Foto: BoBo

Načelnica generalštaba je 10. septembra s pisno izjavo umaknila predlog za kazenski pregon Mihe Škerbinca. Z umikom predloga ni več pogojev za kazenski pregon, zato je državni tožilec kazensko ovadbo zavrgel, so pojasnili na ministrstvu za obrambo. Kot so pojasnili, se je Ermenčeva za umik odločila "po tehtnem premisleku, saj je ocenila, da bo to pripomoglo k dvigu ravni organizacijske kulture in izboljšanju medsebojnih odnosov".

Načelnica pregona zoper Bojana Požarja ne namerava umakniti

Ermenčeva je sicer predlog za kazenski pregon vojaški policiji podala 17. maja 2019, ker naj bi brigadir Škerbinc s komentiranjem zdravstvenega stanja škodoval njenemu dobremu imenu. Zoper spletni portal Požareport, ki je prvi pisal o njenem zdravstvenem stanju, oz. Bojana Požarja pa Ermenčeva predloga za pregon ne namerava umakniti.

Škerbinca je sicer minister za obrambo Karl Erjavec na predlog Ermenčeve razrešil z mesta poveljnika Poveljstva sil Slovenske vojske na začetku aprila. Razrešen je bil brez posebne obrazložitve, zato ker je Ermenčeva izgubila zaupanje vanj. Pravi razlog naj bi bilo ravno Škerbinčevo domnevno širjenje informacij o zdravstvenem stanju Ermenčeve. Je pa Erjavec med razlogi za to omenjal tudi nočno streljanje z najtežjimi kalibri na vadišču na Počku, za kar ni vedelo niti obrambno ministrstvo niti načelnica Ermenčeva.

Ker je informacije o ravnanju Škerbinca zbirala obveščevalno-varnostna služba ministrstva za obrambo, se je moral Erjavec pred poslanci zagovarjati zaradi očitkov o njeni zlorabi. Interpelacijo, ki jo je v DZ vložila poslanska skupina SDS-a in v kateri so mu očitali tudi, da je bila razrešitev Škerbinca nezakonita, je Erjavec prestal.