Foto:
Foto:

Fides zahteva za dežurstvo enako plačilo kot za redno delo, denarno nadomestilo zaradi zakonskega določila, da zdravniki ne smejo stavkati, in spremembe Zakona o zdravniški službi o nadurnem delu; o zadnjem se kljub obljubam ministrstva za zdravje še niso dogovorili.

Prostest naj ne bi prizadel bolnikov
Oblika protesta za zdaj še ni dogovorjena, vsekakor naj bi čim manj prizadela bolnike. Protest bo prvo opozorilo vladi pred splošno stavko, ki jo napovedujejo za jesen, če ne bodo uresničene njihove zahteve iz delovnopravne zakonodaje, zlasti spremenjen zakon o zdravniški službi.

Zdravniki zahtevajo predvsem odpravo delitve dela v času dežurstva na efektivo in neefektivo. To sicer štejejo v delovni čas, plačilo pa je precej nižje, kot je sicer vredna nadura, pogoste pa so tudi zlorabe, kar dodatno obremenjuje zdravnike. Ministrstvo za zdravje te spremembe veže na spremembo celotne zdravstvene zakonodaje. Tako je malo verjetno, da se bodo te zgodile pred 1. septembrom, rokom, ki ga je postavil Fides. Ta bo moral vrednotenje nadur sicer izpogajati znotraj splošne kolektivne pogodbe za javni sektor, je poročala Televizija Slovenija.