Foto:
Foto:

To je v Rimu ob koncu dvodnevnega zasedanje obrambnih ministrov EU-ja in držav pristopnic dejal obrambni minister Anton Grizold. Ministri so govorili predvsem o mirovnih operacijah EU-ja ter sredozemskem dialogu v okviru skupne evropske varnostne politike.

V razpravi o operacijah povezave in njene vloge v JV Evropi so se ministri pogovarjali predvsem o poteku operacije Sloga (Concordia) v Makedoniji, ki je prva konkretna operacija, ki jo v okviru skupne obrambne politike izvaja EU, v njej pa s častnikom Slovenske vojske sodeluje tudi Slovenija. Pozitivno oceno je na srečanju dobila tudi operacija Artemis - misija v Kongu je sicer potekala pod okriljem Združenih narodov, bila pa je prva evropska misija izven evropskega prostora.

O prevzemu mirovne operacije v BiH-u
Spregovorili so tudi o prevzemu mirovne operacije v BiH-u s strani EU-ja. Beseda je tekla predvsem o načinih in času prevzema operacije, dokončnega stališča o tem pa ministri niso zavzeli.

V razpravi ministrov o sredozemski dimenziji skupne evropske varnostne in obrambne politike je Grizold še poudaril, da podpira tako barcelonski proces kot tudi akcijski načrt iz Valencie. Po mnenju Slovenije namreč predstavljata dobro osnovo za reševanje odprtih vprašanj in tesnejše sodelovanje na gospodarskem področju. Sredozemska sestavina sicer poleg srednjeevropske sestavine predstavlja strateški del slovenske zunanje politike, kar pomembno prispeva k razpoznavnosti države, so še povedali v slovenski delegaciji.