Slovenija
Marjan Šarec je velik poznavalec slovenskega prostovoljnega gasilstva. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček

Dodaj v

Marjan Šarec: Naši gasilci se lahko kosajo s profesionalci

Klepet s prostovoljnim gasilcem Marjanom Šarcem
25. februar 2014 ob 14:02,
zadnji poseg: 25. februar 2014 ob 15:02
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Gasilec ne dobi ničesar povrnjenega, razen tistega najpomembnejšega, zahvalo ljudi pomoči potrebnim, kar je v končni fazi najbolj pomembno!" je v klepetalnici povedal Marjan Šarec, prostovoljni gasilec in župan Kamnika.

Nedavna ledena ujma in odpravljanje njenih posledic sta ponovno razkrila, zakaj je v Sloveniji tako pomembno prostovoljno gasilstvo. O pomenu prostovoljnega gasilstva je v naši klepetalnici spregovoril prostovoljni gasilec Marjan Šarec, ki se kot vodilni mož kamniške občine trudi gasilstvo ohranjati na čim višji ravni.


"Namenjamo 320.000 evrov letnega proračuna, vsako leto eno od trinajstih društev zamenja dotrajano vozilo. Poleg tega pa gasilska zveza organizira redna izobraževanja, vsako društvo pa skrbi za dovolj mladine," je delovanje gasilstva v kamniški občini opisoval Šarec.

Prostovoljna dežurstva
Ker nimajo profesionalne gasilske brigade kot jo imajo večja slovenska mesta, je njihov sistem zasnovan tako, da imajo organizirano 24-urno dežurstvo. "Izvoz izvedemo v približno 3 minutah z dovolj usposobljenimi gasilci. Če bi imeli tako imenovano poklicno jedro, bi šlo ogromno denarja zgolj za plače in bi ga zmanjkalo za opremo. V večjih mestih pa brez poklicne brigade ne gre. Naši gasilci se seveda lahko kosajo s profesionalci," je povedal Šarec.

RTV Slovenija pripravlja dobrodelno oddajo Stopimo skupaj za naše junake - za slovenske gasilce, ki bo v sredo, 26. februarja.


Pomagajmo pri nakupu gasilske opreme za prostovoljne gasilce!


Prispevke zbiramo v sredo, 26. februarja, med 7. in 22. uro na
01/472 – 0011 ali 01 512 25 00


Kot eno izmed težav, s katero se ukvarja prostovoljno gasilstvo je navedel dejstvo, da država zmanjšuje sredstva na vseh področjih, tudi za gasilce. "Največji problem je vedno oprema, ki se na intervencijah izrabi, uniči, treba pa je tudi iti v korak s časom. Največji del financiranja pade na občine in od proračuna je odvisno opremljanje," je dejal.

Pijančevanje na veselicah je stereotip
Dejavnosti prostovoljnih gasilcev imajo tudi bolj zabavno plat, kot denimo organizacijo gasilskih veselic, s katerimi skušajo zbrati dodatna sredstva za svoja društva. Marsikdo pa meni, da gre zgolj za organizirana pijančevanja. Toda kamniški župan meni, da gre zgolj za preživet stereotip.

"Veselic se udeležujem, pijančevanje pa je zgolj stereotip. Veselice so namenjene zbiranju sredstev za opremo gasilcev. Sam dam precej na protokol in urejenost, zato v naših društvih gasilca v uniformi s pivom v roki, ko je na dolžnosti, ne boste videli. Na tem področju sem neizprosen," je še razložil Šarec.

G. C.
Prijavi napako
Komentarji
biloo
# 25.02.2014 ob 14:52
glavno da bo dimiceva dobila 12 tisoc v zep za krajo, gasilci pa za pozrtvovalno, srcno in plemenito delo nic! skropucalo od drzave...
johnb
# 25.02.2014 ob 14:51
Ta človek me je najbolj razveseljeval kot Serpentinšek.
Farmergirl
# 25.02.2014 ob 14:47
Aktivnosti prostovoljnih gasilcev imajo tudi bolj zabavno plat kot denimo organizacijo gasilskih veselici, s katerimi skušajo zbrati dodatna sredstva za svoja društva.

Svojo skledo doda pa še SAZAS. Ko so pa intervencije vidiš samo gasilce, SAZASa pa nikjer.
tonek
# 25.02.2014 ob 14:46
Sam bi do vloge gasilcev v teh dogodkih izrazil izjemno spoštovanje. Ne le zato, ker sem imel dobro izkušnjo ampak tudi zato ker cenim solidarnost kot vrednoto, na kateri to delovanje temelji. To vrednoto, ki je žal začela izginjati, je vredno ohraniti.
carlos_carlos
# 25.02.2014 ob 15:25
tech

hvala bogu da spi. Ampak, ko je pa intervencija in če je takšna resna pa tvega glavo.
Ribiič
# 25.02.2014 ob 20:02
Kot Serpentinšek odličen, kot politik beden.
taprav gorenc
# 25.02.2014 ob 19:35
tolk je bil fejst,pol je pa šel u PS ,še zdej ne verjamem kako je lahko naredu nekaj tolk butastega
mušica
# 25.02.2014 ob 18:25
A Pozitivna Slovenija? Uf, tega mu nikdar ne bi prisodil. Tud Serpentinšk ne bo več tisto kot je bil.
Thomson
# 25.02.2014 ob 16:16
Ne smemo tudi pozabiti, da je bil izvoljen kot neodvisni kandidat. Med svojim mandatom pa je postal član Zokijeve Pozitivne Slovenije???
heavyd
# 25.02.2014 ob 16:03
Županske volitve v Kamniku se približujejo.
Bucika
# 25.02.2014 ob 19:31
Jaz ga ne bom volil ,zato ker se je zlagal.
prinašalec
# 25.02.2014 ob 14:57
Ja, dragi politiki, ki vas je sedaj polna usta pohval gasilcev, veste, da besede ne "trgajo žepov", so rekli naši predniki. Ob celi potratni javni porabi v naši državi in sanjskim, nesramno visokim nagradam nekaterim direktorjem javnih ustanov, bi pa mogoče kdo izmed vas predlagal, da gasilcem podarite kak eurek v žep.
Gastrofox
# 25.02.2014 ob 18:30
Kamničani! Na letošnjih volitvah ne njega volit! Ostala Slovenija hoče Srepetinška nazaj!
gerza
# 25.02.2014 ob 17:23
Škoda da ni več Ivana Serpentinška. Z velikim veseljem bi poslušal nove prigode ob zadnji ujmi, z njim, Mirotom in Unimogom!
taprav gorenc
# 26.02.2014 ob 08:51
@kikica, žal ne moram podpirati kandidata z najbolj koruptivne stranke iz tiste stranke,ko ima ob sebi vse bivše politike z komunistično preteklostjo!
mušica
# 25.02.2014 ob 16:56
To o pijančevanju je res stereotip. Vsaj v našem kraju se to ne dogaja že dolgo, ali pa nič več kot na kakšnem tradicionalnem prazniku. Predvsem so za to "krive " novodobne visoke kazni za pretepe in ostale nerede.
Drugače je pa paradoks , da se klesti v proračunu namenjena sredstva za prostovoljno društvo kot je gasilstvo. Vemo , da zastonj rešujejo življenja in imetja ter zato tvegajo svoja življenja. Poleg tega so z leti postali precej usposobljeni za vse vrste primere reševanja. Medtem ko poklicne službe kot so policija, reševalci ter poklicni gasilci itd so kot javna uprava nedotakljivi, poleg tega imajo svoje sindikate.
In ne bi enačil prostovolne gasilce z ostalimi. Ostalim je to služba in so zato plačani.
janroz
# 25.02.2014 ob 15:36
Gasilci, policisti, reševalci vseh zvrsti, to je dobesedno elita vsake družbe z vidika varnosti. Brez njih ne gre. Kakšen pomp smo imeli ob vstopu v Nato? Kaj nam daje (jemlje) Nato. Varnost države, dobro, potem vojsko potrebujemo, vendar bi to vojsko lahko uporabljali povsem drugače. Če imamo v pripravljenosti enote za hitro posredovanje za potrebe Nata, jih imejmo še za primere naravnih nesreč. Nihče ampak ren nihče me ne more prepričati, da vojska ne zmore in zna z motorkami, stroji, saj imajo enoto poseben usposobljeno prav za podporo - inženirska enota? Poglejte vzorno sodelovanje vojske pri reševanju z gora! Vojska bi to z veseljem počela, vendar moramo spametovati politiko, ki mora reči gospodom iz Nata, da država, ki se ne zmore in zna spopasti z naravnimi nesrečami je obsojena na hiranje, saj ji vsakokratna ujma povzroči enormno škodo, ki jo je treba plačati in namesto v razvoj bomo v prihodnje samo še sanirali. In na koncu, hvala bogu, da imamo vsaj gasilce na tej ravni, da znajo in zmorejo, da se ne sprašujejo, ali znamo z motorko prežagati drevo, izčrpati vodo iz kleti ... Če pa se politika ne strinja naj potem namesto za vojsko nameni denar za zaščito in reševanje - gasilce in druge prostovoljce.
Aristotel30
# 25.02.2014 ob 16:55
Gasilce politiki takole hvalijo samo zato, ker so edina izumrla vrsta v Sloveniji, ki kaj postori zastonj, sami pa še s prstom ne mignejo za dobro ljudstva, razen kako dobrodelnost, ki se jim šteje v olajšavo dohodnine, ker imajo potem nekaj od tega. Živela banana republika!
tone novak
# 27.02.2014 ob 19:27
V Kamniku ustanovili občinski odbor Jankovićeve Pozitivne Slovenije

Kamnik (5. 11. 2012) – V Kulturnem domu v Šmarci je zvečer potekala ustanovitev kamniškega odbora Pozitivne Slovenije – stranke, ki je tudi na Kamniškem na lanskih DZ volitvah dosegla prvo mesto. Na ustanovnem zboru, ki se ga je udeležil tudi predsednik stranke ljubljanski župan Zoran Janković, so sprejeli program dela in načela odbora ter izvolili vodstvo in organe stranke. Predsednik OO PS Kamnik je postal kamniški župan Marjan Šarec, predsednik podmladka kamniškega odbora pa Aleksander Prelec Matjan.
Predsednik OO PS Kamnik je postal župan Marjan Šarec. Kot je dejal slavnostni govornik predsednik PS Zoran Janković je to prvi župan izven Ljubljane, ki je vstopil v njihovo stranko, da pa bo do naslednjih lokalnih volitev isto potezo naredilo še nekaj županov.
Gost ustanovnega zbora je bil predsednik PS Zoran Janković, ki je povedal, da je število članov stranke v porastu in da bodo kmalu ustanovili še več občinskih odborov stranke. Povedal je razloge za povezovanje in sprejem v stranko PS župana Marjana Šarca. Večji del govora pa je namenil aktualnim političnim razmeram v Sloveniji, še zlasti ozadju zahteve poslancev PS za razpis referenduma o t.i. Slabi banki in Slovenskem državnem holdingu. Delu nagovora lahko prisluhnete tudi na spodnjem video posnetku.
Delovno predsedstvo ustanovnega zbora, ki ga je brezhibno izpeljal Zoran Bosančič.

Poglejte si župana na:http://www.youtube.com/watch?v=RDXI8gkn4
ZQ
Aresnica
# 25.02.2014 ob 20:02
biloo # 25.02.2014 ob 14:52 glavno da bo dimiceva dobila 12 tisoc v zep za krajo, gasilci pa za pozrtvovalno, srcno in plemenito delo nic! skropucalo od drzave...
_____
biloo: Ja se strinjam _ Od tovarišice Dimic 12 000€ se prinesel na gasilce_zadeva bi bila poštena.
kiklca
# 26.02.2014 ob 21:01
taprav gorenc ti si tudi en taprav, da ne rečem kaj. A sodiš človeka po stranki ali po tem, kar in kako dela? Ravno to je najbolj narobe, ker ljudje volijo ene in iste stranke ali pa politike, ker so "njihovi", iz prave stranke, gojijo zamere skozi desetletja .... Glej na vsakega človeka posebej, kot indivuduum in potem sodi.
kiklca
# 25.02.2014 ob 21:09
Župan, kakršnega bi morala imeti vsaka občina. Preprost, dostopen, sočuten, sposoben, predvsem pa pošten, kar je danes velika redkost. Kamničani smo ponosni nanj, ne glede na to, kateri stranki se pridruži, ker ne dovoli, da bi ga politika spremenila in resnično dela v dobro občanov. Tudi eden redkih županov, ki svojih govorov ne bere, ampak jih vedno govori prosto, iz srca. Eden, če ne edini župan, ki je šel ob ujmah sam na teren in nam pomagal kot prostovoljni gasilec in župan in ne zgolj strmel od daleč v kravati, kaj se dogaja. Je pa gotovo težko delovati kot neodvisen kandidat, ker potrebuješ podporo za sprejemanje odločitev. Morda se je politično opredelil iz tega razloga, kdo bi vedel. Nas to ne zanima.
Xfile
# 25.02.2014 ob 16:14
Sam dam precej na protokol in urejenost, zato v naših društvih gasilca v uniformi s pivom v roki, ko je na dolžnosti, ne boste videli.

Vemo Serpentinšek. Naslednjič boš na obisku osnovne šole zahteval še rdečo preprogo.
tech
# 25.02.2014 ob 14:58
Poklicnih gasilcev kot jih imamo so nemunost. Združit bi jih morali s policijo in imet v policiji del ljudi namenjenih za delo v primeru požara ali drugih nesreč.

Zadnjič je izjavil kolega (poklicni gasilec), najlepše se naspim v službi, pa še plačan sem za to.
Kazalo