Foto:
Foto:
Slovenski delegati so bili v pogovorih deležni pohvale bruseljske strani.

Vodja slovenske delegacije, državni sekratar na zunanjem ministrstvu Samuel Žbogar, je povedal, da so predstavnike Nata še posebej zanimali odnosi Slovenije s sosednjo Hrvaško in slovensko stališče glede hrvaške razglasitve ekološko-ribolovnega območja v Jadranu.

Žbogar je pojasnil, da so ponovili že znana slovenska stališča o zavzemanju za večstransko rešitev vprašanja zaščite morja. Glede tega je zvezo Nato zanimala tudi usoda sporazuma o meji, ki se mu je Hrvaška odrekla, je nadaljeval Žbogar. Slovenija sporazum, ki ji daje dostop na odprto morje, še naprej podpira in najbolj enostavno rešitev vprašanja vidi v tem, da se sporazum uveljavi, je še dodal. Predstavniki zveze Nato slovensko-hrvaških odnosov niso komentirali oziroma se do njih niso opredeljevali.

Nato zadovoljen s slovenskim približevanjem
Sicer pa so v Natu pohvalili uspešno izveden referendum. Pregledali so tudi vsa področja, ki jih zajema akcijski načrt, kot so gospodarske zadeve, obrambno-vojaška vprašanja, varnostne zadeve, viri in pravna vprašanja. Potrdili smo, da bo Slovenija v prihodnjih letih povečevala svoj obrambni proračun, tako da bodo izdatki za obrambo do leta 2008 znašali dva odstotka bruto domačega proizvoda," je dejal Žbogar.

Zveza Nato pripomb na slovenske priprave ni imela, kar pa je v tej fazi vključevanja v zavezništvo tudi normalno, je danes še zagotovil Žbogar. Z današnjim sestankom se namreč cikel akcijskih načrtov za članstvo, začet leta 1999, zaključuje in pred Slovenijo je do vstopa v zavezništvo maja 2004 le še nekaj korak.