Foto: BoBo
Foto: BoBo

Upravno sodišče je ugodilo tožbi ljubljanske občine in odpravilo odločitev nekdanjega ministrstva za okolje in prostor, s katero je zavrnilo zahtevo MOL-a, naj se razveljavi odločitev Arsa iz leta 2020, da je za gradnjo kanala C0 s kineto treba izvesti presojo vplivov na okolje. Sodišče je sklep posredovalo v ponovno odločanje ministrstvu za okolje, podnebje in energijo.

Po pojasnilih direktorja Javnega holdinga Ljubljana in nekdanjega direktorja občinskega javnega podjetja Voka Snaga Krištofa Mlakarja je ministrstvo 29. decembra ugotovilo, da je Arso o isti stvari dvakrat odločal različno, in odpravilo tretjo točko sklepa. Tako presoja vplivov na okolje za kanal C0 ni potrebna in kineta kot taka je dodatni zaščitni ukrep ter sestavni del projekta za izvedbo.

Za izgradnjo kanala je bilo izdanih sedem gradbenih dovoljenj za 98 odstotkov trase. Vodja oddelka za gospodarske dejavnosti in promet Maja Žitnik dodaja, da je odločba dokaz o tem, da so bili vsi postopki izpeljani v skladu s predpisi in zakonodajo. "Ostaja nam 128 metrov, za kar teče pred upravno enoto trenutno postopek izdaje gradbenega dovoljenja številka osem," je dejala in dodala, da se postopek vleče predvsem zaradi "nagajanja oziroma oviranja stranskih udeležencev".

Janković ne pričakuje, da bodo nasprotniki projekta spremenili mnenje

Ob odločitvi upravnega sodišča in sklepu ministrstva je ljubljanski župan Zoran Janković čestital sodelavcem, da so "zdržali vse pritiske tako imenovanih civilnih iniciativ, ki so svojo voljo uveljavljali s tem, da so ležali v bagru". "Vzeli so nam kar nekaj časa, skoraj več kot eno leto," je dodal.

Spremembe mnenja nasprotnikov sicer tudi zdaj ne pričakuje. "Oni so proti zato, ker so proti," je dejal. Ga pa zanima, kako se bo na odločitev upravnega sodišča odzval DZ. Prav tako pričakuje javno opravičilo od predsednice republike Nataša Pirc Musar.

Predsednica (še) ni seznanjena z odločbo

"Predsednica republike ponovno izpostavlja, da mora biti skrb za zagotavljanje in ohranjanje čiste pitne vode temeljnega in odločilnega pomena tako na nacionalni kot lokalni ravni," so poudarili v njenem uradu. Kot so pojasnili, predsednica zato zaupa mnenju stroke s področja varstva voda, Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Geološkega zavoda Slovenije, ki so večkrat izrazili vsebinske pomisleke o ustreznosti poteka gradnje kanala C0, so še sporočili z urada predsednice republike, kjer pa, ker niso stranka v postopku, z zadnjo odločbo ministrstva za okolje, podnebje in energijo niso seznanjeni. Ob tem so spomnili, da je predsednica maja lani ljubljanskega župana Zorana Jankovića pozvala k spoštovanju sklepa agencije za okolje (Arso) iz leta 2020, ki je bil takrat veljaven.

"Na podlagi podatkov, predstavljenih v medijih, lahko ugotovimo, da je pristojno ministrstvo že tretjič spremenilo odločitev v tej zadevi. S sprejetjem takšne odločitve ministrstvo prevzema vso odgovornost, tudi v primeru morebitnega ogrožanja zdravja in dostopa do čiste pitne vode prebivalk in prebivalcev, česar si v uradu predsednice RS seveda ne želimo," so še zapisali in opomnili, da je nepravilnosti v postopku ugotovilo tudi notranje revizijsko poročilo ministra za okolje in prostor iz leta 2019.

Bah Žibert: Janković ne razume dela preiskovalne komisije

Jankovića je ob tudi zanimalo, kako se bo na odločitev upravnega sodišča in ministrstva odzval DZ: "Ali bo še vedno hotel imeti komisijo, ki bo ugotavljala nepravilnosti v postopku kanala C0 in potrebe po izvedbi presoje vplivov na okolje za kineto. Zdaj je jasno potrjeno, da je kineta del projekta in da ni treba opraviti presoje vplivov na okolje."

Predsednica preiskovalne komisije DZ-ja o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0 Anja Bah Žibert (SDS) se je odzvala: "Vsebinsko zadeve ne morem komentirati in je ne bom, dokler ne bomo z vsebino tudi seznanjeni."

Ob tem je menila, da župan ne razume obstoja preiskovalne komisije. "Ta ni vezana na neke etapne odločitve. Mi ugotavljamo politično in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij v povezavi s celotnim projektom kanala C0. Tudi te telovadbe okoli odločitev Arsa – enkrat ja, enkrat ne –, če to drži, kažejo, kako pomembna je preiskovalna komisija in da je pred nami res težko delo," je dejala Bah Žibert.

Komisija DZ-ja ugotavlja politično odgovornost in drugo odgovornost nosilcev javnih funkcij zaradi suma političnega vmešavanja v gradnjo javnega povezovalnega kanala C0 na območju vodonosnika Ljubljanskega polja in zaradi suma, da so oziroma so bili postopki pri tem vodeni nepregledno, nezakonito in z izigravanjem zakonodaje.

Projekt Čisto zate, katerega del je gradnja kanala C0, je vreden 111 milijonov evrov brez DDV-ja, pri čemer bo EU prispeval 69 milijonov evrov, 12 milijonov evrov pa država.