Bo Gusenbauerju uspelo ukrotiti Haiderja? Foto: EPA
Bo Gusenbauerju uspelo ukrotiti Haiderja? Foto: EPA
Gusenbauer rešuje dvojezičnost

Do poletnih počitnic naj bi sprejeli ustavni zakon, ki bo temeljil na t. i. Karnerjevem predlogu. Tako naj bi do leta 2010 na Koroškem postavili dvojezične table v 158 krajih, na zahtevo določenega dela prebivalstva pa bi postavili še dodatne.

Kancler je v pogovoru za avstrijsko nacionalo televizijo ORF še dejal, da je topografija širši in ne le zgolj Haiderjev predvolilni problem. Zavrnil pa je tudi možnost vnovičnega štetja prebivalstva na Koroškem, saj bi s tem le zavlačevali.

O sporni klavzuli, ki omogoča to širitev, pa je Gusenbauer že v petek dejal, da v sedanji obliki "ustvarja več nejasnosti kot jasnosti" in potrebuje "nedvoumno formulacijo". Čeprav Narodni svet koroških Slovencev Karnerjevemu predlogu nasprotuje, kancler poudarja, da bodo rešitev po potrebi našli tudi brez soglasja vseh vpletenih, saj "pri kompromisu nikoli ni mogoče vseh stoodstotno zadovoljiti".

Čeprav je koroški deželni glavar Jörg Haider v zadnjih dneh že tretjič premeščal slovenske tablice, je kancler v petek poudaril, da mu vlada glede dvojezičnih napisov ne bo popuščala, je poročala TV Slovenija.

Gusenbauer rešuje dvojezičnost