Foto: BoBo
Foto: BoBo
Luka Mesec. Foto: BoBo
Luka Mesec. Foto: BoBo

Podpredsednik vlade in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec je dejal, da so ministri poslancem predstavili ključne projekte, ki so jih naredili lani, in jim povedali, na katerih področjih bodo letos delali premike.

Bistvena sprememba je po njegovih besedah normativni načrt dela vlade, o katerem so se danes dogovorili. "Kar pomeni, da bo letos delo vlade predvidljivejše, ker smo že na začetku leta postavili jasen vsebinski okvir, in tako bolje usklajeno in organizirano," je dejal. O vsebinskem okviru za letos ne bodo javno komunicirali. "Ker nočemo ponavljati lanskega napovedovanja reform," je dejal Mesec.

Podpredsednik vlade in minister za finance Klemen Boštjančič je dejal, da so predsedniki parlamentarnih odborov kakšno zadevo tudi pograjali, kar je ocenil za nujno potrebno, da bodo zakonodajni procesi potekali še bolj gladko. Da je kritika iz poslanskih vrst dobrodošla, se je strinjal minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han.

Dobra reakcija po poplavah

Finančni minister Klemen Boštjančič. Foto: Vlada/Flickr
Finančni minister Klemen Boštjančič. Foto: Vlada/Flickr

Med lanskimi dosežki je Han poudaril dobro reakcijo po poplavah, tako zakonodajno kot finančno. "To se mi zdi, da smo za prvi polčas naredili brez napake, s kakšno seveda manjšo težavico, in vsi skupaj imamo cilj, da to zgodbo nadaljujemo," je dejal. Pri tem je poudaril izplačilo dodatnih sredstev gospodarstvu in ljudem.

Premiki pri stanovanjski politiki

Pri dosežkih ministrstev iz kvote Levice je Mesec poudaril bistvene premike pri stanovanjski politiki, naložbe v infrastrukturo na področju kulture in prenovo zakona o delovnih razmerjih. Ministrstvo za delo je bilo eden ključnih resorjev pri pomoči ljudem po poplavah, za letos pa v prvo vrsto postavljajo prenovo pokojninskega sistema, ki na ravni koalicije že poteka, je napovedal.

Plačna reforma

Matjaž Han. Foto: BoBo
Matjaž Han. Foto: BoBo

Boštjančič uspešno končanih projektov ni našteval. "Bi pa vsaj samo to povedal, da seveda ne odstopamo od vseh teh sprememb, ki smo jih napovedali," je zatrdil. Pri tem je poudaril zdravstveno reformo, ki po njegovih besedah ostaja prioriteta vlade, ter pogajanja o plačni reformi, s katero "vlada misli iskreno". Prizadevali si bodo, da jim bo uspelo prek večje produktivnosti, večje dodane vrednosti in posredno večjega bruto domačega proizvoda financirati pričakovanja državljanov.

"Ne bomo v javnosti komentirali vnaprej, kaj bomo delali in kako se pogovarjamo, ker se te stvari običajno zlorabijo in izrazito negativno vplivajo na to, da bi se kar koli dogovorili," je dejal. Dodal pa je, da si bo treba zelo prizadevati za zaupanje, predvsem s sindikati.

Med dosežki ministrov iz kvote SD-ja je Han poudaril članstvo Slovenije v Varnostnem svetu Združenih narodov in podporo gospodarskim naložbam. "Čim manj bi rad napovedoval, pa čim več bi rad pokazal, kaj smo naredili," pa je odgovoril na vprašanje o prihodnjih načrtih.

Sorodna novica Švarc Pipan: Prevzemam objektivno odgovornost glede nakupa sodne stavbe, vendar ne bom odstopila