Občina Izola je hotelske stroške za sinova nekdanje kmetijske ministrice Aleksandre Pivec plačala dvakrat. Prvič, v znesku 134 evrov, v noči na 1. junij 2019, in drugič, v znesku 226 evrov, za bivanje od 12. do 14. junija 2020. To izhaja iz dokumenta komisije za preprečevanje korupcije (KPK), ki se nanaša na ugotovitve v zvezi z lanskim obiskom Pivčeve in njenih otrok na Krasu in Obali, poroča časopis Dnevnik.

Dele tega dokumenta je moral KPK Dnevniku posredovati na zahtevo informacijskega pooblaščenca, so pojasnili, saj je ta presodil, da ima javnost pravico vedeti ne zgolj, kaj je glede ravnanj Aleksandre Pivec ugotovila komisija, ampak tudi, ali ji je Pivec predstavila resnične ugotovitve KPK-ja.

KPK je preiskavo proti nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec o njenem izletu na Obalo in Kras končal 11. decembra lani, kaj so ugotovili, pa doslej še niso objavili. Pojasnili so, da jim spremenjeni zakon o integriteti in preprečevanju korupcije tega ne dovoljuje, dokler ni znano, ali je preiskovanec sprožil upravni spor, če to stori, pa mora KPK z razkritjem konkretnih ugotovitev počakati do pravnomočne sodne odločitve. In ker je Pivec 20. januarja tožbo vložila, naj bi bil KPK prisiljen molčati do končne odločitve upravnega sodišča, ki prej kot v letu dni praviloma ni sprejeta. Foto: BoBo
KPK je preiskavo proti nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec o njenem izletu na Obalo in Kras končal 11. decembra lani, kaj so ugotovili, pa doslej še niso objavili. Pojasnili so, da jim spremenjeni zakon o integriteti in preprečevanju korupcije tega ne dovoljuje, dokler ni znano, ali je preiskovanec sprožil upravni spor, če to stori, pa mora KPK z razkritjem konkretnih ugotovitev počakati do pravnomočne sodne odločitve. In ker je Pivec 20. januarja tožbo vložila, naj bi bil KPK prisiljen molčati do končne odločitve upravnega sodišča, ki prej kot v letu dni praviloma ni sprejeta. Foto: BoBo

"Preiskava KPK-ja je potrdila, da je dr. Aleksandra Pivec vse stroške nočitev v Hotelu Marina v Izoli plačala sama in da v primeru Vinakras ni bilo nobenih kršitev," so 15. januarja sporočili iz ekipe Aleksandre Pivec. A zdaj se je izkazalo, da je Pivec prenočevanje v izolskem hotelu Marina zase sicer plačala, vendar je to storila šele, ko je na to opozorila novinarka TV Slovenija Eugenija Carl. Ni pa hotelskih stroškov poravnala za svoja otroka – zanju je stroške poravnala občina Izola.

Sorodna novica Razkrivamo: Ministrici prenočitev v hotelu na Obali plačala izolska občina

Po poročanju Dnevnika iz ugotovitev KPK-ja izhaja, da je Aleksandra Pivec javnosti ves čas lagala, da med 12. in 14. junijem 2020 njena sinova sploh nista spala v hotelu Marina. Na svojem Facebookovem profilu je zapisala: "Najprej je bilo res v načrtu, da bosta z mano spala tudi otroka, in sta se zato tudi prijavila v hotelu. Vendar smo si potem premislili in sta prespala drugje. Glavni razlog za to je bilo izogibanje morebitnim očitkom, da je sobo zanju plačala občina, čeprav so mi rekli, da je to legitimna odločitev gostiteljev." Aleksandra Pivec je tudi trdila, da sta namesto njenih sinov v rezervirani sobi prespala njena varnostnika, vendar je policija to takoj zanikala.

"Ministrica podala neresnično izjavo"

Podobno je ugotovila tudi komisija za preprečevanje korupcije. "Ministrica je medijem oziroma javnosti podala neresnično izjavo, da njena sinova v dneh od 12. do 14. junija 2020 nista prenočila v hotelu Marina na stroške občine Izola, in neresnično izjavo, da sta bila v sobi, ki je bila sprva predvidena zanju, nastanjena varnostnika." KPK je ugotovil, da je ministrica s tem kršila zakon o integriteti in preprečevanju korupcije ter ravnala v nasprotju z vladnim etičnim kodeksom, prejete dokumente (8 od 24 strani) povzema Dnevnik.

KPK je pri Aleksandri Pivec v dveh primerih zaznal tudi kršitve določb pravilnika o prepovedih in omejitvah sprejemanja daril funkcionarjev. Občina Izola je, kot je ugotovila komisija, namreč njenima otrokoma dvakrat plačala prenočitev v hotelu Marina. Prvič za bivanje od 31. maja do 1. junija 2019 in drugič za bivanje od 12. do 14. junija 2020. "Ministrica bi morala ponujeno darilo oziroma korist, ki se je odražala v kritju stroškov namestitve njenih družinskih članov, zavrniti in ga sama poravnati," je zapisal KPK.

Odziv stranke Naša dežela: Gre za lažnivo objave in blatenje imena

Na poročanje časopisne hiše Dnevnik so se odzvali tudi v stranki Naša dežela, ki jo vodi Aleksandra Pivec, in objavo označili za lažnivo. "Gre za hudo zlorabo državnih institucij in medijev, kjer se Aleksandro Pivec namerno blati in se hkrati posega v njene ustavne pravice, tudi z zlorabo njenih otrok," so zapisali v sporočilu za javnost. Dodali so, da "za tako nizkotna ravnanja v medijih ne bi smelo biti prostora".

"Resnica glede plačila je, da je stroške nastanitve v hotelu tudi za svoje otroke Aleksandra Pivec v celoti plačala sama takoj, ko ji je občna Izola izstavila račun," zatrjujejo v stranki in dodajajo, da je to je jasno razvidno iz ugotovitev KPK-ja. "Vse ostalo so zlonamerne manipulacije, ki izrabljajo otroke z namenom medijskega in političnega linča," so zapisali.

Sorodna novica KPK v postopku zoper Pivčevo ugotovil kršitve integritete

Izlet na Kras

KPK je po poročanju Dnevnika sicer določena korupcijska tveganja sicer zaznal tudi v zvezi z izletom Aleksandre Pivec po Krasu v organizaciji podjetja Vinakras. "Ministrica in direktor (Marjan Colja, op. p.) sta se za obisk dogovorila neposredno, prek telefona in elektronskih sporočil, in ne, kot bi bilo zaradi transparentnosti in sledljivosti potrebno od prvega koraka naprej, to je prek organa, kjer opravlja svojo funkcijo. Vsi dogodki v javnem sektorju morajo biti ustrezno in transparentno zabeleženi, ravnanja oziroma odločitve pa utemeljene oziroma argumentirane ter podprte z relevantnimi dokumenti ali zabeležkami," je zapisal KPK in priznal, da relevantne dokumentacije ni prejel. Poudaril je tudi, da v primeru Krasa ni bilo popolnoma izkazano, kdaj se je začel in kdaj končal zasebni in kdaj službeni del ministričinega obiska. "Poleg tega sta jo tudi na tej poti spremljala njena družinska člana, zaradi česar je meja med zasebnim in službenim še toliko bolj nejasna, posledično pa dvom javnosti o njeni integriteti toliko večji," ugotovitve KPK-ja še povzema Dnevnik.