Predsednik Pahor je zatrdil, da se za Slovenijo bližajo boljši časi in da država že zdaj gospodarsko okreva. Foto: BoBo
Predsednik Pahor je zatrdil, da se za Slovenijo bližajo boljši časi in da država že zdaj gospodarsko okreva. Foto: BoBo
Pahor gostil več kot 100 slovenskih intelektualcev iz tujine

Pogovora o kroženju znanja za razvoj, ki ga je gostil predsednik republike Borut Pahor, so se udeležili uspešni mladi strokovnjaki, ki so doštudirali v tujini ter si tam tudi ustvarili kariere. Poudarili so, da si želijo delovanja v Sloveniji, četudi bi za to prejeli manjše plačilo kot v tujini, a da pri tem obstajajo velike ovire.

Pri tem so izpostavili potrebo po manjšem obsegu birokracije in izboljšane ter poenostavljene postopke pri razpisih za znanstvena delovna mesta. Slovenske delodajalce so pozvali, naj tvegajo in zaposlujejo v tujini izobražene slovenske strokovnjake, saj da se to na dolgi rok izplača.

"V interesu vseh je, da se v tujini izobraženi Slovenci vračajo nazaj v domovino, ne samo na začasen oddih, temveč da v Sloveniji delijo svoje znanje in sposobnosti," je povedal Igor Cesarec, predsednik Društva VTIS, ki je soorganiziralo pogovor.

"V tujini izobraženi Slovenci se želijo vrniti v Slovenijo in tu delati. Ti so za Slovenijo razvojni potencial in je zato treba narediti vse, da se jih čim več vrne v domovino," je menil predsednik Svetovnega slovenskega kongresa Boris Pleskovič.

Ministrica za izobraževanje Stanka Setnikar Cankar pa je poudarila, da si vlada želi, da bi se večina tistih, ki so se izobrazili v tujini in našli izzive, odločila za različne oblike sodelovanja z domovino ali celo vrnitev.

Ministrica želi biti Božiček
"Želim si, da bi v teh prazničnih časih lahko delovala kot Božiček in dejala, da bo v naslednjem študijskem letu na razpolago veliko finančnih sredstev za vse oblike raziskovalnega dela, dobre premike na področju visokega šolstva. Na žalost takšne Božičkove vreče ni," je povedala ministrica.

Ob tem je poudarila, da veliko ekonomskih kazalnikov daje upanje, da je dolgoročen trend pozitiven. "Prepričana sem, da bomo skupaj z inovativnimi, ustvarjalnimi mladimi našli možnost, da prebrodimo prihodnje težavno leto ter da preidemo v obdobje, ko bodo vsi akterji lahko delovali predvsem v smeri, ki bo odprla možnosti za mlade in tiste, ki so v tujini dosegli zavidljive uspehe," je povedala Setnikar Cankarjeva.

Pahor: Bližajo se boljši časi
Tudi predsednik Pahor je zatrdil, da se za Slovenijo bližajo boljši časi in da država že zdaj gospodarsko okreva - ima gospodarsko rast, zvišuje se stopnja zaposlenosti, krepi se domače povpraševanje, čeprav šibko.

"Mlade, pri katerih med vsemi generacijami vidim največ optimizma in vere v prihodnost, želim spodbuditi, da prispeva ne samo k temu, da bomo bolj povezani med seboj in da bomo drug drugega spodbujali k temu, da bomo dovolj skrbni in kooperativni, da si bomo znali pomagati," je menil Pahor, ki je odgovarjal tudi na številna vprašanja, povezana z delom predsednika republike. Med drugim je dejal, da svoje delo jemlje kot poslanstvo, ne kot obveznost.

"Moje poslanstvo je, da poskušam držati našo skupnost skupaj, da je med nami čim več strpnosti, potrpežljivosti in čim manj razklanosti," je opozoril Pahor.

Foto: Bobo

Pahor gostil več kot 100 slovenskih intelektualcev iz tujine