Foto:
Foto:

DZ se je seznanil še s predlogom zakona o izvrševanju proračuna za leti 2014 in 2015, poslanci opozicije pa so k predlogu vložili več dopolnil. Glasovanje bo v četrtek.

Zakon o izvrševanju proračuna vsebuje ukrepe za zmanjšanje porabe. Eden izmed njih je omejevanje zaposlovanja v javnem sektorju. To je omejeno že z varčevalnim zakonom, dodatno pa se z zakonom o izvrševanju proračuna uvajajo kazni za kršitve določb, ki omejujejo zaposlovanje, in sicer v vrednosti 2.500 evrov za odgovorno osebo proračunskega uporabnika. Proračunski uporabniki naj bi prihodnje leto zmanjšali število zaposlenih za en odstotek.

Na področju zadolževanja predlog zakona določa največji dopustni obseg zadolževanja - v letu 2014 za izvajanje proračuna blizu 4,9 milijarde evrov, v letu 2015 pa do 2,7 milijarde evrov. V opoziciji sicer menijo, da so ti zneski načrtovani preveč optimistično in da bi morali dopustni obseg zadolževanja omejiti na 3,6 milijarde evrov.
Odvzem denarja občinam spodbodlo opozicijo
Sredstva za sofinanciranje naložb občinam so se znižala že z varčevalnim zakonom, zaradi javnofinančnega položaja pa jih vlada želi znižati na dva odstotka skupne primerne porabe. Se pa občinam ta sredstva ne bodo znižala za tiste projekte, ki že potekajo in imajo zanje sklenjene pogodbe z izvajalci.
Za leto 2014 se znižuje se tudi povprečnina, ki občinam pripada od dohodnine. Za leto 2015 vladi dogovora še ni uspelo skleniti. Ravno zaradi znižanja sredstev za občine v opoziciji zakona ne bodo podprli.
DeSUS podprl zamrznjene pokojnine
Pokojnine in socialni transferji bodo ostali nespremenjeni do konca leta 2015, V DeSUS-u pa bodo zakon podprli. Tudi zato, ker bo Kad še naprej nakazoval 50 milijonov evrov pokojninski blagajni, ob tem pa ji bo za pokrivanje morebitnega primanjkljaja pripadalo tudi deset odstotkov kupnine od prodaj kapitalskih naložb v lasti države.

Z zakonom se do konca leta 2015 podaljšuje tudi veljavnost 1. julija letos zvišanih stopenj davka na dodano vrednost, splošna stopnja tako ostaja pri 22 odstotkih, znižana pa pri 9,5 odstotka. V sredo bo na sporedu še obravnava davka na nepremičnine.
Prihodnje leto manjši proračunski primanjkljaj
DZ se je v ponedeljek seznanil s predlogom proračuna za prihodnji dve leti in opravil tudi razpravo o spremembah proračuna za leto 2014, zatem pa prešel na predlog proračuna za leto 2015 in še druge proračunske dokumente.

Vlada s proračunom zasleduje cilj konsolidacije javnih financ. Proračunski primanjkljaj, ki je za letos dovoljen v višini 1,5 milijarde evrov, naj bi se prihodnje leto znižal na eno milijardo evrov, kar izraženo v deležu BDP-ja pomeni nekaj manj kot tri odstotke.

Poleg proračunov je na dnevnem redu tudi zakon o njunem izvrševanju. V njem so po poročanju Radia Slovenija med drugim določeni obseg zadolžitve države, višina poroštev, znižanje števila zaposlenih v javnem sektorju za odstotek na leto, kot tudi zamrznitev socialnih transferjev in pokojnin še za dve leti.

Nobena napoved ni popolnoma pravilna
Poslanska razprava se vrti okrog vprašanja ustreznosti izbranih ukrepov za zniževanje primanjkljaja, ali je bolje zviševati davke ali rezati izdatke.

EBRD namreč Sloveniji za prihodnje leto napoveduje kar 2,5-odstoten upad BDP-ja. Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) pa je napovedal 0,8-odstotno krčenje. Vendar državna sekretarka Mateja Vraničar opozarja, da nobena napoved ni popolnoma zanesljiva.

Izredna seja bo trajala štiri dni
Na dnevnem redu izredne seje, ki bo trajala do četrtka, so še predlog zakona o davku na nepremičnine, predlog novega energetskega zakona in ponovno odločanje o novelah zakonov o dohodnini in bančništvu, na kateri je državni svet prejšnji teden izglasoval odložilni veto. Istega dne so napovedana tudi glasovanja o vseh točkah dnevnega reda.