Plassnikova je Sloveniji izrekla še priznanje ob uvedbi evra. Foto: Reuters
Plassnikova je Sloveniji izrekla še priznanje ob uvedbi evra. Foto: Reuters

Ureditev krajevnih napisov na avstrijskem Koroškem je zapisana v vladnem programu, pri tem pa je treba nadaljevati "pot konsenza", tako Plassnikova. Zahteve koroškega deželnega glavarja Jörga Haiderja o posebnem ugotavljanju števila pripadnikov manjšine ministrica ni želela jasno komentirati.

Podatki o rabi pogovornega jezika z nekaj zadnjih popisov prebivalstva po njeni oceni niso sporni, predstavljajo pa osnovo za nadaljnje pogovore.

Priznanje naši državi ob vstopu v evroobmočje
Ministrica je Sloveniji čestitala ob uvedbi evra z besedami "Slovenija je s tem prišla od nič do sto v samo 15 letih". Skupna denarna valuta je po njenem mnenju tudi simbol, da sta avstrijska Koroška in Slovenija skupni prostor.

Haider: Napad na vse Korošce in Korošice
Prav te izjave Plassnikove pa niso razveselile deželnega glavarja avstrijske Koroške Jörga Haiderja. Ta je avstrijski zunanji ministrici očital, da podpira "nacionalnoslovenske tendence". Haider meni, da je izjava o skupnem prostoru "napad na vse Korošice in Korošce." Haider je tudi spomnil, da je Slovenija dala natisniti knežji kamen na evrski kovanec za dva centa. Od Plassnikove zahteva takojšnje pojasnilo, s katerim bi se jasno distancirala in obenem zatrdila, da Avstrija obsoja "prizadevanja radikalnih Slovencev za ustvaritev slovenskega ozemlja na avstrijskem Koroškem."