Tanja Fajon v nagovoru v Varnostnem svetu ZN-a. Foto: Reuters
Tanja Fajon v nagovoru v Varnostnem svetu ZN-a. Foto: Reuters

Kot je poudarila v prvem nagovoru, odkar je Slovenija januarja nastopila dvoletni mandat nestalne članice Varnostnega sveta, je 100 dni vojne prineslo preveč žrtev med civilisti na vseh straneh. "Umrl je vsak stoti Palestinec. Kar je dovolj, je dovolj. Velika večina ubitih v Gazi so ženske in otroci. V Gazi stradajo v prenatrpanih in nezavarovanih zavetiščih, zdravstveni sistem je razpadel. Samo premirje bo omogočilo dostavo humanitarne pomoči, ki jo potrebujejo."

Varnostni svet. Foto: Reuters
Varnostni svet. Foto: Reuters

"Zavračamo in obsojamo izjave izraelskih uradnikov, ki govorijo o množičnih selitvah Palestincev iz Gaze." Kot je dejala, lahko samo premirje in prenovljena vizija rešitve dveh držav preprečita širjenje ekstremizma in ekstremističnih ideologij. "Slovenija obsoja vse oblike terorja in obsoja Hamasove napade, hkrati ponavljamo poziv za izpustitev talcev. Premirje jih mora pripeljati domov. In samo premirje prinaša možnosti za mir."

Po njenih besedah zdajšnje sovražnosti in dolgoletne napetosti ne prinašajo varnosti in miru nobenemu na območju. "Edina možnost za mir sta dve državi."

Poudarila je, da naj Varnostni svet pospeši pogovore o prihodnosti. "Gaza in Zahodni breg pripadata Palestincem."

Po njenih besedah bo premirje pomenilo tudi pogoj za ugotavljanje krivde. "Ne moremo zamižati na oko glede vseh kršitev, ki so se zgodile v preteklih mesecih, od terorističnega napada 7. oktobra do poročil o spolnih napadih, do kršitev mednarodnega prava, vključno s humanitarnim pravom in pravom človekovih pravic."

Obsodila je tudi napade hutijevcev na ladje v Rdečem morju

Sorodna novica "Instrumentalizacija holokavsta je mehanizem za upravičevanje nasilja"

"Svoboda plovbe in pomorska varnost sta ključnega pomena za pretok osnovnega blaga, vključno s hrano, gorivom in ključno humanitarno pomočjo, namenjeno prebivalstvu po vsem svetu. Napetosti v regiji so vse večje in kmalu bomo dosegli točko, od koder ne bo več vrnitve," je posvarila.

"Prekinitev ognja bo omogočila obnovo Gaze pod vodstvom prenovljene palestinske oblasti ob močni podpori ZN-a in mednarodne skupnosti. S prekinitvijo ognja mislim na proces, ki se začne s prekinitvijo sovražnosti, ki jo spoštujejo vse strani v konfliktu, in vključuje vse zgoraj navedeno – vodi v neodvisno palestinsko državo, varen in zanesljiv Izrael, mirno regijo in življenje prebivalcev vseh držav v regiji brez strahu in terorja."

"26.000 žrtev, tako palestinskih kot izraelskih, ni statistika; vsaka od njih je imela življenje, družino, sanje, upanje in načrte. Najboljši način, da izkažemo spoštovanje tistim, ki so v tem konfliktu izgubili življenje, je to, da utremo pot miru. Čas je za ustavitev ognja," je svoj nagovor sklenila ministrica.

Tanja Fajon za mirovno konferenco

Ministrica Tanja Fajon je v večernih Odmevih dodatno pojasnila svojo vizijo, kako doseči najprej premirje, nato trajni mir. Za začetek je potrebno nenehno stopnjevanje pritiska mednarodne skupnosti, s tem tudi Varnostnega sveta, za premirje. Doreči je treba pogoje premirja, pri čemer Tanja Fajon priznava, da so tu še številne nedorečenosti in nianse, pa tudi precejšnja napetost v razpravi. Nato pa mora slediti mirovna konferenca, je poudarila. Za mizo morajo biti vsi ključni akterji z močno udeležbo arabske strani. Mirovna konferenca mora po njenem mnenju zarisati pot ne le do miru, temveč tudi do priznanja palestinske države. Slovenija ima po besedah ministrice pri tem veliko vlogo, saj sedi v Varnostnem svetu ZN-a in se aktivno pogovarja z vsemi stranmi v vojni. Podrobneje v pripetem posnetku celotnega pogovora v Odmevih:

Tanja Fajon se je udeležila zasedanja na ministrski ravni, ki ga je sklicala Francija kot predsedujoča Varnostnemu svetu ZN-a v januarju. Gre za njeno prvo udeležbo, odkar je Slovenija januarja začela dvoletni mandat nestalne članice VS-ja. Zunanja ministrica v New Yorku ostaja še v sredo, ko bo opravila več dvostranskih srečanj s kolegi in kolegicami iz držav članic ZN-a.

ZDA so trdna zaveznica Izraela

Sorodna novica Izrael ne bo privolil v dogovor, ki bi Hamas obdržal na oblasti v Gazi

Varnostni svet ZN-a resolucije z zahtevo o premirju ne more sprejeti, ker temu nasprotujejo ZDA, ki so trdna zaveznica Izraela. Na vprašanje, ali obstaja možnost za pritisk na ZDA, da spremenijo stališče, je Tanja Fajon odgovorila, da se o tem z Američani seveda pogovarjajo. "Pogovarjamo se tako na zasedanjih kot tudi stran od oči javnosti. Srčno upam, da ob tolikšnem številu civilnih žrtev ne more nihče dopuščati, da se ta morija nadaljuje. Pritisk se bo nadaljeval, in prepričana sem, da bomo danes v Varnostnem svetu slišali ves svet, ki bo pozival k premirju. Slovenija bo tukaj zelo glasna," je dejala.

Ministrica je ob tem dejala še, da se Slovenija ne bo pridružila tožbi proti Izraelu, ki jo je na Meddržavnem sodišču v Haagu vložila Južna Afrika.

Na vprašanje o tem, ali bi lahko dejanja Izraela v Gazi opredelili kot genocid, pa je odgovorila: "Jaz kot političarka ... ni moja odgovornost, in bilo bi celo napačno, da sama podajam take zelo grobe ocene. Za to so pristojna telesa, sodišča. Kaj je moje intimno mnenje, pa je nekaj drugega."