Ministrstvo za zdravje ima za kritje teh zdravstvenih stroškov na voljo osem milijonov evrov. Po ocenah nekaterih strokovnjakov naj bi potrebovalo 21 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO
Ministrstvo za zdravje ima za kritje teh zdravstvenih stroškov na voljo osem milijonov evrov. Po ocenah nekaterih strokovnjakov naj bi potrebovalo 21 milijonov evrov. Foto: MMC RTV SLO

Do zdaj so za slabih 80.000 občanov prispevek za obvezno zdravstveno zavarovanje plačevale občine. S tem so pomagale občanom brez dohodkov oz. v slabem socialnem položaju. Ker pa enotnih meril, na podlagi katerih bi občine odločale o upravičenosti do takšne pomoči, ni bilo, je vsaka občina uveljavljala svoja pravila.

Z novelo zakona o zdravstvenem varstvu so merila poenotena. V skladu z njimi lahko občina za obvezno zdravstveno zavarovanje prijavi le občane brez dohodka; tiste, ki živijo sami, a ne dosegajo polovice minimalne plače (294 evrov mesečno) in tiste, ki živijo v gospodinjstvih, ki imajo na člana na razpolago 147 evrov.

41.000 socialno ogroženim na pomoč samodejno
Kot omenjeno, je druga novost vezana na plačevanje premij za dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S 1. januarjem 41.000 prejemnikom socialne pomoči ne bo več treba plačevati, saj bo to obveznost prevzel državni proračun.

Dozdajšnjim prejemnikom socialne pomoči za pridobitev te nove pravice ne bo treba storiti ničesar, drugi pa bodo za pridobitev te pravice vloge izpolnjevali na centru za socialno delo.

MZ ima na voljo osem mio. evrov, potreboval naj bi jih 21
Podatke o upravičenosti do kritja razlike do polne vrednosti zdravstvene storitve bo Zavod za zdravstveno varstvo vnesel na zdravstvene kartice. Zavarovanci bodo morali te osvežiti na samopostrežnih terminalih na vsake tri mesece, upokojenci pa enkrat na leto.

Ministrstvo za zdravje ima za kritje teh zdravstvenih stroškov na voljo osem milijonov evrov. Po ocenah nekaterih strokovnjakov naj bi potrebovalo 21 milijonov evrov.

M. N.