Vili Kovačič se je tudi na razpisani datum za ponovno glasovanje pritožil na vrhovno in na ustavno sodišče. Vrhovno sodišče je pritožbo že zavrnilo. Foto: BoBo
Vili Kovačič se je tudi na razpisani datum za ponovno glasovanje pritožil na vrhovno in na ustavno sodišče. Vrhovno sodišče je pritožbo že zavrnilo. Foto: BoBo

Ker je vrhovno sodišče zavrnilo pritožbo Vilija Kovačiča na datum, ki ga je Državna volilna komisija izbrala za ponovitev referenduma, začenjajo že danes teči roki za izvedbo referendumskih opravil. Vrhovno sodišče je pritožbo sicer zavrglo, ker nima pooblastila za presojanje ustavnosti in zakonitosti določitve datuma glasovanja na referendumu. Kovačič se je pritožil tako na vrhovno kot ustavno sodišče, ker želi, da bi ponovljeno glasovanje izvedli skupaj z državnozborskimi ali jesenskimi lokalnimi volitvami, saj bi tako po njegovih besedah glasovalo več ljudi.

Že prejšnji teden je sicer pobudnik referenduma napovedal, da v primeru morebitnega neuspeha s pritožbo in poznejšim referendumom ostaja možnost pritožbe na rezultat ponovljenega glasovanja. Pravi, da bodo "cirkus vrteli do onemoglosti, da se bo neizvajanje zakona podaljševalo".

Glasovanje po pošti, voliščih omnia
Uradna predreferendumska kampanja se bo začela 13. aprila. Trajala bo do 11. maja opolnoči.

Volivci, ki stalno prebivajo v tujini, bodo lahko na referendumu glasovali po pošti ali na diplomatsko-konzularnem predstavništvu, a morajo to do 27. aprila sporočiti DVK-ju. Tudi volivci v bolnišnicah, zaporih ali domovih za upokojence bodo lahko glasovali po pošti, za tak način glasovanja pa se morajo prijaviti do 2. maja. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi.

Volivci, ki bi želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo to na dan glasovanja lahko storili na posebnih voliščih, imenovanih omnia. Do tega dne bo mogoče zaprositi tudi za glasovanje na domu, za glasovanje v Sloveniji pa se lahko prijavijo tudi volivci, ki sicer stalno prebivajo v tujini. Rok, do katerega je mogoče zahtevati posebne oblike glasovanja, je 9. maj.

Med 8. in 10. majem pa bo na sedežih okrajnih volilnih komisij oziroma upravnih enotah glas mogoče oddati predčasno.

Septembra glasovalo 20,5 % volivcev
Referendum o zakonu o drugem tiru je potekal 24. septembra, udeležilo se ga je 20,55 odstotka volilnih upravičencev. Zakon je podprlo 53,47 odstotka vseh, ki so veljavno glasovali, proti pa jih je glasovalo 46,47 odstotka.