Foto:
Foto:
Kocijančič ostaja na čelu Sveta RTV-ja

Razprava o programsko-poslovnem načrtu RTV-ja je bila namreč prekinjena, svetniki pa so razpravo o tem preložili na januarsko sejo. Do takrat mora vodstvo javnega zavoda pripraviti usklajen načrt.

Kocijančič ostaja predsednik Sveta RTVS-a
Svet RTVS-a pa ni sprejel zahteve za nezaupnico predsedniku sveta Janezu Kocijančiču, ki so jo zahtevali trije svetniki oz. predstavniki zaposlenih. Očitali so mu nedopustno ravnanje, ker je s pisnim pozivom generalnemu direktorju RTVS-a Aleksu Štakulu predlagal, "naj povsem zakonito sprejetega sklepa sveta RTVS ne spoštuje, marveč naj ga zadrži oz. vrne v ponovno presojanje". Po njihovem mnenju je povsem nesprejemljivo, da Kocijančič izvaja pritisk na vodstvo zavoda in ga hkrati poziva k nespoštovanju zakonito sprejetih sklepov.

Trije odstopi
Sejo so zaznamovali odstopi. Že ob koncu sta odstopno izjavo podala Milan Dekleva in Aleš Berger, po seji pa se je za takšno dejanje odločila še Rosvita Pesek. Dekleva je dejal, da svoboda odločanja pri njem prehaja v nesvobodo in zato neodgovorno početje, ki ga ne namerava nadaljevati. Za njim se je oglasil Aleš Berger, član sveta RTV-ja iz vrst Društva slovenskih pisateljev. Tudi on je povedal, da nepreklicno odstopa. Tako svetniki kot predsednik sveta so ju pregovarjali, naj si premislita, a sta oba vztrajala, da je njuna odločitev dokončna.

Kot je Peskova pojasnila po seji, obžaluje, da gre lahko toliko svetnikov s takšno lahkotnostjo mimo tako resnega predloga, kot je glasovanje o zaupnici predsedniku. Razen predlagateljev so namreč vsi ostali svetniki na seji (17) glasovali proti predlogu. Po njenem mnenju je šlo za zelo pomembno stvar in če je večinsko mnenje takšno, "potem ne vidim možnosti za nadaljnje korektno delo v svetu in moram potegniti neke konsekvence ter odstopiti".

Predlog za podražitev prispevka
Svet je sprejel tudi predlog generalnega direktorja RTV-ja za zvišanje RTV-prispevka za štiri odstotke in pol. Če bo ta predlog sprejet, bo odločila vlada, vodstvo RTV-ja pa predlaga, da bi podražitev začela veljati prvega maja.