: Analiza volilnega večera
Dan po volilni nedelji
Pahor in Türk pred 2. krogom volitev

Borutu Pahorju se obeta zmaga v drugem krogu s podporo SDS-a ali brez nje, saj so ga v prvem krogu izvolili mladoslovenci – sta se v pogovoru za MMC strinjala analitika Matej Makarovič in Božidar Novak.

"Borutu Pahorju se obeta zelo verjetna zmaga v drugem krogu s podporo SDS-a ali brez nje," napoveduje Matej Makarovič s Fakultete za uporabne družbene študije v Novi Gorici. Kljub temu meni, da je vsaka podpora prej koristna kot škodljiva, saj je Milan Zver dobil četrtino glasov, kar ni neznaten delež. "Če samo en del njegovih volivcev prestopi k Pahorju, se mu bo to poznalo; v perspektivi mu podpora bolj koristi, kot pa škodi," je prepričan Makarovič, ki ne verjame, da bi volivci, ki so podprli Pahorja, zdaj prešli k Türku, ker bi bilo to nenavadno. "Se pa zna zaznati strategija Türka v spodbujanju polarizacije in prikazovanju Pahorja kot Janševega kandidata. To je nesmisel, takšna strategija bo Türkovemu štabu samo škodovala," meni Makarovič.

Volivci hitro pozabljajo
Pahorjeve volivce opisuje kot raznovrstno skupino, v kateri so klasični volivci Pahorjeve stranke, pa tudi glasovi desne sredine in morda apolitični volivci, ki iščejo nekaj novega. "Na nek način so pokazali, da volivci hitro oproščajo in odpuščajo napake ali pa hitro pozabljajo," pojasnjuje Makarovič.

Za Pahorjem stoji le Borut Pahor
Strokovnjak za lobiranje in krizno komuniciranje iz agencije SPEM Božo Novak pa meni, da sploh ne gre za volivce SDS-a in SD-ja, temveč za volivce mladoslovence in volivce staroslovence. "Za Pahorjem stoji očitno res le Borut Pahor. Naredil je podobo, da se je otresel stricev iz ozadja in da ve, kako delati z Janšo," pravi Novak. Po njegovem mnenju Türk v prihodnjih treh tednih težko kar koli naredi, ker ga ne podpirata ne SD ne SDS. "Ti dve stranki skupaj zagotovo izbereta predsednika. Türk bi moral postati uradni kandidat SD-ja in SDS-a, a to ni realno," ponazarja Novak. Pahor mora po njegovem mnenju ohraniti svojo vsebino: "Govoriti mora, da je bil predsednik parlamenta, predsednik vlade in da ve, kje je storil napake. Zato tega ne bo ponovil kot predsednik države."


Pahor kot predsednik je uganka
Kako pa bo Pahor deloval kot predsednik države, pa je po mnenju Makaroviča uganka. "Za Pahorjem po sili razmer stoji njegova stranka, ki jo je on na nek način dokaj spretno v to prisilil. Kaj dosti za njim ni. Na nek način se da sklepati, da bo Pahorjeva politika, če bo izvoljen za predsednika republike, razmeroma težko predvidljiva. V tem trenutku nihče ne more predvidevati, kako se bo Pahor natanko obnašal. Pri Türku bi bila situacija natanko jasna, kako se bo obnašal. Pri Pahorju je to uganka."

Pri SDS-u se nikoli ne ve
V zvezi z vplivom volilne udeležbe na izid drugega kroga pa Novak meni, da ni enoznačnega odgovora. "Odvisno bo, kdo bo prišel na volišča. Če bo Türk še naprej percipiran kot tisti, ki razdvaja, bo večja volilna udeležba v prid Pahorju. Zanj bodo volili tako volivci SD-ja kot SLS, DL ... za SDS pa se nikoli ne ve," navaja Novak.

Višja udeležba malo verjetna
Makarovič napoveduje, da je višja udeležba zelo malo verjetna. "To bi pomenilo, da bi spet morali priti na volišča vsi, ki so volili Zvera, poleg tega še drugi volivci. Če bi bila višja, ne bi nobenemu koristila. Türka lahko reši precej drugačna struktura udeležencev, kot je bila v prvem krogu, kar je spet malo verjetno," pravi Makarovič in dodaja: "Če bo udeležba enaka, potem je Pahor zmagal. Ob enaki udeležbi in strukturi volivcev ima zmago v žepu, toda zmaga se le na volilni dan," sklene Makarovič.

Miheljak, Nežmah: Analiza volilnega večera
Dan po volilni nedelji
Pahor in Türk pred 2. krogom volitev