Haider se ne bo vdal zlahka. Foto: EPA
Haider se ne bo vdal zlahka. Foto: EPA

Državno tožilstvo v Celovcu je potrdilo, da je proti koroškemu deželnemu glavarju ter njegovemu namestniku uvedlo preiskavo zaradi suma zlorabe uradnega položaja pri vprašanju dvojezičnih krajevnih napisov, za kar je v Avstriji predpisana zaporna kazen od 6 mesecev do 5 let.

Volitve bodo v primeru obsodbe izvedene, "kot bi mignil", je za časopis Österreich dejal Haider, saj so jih koroški socialdemokrati zahtevali že pred enim letom, a je predlog ustavila prav Haiderjeva stranka BZő.

Preiskava naj bi bila uvedena zaradi prestavljanja krajevnih tabel v Pliberku in Drveši vasi, kjer sta dala Haider in Dörfler 8. februarja lani premakniti krajevne table za nekaj metrov, da bi se izognila izpolnitvi ustrezne odločbe avstrijskega ustavnega sodišča s konca leta 2005. Ustavno sodišče je nato v posebni odločbi junija lani odločilo, da je bilo prestavljanje krajevnih tabel protizakonito.

Haider je ovadbe že označil za "povsem politično dejanje" tistih političnih nasprotnikov, ki jim na volitvah ni uspelo. Namiguje tudi, da naj bi ti nasprotniki vplivali na delo tožilstva.