Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Svet pokojninskega zavoda (Zpiz) se je seznanil s podatki finančne uprave o pobiranju sredstev za obvezno pokojninsko zavarovanje, ki so na več mestih razveseljivi.

Glede na poročilo finančne uprave (Furs) o pobiranju prispevkov za obvezno pokojninsko zavarovanje za lani, ki sta ga predstavili Dušanka Uhan z uprave za davke in Valerija Kunštek z uprave za prihodke Fursa, je skupni finančni učinek nadzora znašal več kot 70,5 milijona evrov ali dobrih 70 odstotkov več kot leto prej.

Skupni znesek dodatno ugotovljenih obveznosti v inšpekcijskih nadzorih se je medtem približal petim milijonom evrov. To je bilo sicer skoraj polovico manj kot leto prej.
Furs je lani pobral za skoraj 5,5 milijarde evrov prispevkov za socialno varnost, ki so prihodek pokojninske blagajne. To je dobrih sedem odstotkov več kot leto prej.

Za nedvoumno določeno osnovo za plačilo prispevkov

V razpravi je članica sveta Anka Tominšek, ki je predstavnica upokojenskih organizacij, izrazila pričakovanje, da bosta čim prej spremenjeni pokojninska in zdravstvena zakonodaja, tako da bo v njiju nedvoumno določena osnova za plačilo prispevkov od dohodkov iz drugega pravnega razmerja.

K temu namreč poziva tudi Furs v svojem poročilu. Izpolnjevanje obveznosti zavezancev za prispevke se po njegovih ugotovitvah zmanjšuje s povečevanjem kompleksnosti določb.
Po zagotovilih generalnega direktorja Zpiza Marijana Papeža je sodelovanje s Fursom dobro, pri čemer je izrazil upanje, da bo tako tudi v prihodnje.

Prilagajanje delovnih mest invalidom

Sorodna novica Sistem invalidskega zavarovanja potrebuje prenovo: "Na tem področju je zmešnjava"

V nadaljevanju so se seznanili s poročilom javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada za lani v delu, ki se nanaša na invalidsko področje. V skladu so zagotovili, da so lani veliko dejavnosti usmerili v predstavljanje možnosti, ki jih imajo delodajalci pri prilagajanju delovnih mest za invalide.

Vendar pa Tominškove niso prepričali, da so naredili večji korak naprej. Zanimalo jo je, kako je mogoče, da delodajalci še vedno ne poznajo vseh možnosti za prilagoditev delovnih mest. Za to prilagoditev je bilo po njenem mnenju narejenega premalo.

Generalnega direktorja Papeža pa ne preseneča, da v ta namen ni bilo porabljenih več sredstev. Ustreznih zakonodajnih sprememb namreč še vedno ni. Moral bi biti vzpostavljen enoten izvedenski organ, je prepričan. Z osebo, ki je v dolgotrajnem bolniškem staležu, bi morali po njegovem čim prej stopiti v stik in načrtovati njeno poklicno prihodnost, denimo vključitev v poklicno rehabilitacijo, namesto da je v staležu več let.

Drugi sklepi na tokratni seji

Svet zavoda je na seji sprejel še sklep o najnižji in najvišji pokojninski osnovi, najnižji osnovi za odmero nadomestil iz invalidskega zavarovanja in najvišjem znesku nadomestila za čas poklicne rehabilitacije od 1. januarja ter sklep o zgornjih mejah za izplačilo dela vdovske pokojnine od 1. januarja.

Prav tako so za objavo v uradnem listu pripravili javni razpis za delitev sredstev za rekreativno, športno in kulturno dejavnost upokojencev in invalidov v letošnjem letu.