Marjan Šarec je velik poznavalec slovenskega prostovoljnega gasilstva. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček
Marjan Šarec je velik poznavalec slovenskega prostovoljnega gasilstva. Foto: MMC RTV SLO/Andrej Trček

Nedavna ledena ujma in odpravljanje njenih posledic sta ponovno razkrila, zakaj je v Sloveniji tako pomembno prostovoljno gasilstvo. O pomenu prostovoljnega gasilstva je v naši klepetalnici spregovoril prostovoljni gasilec Marjan Šarec, ki se kot vodilni mož kamniške občine trudi gasilstvo ohranjati na čim višji ravni.

"Namenjamo 320.000 evrov letnega proračuna, vsako leto eno od trinajstih društev zamenja dotrajano vozilo. Poleg tega pa gasilska zveza organizira redna izobraževanja, vsako društvo pa skrbi za dovolj mladine," je delovanje gasilstva v kamniški občini opisoval Šarec.

Prostovoljna dežurstva
Ker nimajo profesionalne gasilske brigade kot jo imajo večja slovenska mesta, je njihov sistem zasnovan tako, da imajo organizirano 24-urno dežurstvo. "Izvoz izvedemo v približno 3 minutah z dovolj usposobljenimi gasilci. Če bi imeli tako imenovano poklicno jedro, bi šlo ogromno denarja zgolj za plače in bi ga zmanjkalo za opremo. V večjih mestih pa brez poklicne brigade ne gre. Naši gasilci se seveda lahko kosajo s profesionalci," je povedal Šarec.

RTV Slovenija pripravlja dobrodelno oddajo Stopimo skupaj za naše junake - za slovenske gasilce, ki bo v sredo, 26. februarja.

Pomagajmo pri nakupu gasilske opreme za prostovoljne gasilce!

Prispevke zbiramo v sredo, 26. februarja, med 7. in 22. uro na
01/472 – 0011 ali 01 512 25 00

Kot eno izmed težav, s katero se ukvarja prostovoljno gasilstvo je navedel dejstvo, da država zmanjšuje sredstva na vseh področjih, tudi za gasilce. "Največji problem je vedno oprema, ki se na intervencijah izrabi, uniči, treba pa je tudi iti v korak s časom. Največji del financiranja pade na občine in od proračuna je odvisno opremljanje," je dejal.

Pijančevanje na veselicah je stereotip
Dejavnosti prostovoljnih gasilcev imajo tudi bolj zabavno plat, kot denimo organizacijo gasilskih veselic, s katerimi skušajo zbrati dodatna sredstva za svoja društva. Marsikdo pa meni, da gre zgolj za organizirana pijančevanja. Toda kamniški župan meni, da gre zgolj za preživet stereotip.

"Veselic se udeležujem, pijančevanje pa je zgolj stereotip. Veselice so namenjene zbiranju sredstev za opremo gasilcev. Sam dam precej na protokol in urejenost, zato v naših društvih gasilca v uniformi s pivom v roki, ko je na dolžnosti, ne boste videli. Na tem področju sem neizprosen," je še razložil Šarec.