Vprašanje lastništva parcele, na kateri se nahajajo nepremičnine, v številnih primerih ostaja nerešeno. Foto: MMC RTV SLO
Vprašanje lastništva parcele, na kateri se nahajajo nepremičnine, v številnih primerih ostaja nerešeno. Foto: MMC RTV SLO
Register nepremičnin vzpostavljen

Geodetska uprava je vzpostavila register nepremičnin s podatki, pridobljenimi na podlagi popisa nepremičnin in javnih evidenc.

Gre za register nepremičnin na ozemlju Slovenije, podatki pa bodo dostopni , razen če bodo služili komercialnim namenom. Predvidoma do konca leta bo vzpostavljen tudi spletni dostop. Nepremičnine bo mogoče iskati po številki parcele, stavbe ali dela stavbe ali po osebah, ki z nepremičnino razpolagajo. Register bo kot javna evidenca dostopen za vse fizične in pravne osebe, pri čemer podatki o prvih niso javni.

V začetku prihodnjega leta naj bi pripravili tudi programsko rešitev, ki bo lastnikom omogočala, da z digitalnim potrdilom dostopajo do vseh nepremičnin v njihovi lasti.

Register vsebuje podatke o okoli šestih milijonih nepremičnin. Od tega je zajetih 4,6 milijona takih, ki so sestavljene le iz parcele (tudi če je denimo, na njej stavba, a je v lasti druge osebe), 1,1 miljona takih, ki so sestavljene iz parcele in stavbe v lasti ene osebe in okoli 250.000 nepremičnin, pri katerih je znan lastnik stavbe, ni pa rešeno vprašanje lastništva parcele.

Vprašanje obdavčitve za zdaj odloženo
Kot je povedal generalni direktor geodetske uprave Aleš Seliškar, se je glede obdavčitve nepremičnin sedanja vlada odločila, da sprejem zakonodaje, ki bi to urejala, odloži za nedoločen čas.

Stroški popisa nepremičnin so znašali 10,92 milijona evrov, stroški vzpostavitve registra nepremičnin pa 479.000 evrov.

Register nepremičnin vzpostavljen