Simona Kustec pred odborom DZ-ja za izobraževanje, znanost in šport. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Simona Kustec pred odborom DZ-ja za izobraževanje, znanost in šport. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Druga zaslišanja ministrskih kandidatov

- Anže Logar (SDS) za zunanje ministrstvo
- Janez Cigler Kralj (NSi) za ministrstvo za delo
- Matej Tonin (NSi) za obrambno ministrstvo
- Aleksandra Pivec (DeSUS) za kmetijsko ministrstvo
- Boštjan Koritnik (SMC) za javno upravo
- Aleš Hojs (SDS) za notranje zadeve
- Andrej Šircelj (SDS) za finance
- Andrej Vizjak (SDS) za okolje in prostor
- Zdravko Počivalšek (SMC) za gospodarstvo
- Jernej Vrtovec (NSi) za infrastrukturo

Glavni cilj najverjetnejše prihodnje ministrice za izobraževanje, znanost in šport Simone Kustec (SMC) bo krepitev ugleda, spoštovanja in zaupanja v delo sistema izobraževanja, znanosti in športa, za katerega je sicer prepričana, da je "na dobrih nogah".

Kustečeva je med vsebinskimi prioritetami na področju vrtcev, ki jih pokriva ministrstvo, poudarila nadaljevanje priprave novele zakona o vrtcih in prenove kurikula za vrtce.

Na področju osnovnih šol bo treba po njenih besedah proučiti rezultate evalvacije prvega triletja osnovne šole in na podlagi tega sprejeti nadaljnje ukrepe, razmejiti bo treba tudi razmerja med obveznim in razširjenim delom programa. Zavzela se je za razbremenitev šolskih torb in manj administracije učiteljev.

Sorodna novica Vrtovec za elektronske vinjete in zeleni dogovor

Za srednje šole bosta po njenih besedah potrebni ocena morebitnih sprememb pri maturi in prenova izbirnih vsebin v gimnazijah, proučiti bo treba tudi sistem financiranja. Trenutni sistem glavarine namreč za srednje šole ni preveč spodbuden, je ocenila. Sistem vajeništva je po njenem prepričanju treba nadaljevati.

Na področju visokošolskega in univerzitetnega študija se namerava ministrstvo pod vodstvom Kustečeve posvetiti pripravi novega nacionalnega programa visokega šolstva, zavzela se bo tudi za oživitev razvojnega dela znanosti in uvedbo "jasnejše finančne discipline, ko gre za plače in dodatke k njej".

Sorodna novica Vizjak za hkratno negovanje okolja in razvoj gospodarstva

Glede znanstvenega raziskovanja je povedala, da je predlog novega zakona o raziskovalno-razvojni dejavnosti večinoma pripravljen, uskladiti pa bo treba še nekaj zadev. Zavzela se bo tudi za okrepitev prenosa znanja v prakso na tem področju.

Država naj razvija vrhunski šport in skrbi za promocijo

Sorodna novica Počivalšek: "Razmere so krizne. Podjetja lahko računajo na pomoč države."

Šport kandidatka za ministrico vidi kot področje, ki je v javnem interesu in kjer je naloga države, da skrbi za njegovo promocijo, hkrati pa razvija vrhunski šport. Zavzela se je za večji delež zasebnih vlaganj v šport, saj so ta po njeni oceni trenutno prenizka.

Med aktualnimi zadevami je poudarila, da v proračunu za leto 2020 za plače učiteljev manjka okoli 100 milijonov evrov, zato bo treba najti način, kako zagotoviti ta denar. "Rešitve že iščemo," je dejala.

Ni mogla niti mimo za ponedeljek napovedanega zaprtja vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov. Ukrep je podprla in poudarila, da je bil narejen na podlagi strokovnih ocen o tem, kaj je treba narediti, da se širjenje koronavirusa zajezi. Prva obveznost, ki jo bodo morali narediti na ministrstvu, bo po njenih besedah priprava jasnih navodil in usmeritev za zaposlene in šolajoče. Šolam bo poslano tudi navodilo, naj poiščejo možnosti šolanja na daljavo, je povedala.

Na koncu predstavitve je izrazila "absolutno" prepričanje, da je resor, ki ga prevzema, po svoji vsebini nekaj, kar predstavlja "odličnost države". "Znamo in zmoremo. Verjamem, da vsi, ki so vpleteni v ta resor, vejo, kaj delajo, in da smo primerljivo kompetentni in konkurenčni z vsemi na svetu," je še dejala v predstavitvi pred odborom DZ-ja za izobraževanje, znanost, šport in mladino.

Razprava in vprašanja poslancev

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Na zaslišanju je kandidatka za ministrico med drugim odgovarjala na vprašanje, kakšni so njeni načrti glede priprave nove bele knjige na področju vzgoje in izobraževanja in predloga zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti.

"Priprava bele knjige mora potekati naprej, saj gre za temeljni dokument nadaljnjega razvoja vzgoje in izobraževanja," je dejala Kustečeva. O pripravi samega dokumenta je po njenih besedah veliko brala, a ga še ni videla, zato ga ne more ocenjevati. Za predlog zakona o znanstvenoraziskovalni dejavnosti pa je dejala, da je večinoma pripravljen, da pa bo treba odpreti in pogledati še nekaj odprtih dilem, predvsem glede financiranja.

Kar se tiče financiranja vseh področij, ki jih pokriva resor, je dejala, da se bo z ministrstvom za finance "trdo pogajala za vsak cent, ki bi lahko prišel" k njim.

Miho Kordiša (Levica) je zanimalo, kako bo lahko kandidatka sodelovala s predsednikom vlade Janezom Janšo, glede na to, da je bila v preteklosti do njega tudi kritična. "Lahko ostanemo na okopih in skušamo utrjevati svoje položaje. A s takim pristopom za razvoj znanosti in pridobivanje znanja mladih ne naredimo popolnoma nič," je dejala.

Neuresničena odločba ustavnega sodišča

Glede uresničitve odločbe ustavnega sodišča, s katero je to zahtevalo drugačno ureditev financiranja zasebnih osnovnih šol, je dejala, da ta še vedno ni uresničena zaradi preveč različnih ideoloških pogledov. Zato ni prepričana, da je o tem vprašanju trenutno mogoče najti kompromis. Ustavno sodišče je bilo sicer v svoji odločitvi po njenem mnenju jasno: "Javno veljavni del programa je tisti, ki je osnova za to, da ga država plačuje, želeli ali ne, tudi za zasebne šole. Ko zasebne šole izvajajo javno veljavni program, so v tem delu javne šole," je poudarila.

Marka Koprivca (SD) in Marka Bandellija (SAB) je zanimalo, kje bo koalicija dobila denar za uresničitev obljube, da bo zagotovila brezplačen vrtec za drugega in vse nadaljnje otroke. Vprašanje je po njegovem mnenju umestno zlasti zato, ker je Kustečeva danes opozorila, da v proračunu za leto 2020 ni zagotovljenega vsega denarja za plače učiteljev. "Zavedam se, da je lahko ta ukrep veliko finančno breme za občine, a rešitve iz rokava ta trenutek nimam," je odgovorila.

Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.

Glede na to, da Kustečeva predava na fakulteti za družbene vede, je Lidijo Divjak Mirnik (LMŠ) zanimalo, ali bo ministrica samo Univerze v Ljubljani ali vseh univerz v državi. "Ne bom le ministrica Univerze v Ljubljani. Imamo šest univerz in vse so enakovredne," je dejala.

Na nekatere pozive, da bi bilo treba ukiniti javno agencijo za raziskovalno dejavnost, je odgovorila, da si ne predstavlja, da v državi ne bi imeli ustanove tega tipa, se pa strinja, da je treba odpraviti vse anomalije, ki se pojavljajo pri njenem delovanju.

Kustečeva je sicer v predstavitvi na začetku zasedanja odbora kot eno glavnih nalog ministrstva poudarila krepitev ugleda, spoštovanja in zaupanja v delo sistema izobraževanja, znanosti in športa. Med prioritetami je navedla tudi reševanje težav zaradi koronavirusa in dejavnosti pri predsedovanju Slovenije Svetu EU-ja.

Prenova kurikula za vrtce

Med vsebinskimi prioritetami na področju vrtcev je poudarila nadaljevanje priprave novele zakona o vrtcih in prenove kurikula za vrtce. Na področju osnovnih šol bo treba po njenih besedah proučiti rezultate evalvacije prvega triletja osnovne šole in na podlagi tega sprejeti nadaljnje ukrepe, razmejiti bo treba tudi razmerja med obveznim in razširjenim delom programa.

Za srednje šole bosta po njenih besedah potrebni ocena morebitnih sprememb pri maturi in prenova izbirnih vsebin v gimnazijah, proučiti bo treba tudi sistem financiranja. Na področju visokošolskega in univerzitetnega študija pa se namerava ministrstvo pod njenim vodstvom posvetiti pripravi novega nacionalnega programa visokega šolstva.

Šport Kustečeva vidi kot področje, ki je v javnem interesu in kjer je naloga države, da skrbi za njegovo promocijo, hkrati pa razvija vrhunski šport.

Video: Posnetek predstavitve v dveh delih

21. nujna seja Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino (predstavitev kandidatke za ministrico Simone Kustec Lipicer), 1. del
21. nujna seja Odbora za izobraževanje, znanost, šport in mladino (predstavitev kandidatke za ministrico Simone Kustec Lipicer), 2. del