V ponovljenem glasovanju je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve izpodbijala na sodišču. Foto: MMC RTV SLO
V ponovljenem glasovanju je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve izpodbijala na sodišču. Foto: MMC RTV SLO
Sodišče razveljavilo imenovanje Fillija za generalnega direktorja

"RTV SLO še naprej deluje normalno, saj je skladno z razveljavitvijo sklepa o imenovanju generalnega direktorja vzpostavljeno stanje na dan pred imenovanjem in je s tem Marko Filli vršilec dolžnosti generalnega direktorja, dokler programski svet ne določi morebitnega novega v. d. generalnega direktorja," so sporočili iz vodstva Radiotelevizije Slovenija.

Naslednja seja programskega sveta bo v ponedeljek.

"Nov postopek ni dopusten"
Vendar Nataša Pirc Musar meni drugače, saj je na svoji spletni strani zapisala, da je sodišče ugotovilo, da je bila obnova postopka za imenovanje generalnega direktorja RTV Slovenija, potem ko je bila sama 8. 4. 2014 že imenovana za generalno direktorico RTVS, nezakonita.

Posledično je razveljavilo sklep o imenovanju Marka Filija za generalnega direktorja, kar po mnenju Pirc Musarjeve pomeni, da je sklep o njenem imenovanju zakonit in pravno učinkujoč. "Sem torej veljavno imenovana in nov postopek iskanja novega generalnega direktorja ni dopusten," je prepričana.

"Sodbo občutim kot veliko moralno zmago. Res je trajalo dve leti, vendar sem zadovoljna, da sem uspela dokazati nezakonitost postopanja Programskega sveta RTVS. Življenje je šlo vmes naprej in moja poklicna pot v odvetništvu tudi in v pisarni delamo dalje kot doslej," je še zapisala Pirc Musarjeva.

Tudi njen zagovornik Dino Bauk je za Radio Slovenija dejal, da je po razveljavitvi Fillijevega imenovanja Pirc Musarjeva direktorica tega zavoda. Iz obrazložitve namreč sledi, da je bila obnova postopka imenovanja generalnega direktorja nezakonita in ni imela pravne podlage. "Posledično ostane v veljavi sklep o imenovanju Nataše Pirc Musar za generalno direktorico," je dejal.

Filli sodbo razlaga drugače
"Mislim, da je situacija zelo jasna. Programski svet bo moral v ponedeljek odločati o tem, kako s postopkom za imenovanje generalnega direktorja v prihodnje," je v odzivu dejal Filli.

"Ne govorimo o interpretaciji sodbe, ampak dejansko o tem, kar v sodbi piše," je nadaljeval in opozoril, da je sodba samo izrek, začetni dve točki. V izreku sodbe pa piše le, da se razveljavi njegovo imenovanje, prav tako je sodišče zavrglo zahtevo Pirc Musarjeve, da se ugotovi, da je bila 8. aprila 2014 izbrana za generalno direktorico RTV Slovenija.

Medtem pa, kot je poudaril, obrazložitev sodbe nima nobene pravne veljave. V obrazložitvi namreč piše, da je programski svet, ki je imenoval Pirc Musarjevo na mesto generalnega direktorja RTV Slovenija, bil v "pravilni sestavi", zaradi česar ni bilo pravne podlage za razveljavitev postopka imenovanja Pirc Musarjeve.

Začelo se je z zapletom pri glasovanju
Nekdanja informacijska pooblaščenka Pirc Musarjeva je bila aprila 2014 sprva izbrana za generalno direktorico RTV-ja, a so pozneje programski svetniki sklenili, da bodo glasovali znova.

Kmalu se je namreč izkazalo, da programski svetnik Matjaž Sterže ne bi smel biti na tej funkcij, saj je bil leta 2010 član sveta Zaresa, zakon o RTV pa takšno članstvo izrecno prepoveduje.

Programski svet je zato obnovil postopek glasovanja, a le za novega generalnega direktorja, ko sta se v zadnji krog uvrstila zdajšnji direktor Marko Filli in Nataša Pirc Musar.

Pri tem nihče izmed njiju ni dobil potrebnih 15 glasov. V ponovljenem glasovanju je večino glasov dobil Filli. Pirc Musarjeva je nato odločitve izpodbijala na sodišču.

Sodišče razveljavilo imenovanje Fillija za generalnega direktorja