Požar na Krasu vztraja, pokrajina opustošena

V soboto je gasilcem pri gašenju pomagalo več helikopterjev: po dva iz Srbije, Madžarske, Italija, po en iz Slovaške in Avstrije ter dva helikopterja Slovenske vojske in eden iz policije. Poleg njih so pomagali tudi letalo Slovenske vojske pilatus, hrvaški kanader, prvič pa sta poleteli tudi letali romunske vojske.

Romunske oborožene sile so namreč v podporo gašenju požara na Krasu poslale dva spartana, ki ju spremlja transportno letalo C130 hercules za logistično podporo. Spartan lahko v enem naletu odvrže 5000 litrov vode, je Slovenska vojska sporočila na Twitterju.

Poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan pa je pojasnil, da je varnostna zahteva za gašenje s spartanom 500-metrski varnostni koridor, na katerem ne sme biti ljudi ali opreme. Ocenjujejo, da bi tako vrsto gašenja lahko uporabili za nove požare, torej tam, kjer bi požar preskočil in bi ga z vodo z letala zamejili.

Ob najmočnejši pomoči iz zraka doslej je gasilcem razmere vendarle uspelo nekoliko umiriti, a so še naprej nepredvidljive.

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja intervencije Sebastjan Čuk, so gasilci razdeljeni na več sektorjev, da lažje obvladujejo požar. Prav tako imajo s tem boljši pregled nad dogajanjem. Po njegovi oceni so s sektoriziranjem zelo uspešni pri zaznavi vsake spremembe požarišča. Pri gašenju pomaga tudi policijski top.

Na delu je tudi državna enota za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi, ki je v sedmih dneh odstranila 120 kosov v skupni teži 750 kilogramov, je povedal poveljnik enote Darko Zonjič.

Pomoč evakuiranim

Za vse, ki potrebujejo informacije, je vzpostavljena dežurna številka 041/439-775.

Preklicana evakuacija za vse kraje

Dopoldne so iz štaba civilne zaščite sporočili, da se prebivalci šestih vasi in zaselkov v občini Miren - Kostanjevica lahko vrnejo domov. Preklicana je bila namreč evakuacija naselij Opatje selo, Nova vas, Hudi Log, Lokvica, Segeti in Vrtoče.

Tudi za večino krajev v občini Renče - Vogrsko je bila nekaj po 11. uri uradno preklicana evakuacija. Popoldne pa so preklicali evakuacijo še za Mohorine. Ker se razmere hitro spreminjajo, pozivajo tudi prebivalce drugih naselij, naj bodo v pripravljenosti.

Pomoč evakuiranim v Bukovici in Šempetru

Sekajo drevje in ustvarjajo pasove na območjih, kjer kraji segajo do gozda

Poleg gasilcev je tudi danes na terenu več kot 260 gozdnih delavcev, ki izvajajo protipožarne preseke in čistijo okolice vasi. Vsi, ki želijo pomagati, morajo biti usposobljeni in imeti certifikat za delo z motornimi žagami. Drugi prostovoljci lahko odmetavajo les, z motornimi žagami pa jim ne pustijo delati, da ne bi prihajalo do nepotrebnih poškodb.

Delavci v glavnem sekajo drevje in ustvarjajo pasove na območjih, kjer kraji segajo do gozda. Tam morajo vzpostaviti nekakšne 50-metrske cone. "Govorimo o krajih pod Trsteljem in krajih, ki so južno od požarišča v Brestoviški dolini," je povedal vodja območne enote Sežana pri Zavodu za gozdove Boštjan Košiček, ki koordinira delo.

Zavod za gozdove, ki delo koordinira, prostovoljce na delo vabi tudi v nedeljo, ko jih bodo lahko sprejeli največ 300. Prostovoljci se morajo ob tem zavedati, da dela potekajo na lastno odgovornost z lastno opremo. Prednost bodo imele izkušene ekipe, so sporočili.

Na požarišču tudi 260 gozdnih delavcev

Prisotnih tudi 136 vojakov

Na prizorišče požara je znova prišel obrambni minister Marjan Šarec. Kot poudarja, je treba vse sile usmeriti v to, da požar čim bolj "zaprejo". Slovenska vojska pomaga s helikopterjem, skupaj pa je na terenu prisotnih 136 vojakov, ki skrbijo za logistiko ter pomagajo pri oskrbi z vodo in saniteti.

Sodelovanje in koordinacija potekata odlično, je ocenil Šarec. "Za naše vojaške kontrolorje leta je to velik izziv, kajti na tako majhnem prostoru koordinirati toliko zračnih plovil je zelo zahtevno delo, da ne pride do kakšnega trčenja," je dejal. Poleg tega je na požarišču zaradi dima izjemno slaba vidljivost.

Na Krasu se je danes mudil tudi srbski minister za notranje zadeve Aleksandar Vulin. Srbska policija namreč sodeluje v gašenju požara na Krasu z dvema helikopterjema in posadkama.

Ivo Boscarol in hčerka Taja bosta darovala za gasilce

Primorska avtocesta. Foto: MMC RTV SLO
Primorska avtocesta. Foto: MMC RTV SLO

Požrtvovalnost gasilcev sta prepoznala tudi podjetnik Ivo Boscarol in njegova hčerka Taja, ki sta napovedala, da bosta vladi donirala enak znesek, kot ga bo za gasilce in prostovoljce namenila sama.

S tem bo "podvojen znesek nagrade vsem tistim, za katere držimo pesti v teh dneh, saj si nedvomno zaslužijo večjo nagrado", je Boscarol zapisal v sporočilu za javnost.

Vlada je na petkovi dopisni seji zagotovila finančna sredstva, ki jih bodo prejeli prostovoljni gasilci in drugi prostovoljci, ki sodelujejo pri gašenju požarov na Krasu. Nadomestilo znaša 63 evrov za gasilce in prostovoljce, ki pri gašenju sodelujejo do osem ur na dan, in 94,50 evra za tiste, ki pri gašenju sodelujejo več kot osem ur na dan.

Pogorela koča nad Renčami

V Žigonih pri Renčah je ogenj sinoči zajel del lesenega ostrešja pri hiši, pogorela je tudi koča med Renčami in Trsteljem. Po navedbah župana občine Renče - Vogrsko Tarika Žigona je to za zdaj edina materialna škoda na objektih. Župan upa, da bo pri tem ostalo: "V določenih zaselkih, kot sta Žigoni in Venišče, je ogenj dejansko prišel v bližino nekaj metrov od hiš. Žal je ena koča pogorela, druga je ostala cela."

"Pri vsaki hiši, ki je v neposredni bližini gozda, je gasilska enota," je Žigon poudaril v izjavi za TV Slovenija. Za prebivalce, ki so se v petek morali evakuirati iz manjših zaselkov pri Renčah v neposredni bližini kraškega pobočja, so priskrbeli tako možnost nočitve kot prehrano.

Zbiranje sredstev za gasilce

Gasilska zveza Slovenije (GZS) zbira denarna sredstva za gašenje in uničeno opremo v požaru na Krasu.

Vsi, ki želijo pomagati, lahko pošljejo SMS-sporočilo z besedo GASILEC5 na telefonsko številko 1919 in tako darujejo pet evrov, ali pa poljuben znesek nakažejo na transakcijski račun GZS-ja.

TRR: SI56 0400 1004 6481 225
Sklic: SI00 24516
Koda namena: požar Kras julij 2022

Sredstva bodo namenjena zgolj za potrebe gašenja in za zagotovitev nesorazmerno visokih stroškov uničene opreme pri gašenju požarov na Krasu, so sporočili z GSZ-ja.