V Pliberku bodo morali spet postaviti dvojezične table. Foto: RTV SLO
V Pliberku bodo morali spet postaviti dvojezične table. Foto: RTV SLO

Koroški deželni glavar se je za ta ukrep odločil zaradi Murijeve uredbe za postavitev dvojezičnih tabel v Pliberku in Pliberku - Drveši vasi, vendar pa je Muri le izpolnjeval določbo avstrijskega ustavnega sodišča. Haider Muriju očita izdajanje nepodpisane uredbe in neupoštevanje uradne poti.

Haiderjev korak pa je sprožil ostre odzive v avstrijski politiki. Predsednik avstrijske socialdemokratske stranke Alfred Gusenbauer je dejal, da so izjave koroškega deželnega glavarja "popolni nesmisel" in zavestno izrečena neresnica.

Muri: Postavite dvojezične table
Okrajni glavar v Velikovcu na avstrijskem Koroškem August Muri je tik pred upokojitvijo izdal uredbo o postavitvi dvojezičnih krajevnih tabel v Pliberku in Pliberku - Drveši vasi, kar je zahtevalo tudi avstrijsko ustavno sodišče. Uredbo bi moral potrditi še koroški deželni svetnik Gerhard Dörfler, ki pa je že napovedal, da je ne bo izvršil, ker naj bi temeljila na napačni presoji ustavnega sodišča.

Avstrijsko ustavno sodišče je medtem sporočilo, da o novih pritožbah za dvojezične napise, vloženih naj bi jih bilo okoli 20, še ne bo odločalo na svojem spomladanskem zasedanju.