Židana bo uradno imenoval svet stranke v sredo. Foto: BoBo
Židana bo uradno imenoval svet stranke v sredo. Foto: BoBo
Dejan Židan
Dejan Židan pravi, da nima ambicij, da bi sam prevzel vodenje SD-ja. Foto: BoBo
Tanja Fajon je na podlagi preferenčnih glasov premagala predsednika svoje stranke. Foto: BoBo
Lukšič priznava, da je naredil napako
Evrovolitve indikator državnozborskih?
Kaj je sporočilo evrovolitev strankam?
Slab rezultat odnesel Lukšiča
Namesto Lukšiča začasno Židan
Porazdelitev glasov med listami

"Po volitvah, ki so prinesle slab rezultat za SD, sem se po posvetu doma in po posvetu s člani kolegija predsednika stranke odločil, da kolegiju ponudim odstop. Kolegij je po razpravi ugotovil, da je to dobra rešitev," je v izjavi novinarjem pojasnil Lukšič. Kolegij pa se je strinjal tudi z njegovim predlogom, da bo SD začasno do kongresa vodil minister v odstopu Dejan Židan, je še povedal. O tem bo odločalo še predsedstvo stranke, ki bo v sredo.

POVOLITVENI PREMIKI:
Poleg Lukšiča odstopila tudi Pavel Gantar (Zares) in Gregor Virant (DL). Zaradi razdrobljenosti na levici se pojavljajo klici po sodelovanju.
*
SLS in NSi pretresata sodelovanje po analizi preferenčnih glasov

Stranka je po Lukšičevem mnenju v dobri kondiciji, da nadaljuje priprave na državnozborske volitve. Židan ima vso podporo kolegija in po Lukšičevem prepričanju tudi stranke ter javnosti. Tako bo stranka šla na polno na državnozborske volitve in zatem na kongres, na katerem bo odločitev dokončna, je pojasnil Lukšič.
Nove stranke so mu spodnesle tla
"Stranki in Sloveniji sem ponudil, kar znam. Eno od ocen smo dobili na volitvah, smo dobili pa kakšno bolj ugodno že tudi prej. Zdaj je na stranki, da ugotovi, kaj je najboljše zanjo
," je SICER pred kolegijem SD-ja dejal Lukšič.

Povedal je še, da priznava, da je kot predsednik stranke odgovoren za izid na volitvah, in tako svoj del odgovornosti sprejema. A ob tem je poudaril še drugo težavo, to je nastanek novih strank. "Kar je odgovornosti na naši strani, jo prevzemam, a nastanka novih strank nisem mogel preprečiti," je opozoril.

Starosta SD-ja Miran Potrč ob tem meni, da je bila Lukšičeva odločitev ustrezna, a je bila sprejeta zadnji čas. "Veliko bolje bi bilo, če bi bila že včeraj najavljena," je poudaril Potrč.

Komorno vzdušje na Vrtači
V vili SD-ja na Vrtači je v nedeljo po objavi izidov vzporednih volitev, ki so se izkazali za precej točne, zavladalo precej komorno vzdušje, saj so se uresničile napovedi javnomnenjskih anket, ki so SD-ju napovedovale zgolj en poslanski mandat v Evropskem parlamentu.

Vidnejši člani SD-ja niso želeli povedati naglas, kaj šele, da bi s prstom pokazali na krivca za neuspeh na volitvah, predsednika stranke, ki je bil nosilec liste na volitvah za Evropski parlament. Neuradno naj bi že včeraj ponoči potekala prva sestankovanja o tem, kaj storiti in kako naprej, saj se bližajo državnozborske volitve.

Močna konkurenca na levici
"Če ne bi šli na polno na teh volitvah, je vprašanje, ali bi dobili tudi en mandat. Na levi sredini je bila močna konkurenca, ogromno strank, in pomembno je, da smo dobili mandat in dokazali, da je samo močna socialna demokracija alternativa, ne pa drobljenje levice," je po poraznem rezultatu SD-ja na EU-volitvah razlagal Lukšič.

Prav tako mu vsaj na videz ni bilo žal, da se mu kot nosilcu ni uspelo uvrstiti v Evropski parlament. "Dajal sem jasna sporočila, da me zanimajo državnozborske volitve, in si nisem prizadeval, da bi s preferencami prednjačil. Mislim, da je volilno telo dobro razumelo sporočila, ki sem jih dajal kot predsednik in kot jih je dajala stranka," je še pojasnil Lukšič.

Židan se ni videl kot predsednik SD-ja
Med vodilnimi politiki SD-ja za najbolj priljubljenega med ljudstvom velja dozdajšnji minister za okolje in kmetijstvo Dejan Židan, ki pa je v nedeljo še zavračal možnost, da bi prevzel vodenje stranke v bližnji prihodnosti, morda že na bližajočih se državnozborskih volitvah.

"Od časa Pahorjeve vlade me sprašujejo, ali imam kakšne višje ambicije biti več, kot sem trenutno. Naj povem, da nimam teh ambicij," je v nedeljo popoldan dejal Židan.

V bran pa je vzel tudi Lukšičevo odločitev, da je bil nosilec liste na EU-volitvah. "Treba je poudariti, da volilna lista ni posledica predsednikove odločitve," je opozoril Židan in dodal, da so kandidatno listo podprli predsedstvo, kolegij in širša konferenca stranke.

Neuspeh stranke je Židan med drugim pripisoval razočaranju volivcev nad levo vlado, še posebej po tem, ko je največja vladna stranka sesula svojo vlado.

Krivec je razbitost levih strank
"Gre za strankarski neuspeh in dobili smo relativno malo glasov. Res pa je, da so bile stranke na levi razbite," je poudaril vodja poslancev SD-ja Matjaž Han. "Stranka je imela hude padce in nekaj vzponov in sami se bomo znali organizirati v naslednjem tednu," je še dejal in dodal, da se je sam pripravljen pogovarjati o morebitnem sodelovanju z drugimi strankami.

Vzroke za poraz SD-ja je v razdrobljenosti levice na množico strank in list videl tudi predsednik DZ-ja Janko Veber. Izid je ustrezal napovedim, ki so se kazale pri javnomnenjskih anketah.

"Zagotovo je imela vpliv na levici velika razdrobljenost glasov, in to je nekaj, kar bo treba skrbno analizirati in potem sprejeti določene ukrepe, da se čim bolj pripravimo na prihodnje delo," je med drugim poudaril Veber.

Lukšič priznava, da je naredil napako
Evrovolitve indikator državnozborskih?
Kaj je sporočilo evrovolitev strankam?
Slab rezultat odnesel Lukšiča
Namesto Lukšiča začasno Židan
Porazdelitev glasov med listami