Foto: BoBo
Foto: BoBo

- Anže Logar (SDS) za zunanje ministrstvo
- Janez Cigler Kralj (NSi) za ministrstvo za delo
- Matej Tonin (NSi) za obrambno ministrstvo
- Aleksandra Pivec (DeSUS) za kmetijsko ministrstvo
- Boštjan Koritnik (SMC) za javno upravo
- Aleš Hojs (SDS) za notranje zadeve
- Andrej Šircelj (SDS) za finance
- Andrej Vizjak (SDS) za okolje in prostor
- Jernej Vrtovec (NSi) za infrastrukturo

Počivalšek sicer razmere na trgu spremlja s posebno skupino sodelavcev. "Razmere so krizne, delamo hitro in sproti rešujemo nastale težave. Podjetja lahko računajo na pomoč države," je na odboru DZ-ja za gospodarstvo med zaslišanjem zagotovil Počivalšek, ki bo, če bo DZ potrdil vladno ekipo, tretji zaporedni mandat na čelu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"Naše dejavnosti so predvsem usmerjene v to, da ohranimo delovna mesta. Sicer bomo imeli strahovite težave. Nekaj smo se naučili v krizi po letu 2008," je dejal Počivalšek. Gre za zelo kočljivo obdobje za slovensko gospodarstvo, ki 85 odstotkov ustvarjenega izvozi. Počivalšek težave pričakuje v izvoznem delu, logistiki in turizmu.

Sorodna novica Vizjak za hkratno negovanje okolja in razvoj gospodarstva

Zaradi stopnjevanja težav, kot je dejal, bo treba ta teden potrjeni sveženj ukrepov še dopolniti. Predlagan je zakon o subvencioniranju čakanja na delo, ki pa ne vključuje samostojnih podjetnikov, zato je minister napovedal rešitve tudi zanje. Na tleh so med drugim predvsem majhne turistične agencije, zato gospodarsko ministrstvo išče takojšnje ukrepe tudi zanje.

Sorodna novica Vrtovec: Infrastruktura naj bo dostopna vsem, slediti je treba tudi zelenemu dogovoru

Glavnino svežnja predstavljajo ukrepi SID banke, ki bo v štirih tednih pripravila ukrepe v okviru programov neposrednega financiranja in financiranja v okviru posojilnih skladov in programov, ki se izvajajo prek bank. Ugodna posojila, garancije, subvencioniranje obrestne mere in nepovratna sredstva bosta zagotavljala tudi podjetniški sklad in regionalni razvojni sklad, Spirit in STO bosta povrnila stroške promocije podjetij za dejavnosti, ki ne bodo izvedene na trgu. Ministrstvo bo okrepilo ukrep pomoči podjetjem v težavah, mogoča sta odlog plačila davkov ali obročno odplačevanje.

Video: Posnetek predstavitve v dveh delih

18. nujna seja Odbora za gospodarstvo (predstavitev kandidata za ministra Zdravka Počivalška), 1. del
18. nujna seja Odbora za gospodarstvo (predstavitev kandidata za ministra Zdravka Počivalška), 2. del

Država mora prisluhniti gospodarstvu

Počivalšek je v predstavitvi sicer poudaril pomen gospodarstva za celotno državo in njene sisteme. "Gospodarstvo je naravni zaveznik vseh razvojnih načrtov države, je druga stran kovanca, na katerem so na eni strani javno zdravstvo, javno šolstvo in drugi sistemi," je dejal.

Država mora gospodarstvu prisluhniti in tudi znati predvideti njegove potrebe, pri čemer pa morajo biti rešitve sprejemljive za vse deležnike. Poudaril je pomen socialnega dialoga in poudaril, da morajo biti strukturne spremembe usklajene med vsemi socialnimi partnerji.

Poleg socialnega dialoga je med cilji na podlagi koalicijske pogodbe navedel tudi trajnostni razvoj in pri tem predvsem iskanje ravnovesja med gospodarstvom, družbo in okoljem. Nadaljeval bo ustvarjanje konkurenčnega poslovnega okolja, pri čemer je pomembno, da je to stabilno, predvidljivo, hkrati pa mora omogočiti hiter odziv na spremembe.

V povezavi s tem bo pomembna debirokratizacija oz. poenostavitev zakonodajnega okolja, ki da je prenormirano. Med cilji pa je tudi decentralizacija države in skladnejši regionalni razvoj.

Podpora raziskavam in razvoju

Minister je poudaril pomen podpore raziskavam in razvoju. Tako je pomembno, da se je ohranila olajšava za vlaganje v raziskave in razvoj, prizadeval pa si bo tudi za to, da se povečajo proračunska sredstva za podporo tovrstni dejavnosti podjetij. Meni, da bi morali izdatki države za raziskave in razvoj znašati vsaj en odstotek BDP-ja.

Med drugim je napovedal prenovo zakona o varstvu potrošnikov, ki bo med drugim posodobljen z vsebino evropskih direktiv, nadaljevanje priprave zdaj degradiranih območij za domače in tuje investicije, nadaljevanje podpore lesnopredelovalni industriji, investicijam v turizmu. Verjetno zmanjšan obseg razpoložljivih evropskih sredstev v naslednji finančni perspektivi bo treba nadomestiti z učinkovitejšo uporabo sredstev, ki bodo na voljo, je dejal.

Pri predsedovanju Svetu EU-ja, pri katerem bo Slovenija v trojki s Portugalsko in Nemčijo, bodo v ospredju spodbujanje kreativne industrije, prehod v nizkoogljično družbo in zeleno gospodarstvo, družba 5.0, krepitev digitalizacije in trajnostni turizem. Pri tem je Počivalšek poudaril pomen tesnejšega sodelovanja z najpomembnejšo gospodarsko partnerico Nemčijo, ki se bo po njegovem mnenju nadaljevalo tudi po predsedovanju.

Državni zbor nadaljuje z zaslišanjem ministrskih kandidatov