Cerar zagotavlja, da bo vlada storila vse, da bo država normalno delovala. Foto: BoBo
Cerar zagotavlja, da bo vlada storila vse, da bo država normalno delovala. Foto: BoBo

"Če bo pritisk beguncev prevelik, se bomo pogovarjali o koridorjih, in to je v duhu skupnega evropskega dogovarjanja. Če bo večji pretok, bomo spodbudili ukrepe v tej smeri."

Miro Cerar

"Državni organi delujejo koordinirano in kooperativno, tako pa bo tudi v prihodnje, na to smo se pripravljali več mesecev," je po seji sveta za nacionalno varnost povedal premier Miro Cerar.

Poudaril je, da ni nepomembna okoliščina, da sta Avstrija in Nemčija na mejah uvedli začasni nadzor, ker pa so zadeve v naši soseščini nepredvidljive, "smo tudi mi uvedli nadzor na meji z Madžarsko". "S tem meje nismo zaprli, bomo pa lažje obvladovali tokove." Dodal je, da je na meji s Hrvaško Slovenija varuh tako slovenske kot meje EU-ja: "S tem, ko varujemo mejo, zagotavljamo, da nadzor na notranjih mejah nepotreben. Upam, da bodo to znale ceniti in nas pri tem pomagati tudi druge članice EU-ja."

Cerar je zagotovil, da bo prihodnji teden Evropski svet opozoril, da je treba za begunsko krizo čim prej najti skupno evropsko rešitev, ki bo v pomoč tudi Sloveniji, ki je zdaj branik pred begunskimi tokovi.

Cerar: Ravnanje Hrvaške ni v duhu EU-ja
Obregnil se je tudi ob ravnanje hrvaških organov: "Obžalujem, da je naša soseda Hrvaška takoj, ko so prišli prvi tokovi beguncev, izpustila zadeve izpod nadzora." Hkrati je obsodil načrtno usmerjanje beguncev proti Sloveniji, saj to ni v duhu EU-ja. Ravnanje Hrvaške je razumel kot jasno sporočilo, da so odstopili od sporazuma o skupnem mejnem nadzoru, kar je označil za nekorektno.

Državni organi so v stalni pripravljenosti
Cerar je zagotovil, da se je Slovenija na takšne situacije maksimalno pripravila in da je treba ravnati v duhu humanosti in solidarnosti. Izpostavil je, da je pomembno, da "zagotovimo obvladovanje razmer v Sloveniji, tako da se ne bo ogrožala varnost". "Pripravljene imamo scenarije, državni organi so v stalni pripravljenosti, pri tem sodelujemo z nevladnimi organizacijami in občinami. Sodelovanje poteka ves čas, v duhu iskanja skupnih rešitev."

Državni organi so v stiku tudi s sosednjimi državami, pravi Cerar in dodaja, da bo vlada storila vse, da bomo kot država normalno delovali. Izključil ni niti vzpostavitve koridorja: "Če bo pritisk beguncev prevelik, se bomo pogovarjali o koridorjih, in to je v duhu skupnega evropskega dogovarjanja. Če bo večji pretok, bomo spodbudili ukrepe v tej smeri."

Za zdaj aktivacija vojske ni potrebna
Svet za nacionalno varnost se je sicer seznanil s sklepi vlade in ugotovil, da so bile priprave na begunsko krizo uspešne, je povedal Cerar: "Če bi se situacija stopnjevala, bomo stopnjevali tudi ukrepe, a za zdaj neka aktivacija vojske ni potrebna, vendar pa že pomaga pri logističnih ukrepih." Ukrepov ne bodo stopnjevali "v smislu nasilja", po njegovih besedah pa želijo stvari mirno, varno obvladovati. Še vedno pa si državni organi, pravi Cerar, prizadevajo, da ostanejo v nekem stiku s Hrvaško: "Vendar se na njihove besede in obljube težko zanesemo."


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom.

Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih pod novico Cerar: Izjave o dogovarjanju so ne le nekorektne, ampak tudi nevarne

"Če bo pritisk beguncev prevelik, se bomo pogovarjali o koridorjih, in to je v duhu skupnega evropskega dogovarjanja. Če bo večji pretok, bomo spodbudili ukrepe v tej smeri."

Miro Cerar