Igor Lukšič je s položaja predsednika stranke odstopil po manj kot dveh letih vodenja. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič je s položaja predsednika stranke odstopil po manj kot dveh letih vodenja. Foto: MMC RTV SLO
Igor Lukšič in Borut Pahor
Lukšič je pred dvema letoma na kongresu stranke dobil deset glasov več od Boruta Pahorja in napovedal zasuk stranke na levo. Foto: BoBo
Igor Lukšič
Neuradno je znotraj svoje stranke povzročil precej slabe volje, ko je odločil, da bo nosilec liste na volitvah za Evropski parlament. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Igor Lukšič in Tanja Fajon
Tanja Fajon bo edina poslanka SD-ja v Evropskem parlamentu. Do zdaj so imeli dva sedeža. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Igor Lukšič je po volilni nedelji, ko je njegova stranka SD izgubila en mandat v Evropskem parlamentu, njega pa je kot nosilca liste s preferenčnimi glasovi premagala dozdajšnja poslanka in 2. na listi Tanja Fajon, na sestanku vrha SD-ja odstopil. Stranka bo imela volilni kongres po državnozborskih volitvah, za zdaj pa je vodenje začasno prevzel Dejan Židan.


O vzrokih in razlogih se je v Odmevih pogovarjal s Slavkom Bobovnikom.

Zakaj ste odstopili – ker se stranki ni izšlo ali zato, ker je vas osebno premagala druga na listi?
Zato, ker moja politika, ki sem jo vodil v stranki, na volitvah ni dobila podpore.

Kaj se je zgodilo? Napačna volilna kampanja ali napačna politika stranke, ki je precej znižala solidne ratinge?
Ko sem prevzel stranko, sem napovedal, da bomo šli bolj levo. Takoj smo dobili obsežno podporo v javnomnenjskih anketah, izvolili smo predsednika države, ki je kandidiral na naši listi in dobil našo podporo. Podpora je še vztrajala. Potem pa so se začele zgodbe, da gradim kliniko za ženo v Mozirju, kar je bila izmišljotina, da sem uredil koncesijo za ženo, kar je bila izmišljotina, sledila je kriva anonimna ovadba. Meni in stranki so zbijali ratinge.

Takšna politična folklora je del naše stvarnosti. Neki drugi predsednik stranke naj bi gradil kliniko v Avstraliji.
Ampak njemu se ne pozna niti obsodba, meni se pa pozna že, če malo drugače pogledam. A to je en del politike. Zavzemal sem se za to, da je v Sloveniji močna socialna demokracija garancija za socialno državo in kvaliteto življenja za vse ljudi. Zgodilo se nam je to, da so na levici decembra ustanovili eno stranko, februarja drugo stranko, napovedane so še nove stranke. Na levici so nam v tem času ustanovili tri, štiri nove stranke.

Kdo jih je ustanovil?
Imena so znana, ti, ki bi se zdaj radi povezovali.

A očitno se v vaši politiki niso našli?
Da, a zdaj je šlo več kot 15 odstotkov glasov, ki jih je zbrala levica, desnici. Ta levica je 15 odstotkov glasov vzela levici in jih dala desnici samo zato, da so koncept, za katerega se jaz zavzemam – močna socialna demokracija kot steber v Sloveniji – minirali. Zato odstopam, take politike se ne morem več iti.

Naredili ste napako. Šli ste levo, a kljub temu na tem prostoru dobili toliko novih strank.
Da.

Ste naredili napako pri presojanju realnosti ali ste se kdaj ušteli tudi pri kadrovskih rešitvah?
Ko smo prišli v vlado, smo morali podpreti spisek 15 podjetij za privatizacijo, ker smo postavili stabilnost Slovenije pred načelno držo. Prej smo bili striktno proti privatizaciji in smo še zmeraj proti razprodaji slovenskega premoženja. Tukaj se je zgodila kritika levice. To mislim, da je bila napaka, a ne moreš rušiti vlade dva meseca, ko si jo podprl.

Radikalni ste bili do političnih nasprotnikov in tistih, ki so polnili levi prostor. Zavrnitev Šoltesa pri kandidiranju za ministra, kampanja "Ne volite obsojenega predsednika stranke". Ni se obrestovalo.
Seveda se tudi ne bo. Leto in pol po tem, ko je prišlo poročilo protikorupcijske komisije, sta Janez Janša, zdaj še obsojen, in Zoran Janković lepo v sedlu. Tu na televiziji ni več Pogledov, ni več protikorupcijske komisije, ni več Gregorja Viranta in ni več Igorja Lukšiča. Kaj se v Sloveniji dogaja?

Kaj pa se dogaja? Zdaj ste povezali Poglede in nekatere posameznike?
Dogaja se to, da tisti, ki imajo obsodbe in ne znajo povedati, od kod jim denar, dobivajo podporo in so še vedno na položajih, tisti, ki smo na to opozarjali in imamo čiste roke, pa izgubljamo. Za politiko čistih rok in močne socialne države sem dobil na volitvah 8 odstotkov. Drugačne politike ne znam voditi.

Ampak volivci imajo na koncu vedno prav.
Seveda, zato sem šel stran.

Se poslavljate z vrha stranke, iz stranke ali iz politike?
Stališča, ki sem ji imel, bom še zmeraj zagovarjal: močna socialna demokracija je edini garant za močno levico, da je stabilnost države ključ, da Slovenija pride iz tega položaja, etični standardi in protikorupcija. Odstopam, potem ko je stranka padla z 10,5 odstotka, kot sem jo dobil, na osem odstotkov. Kandidiral sem za predsednika stranke zato, ker je predsednik pred mano prišel s 30 odstotkov na 10 odstotkov, pa ga nihče ni pozval k odstopu, razen mene.

Lukšič priznava, da je naredil napako
Lukšič priznava, da je naredil napako