Odstranjevanje azbestne kritine je sicer bolje prepustiti strokovnjakom, a ker v teh okoliščinah vsepovsod to ni možno, ministrstvo opozarja na primerno zaščito in previdnost. Foto: MMC RTV SLO
Odstranjevanje azbestne kritine je sicer bolje prepustiti strokovnjakom, a ker v teh okoliščinah vsepovsod to ni možno, ministrstvo opozarja na primerno zaščito in previdnost. Foto: MMC RTV SLO
Pomoč po neurju

?

MMC je o nevarnostih razpadanja azbestnih kritin povprašal na Ministrstvu za okolje in prostor, kjer so nam pojasnili, da so azbestna vlakna tudi sicer prisotna v atmosferi in da vsak od nas vdiha manjše količine, "vendar pa je zaradi nizke koncentracije tveganje za razvoj bolezni zanemarljivo".

"V razmerah, kakršne so nastale po zadnjem neurju, se tveganje močno povečuje, saj je prišlo do lomljenja, trganja in razbitja azbestcementnih izdelkov, kar pomeni večje število azbestnih vlaken v atmosferi, zato se je treba izogibati vdihavanju teh, kolikor se le da," sporočajo z ministrstva in dodajajo: "Priporočamo, da se ne gibljete v bližini območij, kjer je poškodovan azbestcementni material, ki bi lahko vseboval prosti azbest."

Azbestnih vlaken ne vidimo, zato previdno!
Azbestnih vlaken sicer ne vidimo s prostim očesom, jih ne vonjamo in ne čutimo ob vdihavanju. Pri delu z odpadki, ki vsebujejo azbest, navadna maska vdihavanja azbestnih vlaken ne bo zaustavila, potrebna je uporaba posebnih filtrov, opozarja MOP. "Odstranjevanje azbestnih odpadkov je najbolje prepustiti osebam, ki so za tako delo usposobljene," še priporočajo in ob tem dodajajo, da razumejo, da se je dela treba lotiti takoj in da naj zato tisti, ki bodo razbite azbestno-cementne kritike odstranjevali, upoštevajo vsa opozorila in navodila.

Kako odstraniti azbestne plošče?
Azbestcementne plošče je treba pred odstranjevanjem dobro zmočiti z vodo, pri odstranjevanju jih je treba dvigniti in ne izpuliti, vanje ni priporočljivo vrtati ali jih lomiti. Azbestcementnih materialov ne smemo drobiti, območje, na katerem so bili odstranjeni, je treba dobro pregledati in morebitne ostanke odpadkov odstraniti. Azbestcementnih ostankov odpadkov ne smemo pometati, prašiti ali razpihovati niti drobiti ali uporabljati za nasipanje dvorišč ali cest in nikakor ne sežigati v domačih kuriščih.

Zbrane azbestne odpadke je treba na predpisan način (v vrečah iz tkanin iz umetne snovi ali v polietilenski foliji) oddati zbiralcu, predelovalcu ali odstranjevalcu azbestnih odpadkov (upravljavci odlagališč). V vreče je treba spraviti tudi gosto zmes, ki se pri močenju plošč nabere v vodnih odtokih, in krpe, ki se jih uporabi pri močenju ali brisanju plošč, pravio na ministrstvu za okolje.

A. K. K./T. K.

Pomoč po neurju