Pristojni organi RKS-ja znajo in zmorejo učinkovito urejati razmere v organizaciji in zagotoviti uspešno izvajanje humanitarnega poslanstva, kljub tem dogodkom zagotavljajo v organizaciji. Foto: BoBo
Pristojni organi RKS-ja znajo in zmorejo učinkovito urejati razmere v organizaciji in zagotoviti uspešno izvajanje humanitarnega poslanstva, kljub tem dogodkom zagotavljajo v organizaciji. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar
Nataša Pirc Musar bo odločala o razrešitvi Brunskoletove. Foto: BoBo
Renata Brunskole
Renata Brunskole poudarja, da v RKS-ju deluje že 25 let. Foto: BoBo

Rdeči križ Slovenije praznuje 150-letnico, njegovo Mladinsko zdravilišče Debeli rtič pa 60. rojstni dan. Tam so danes predstavili nove prostore mladinskega doma Rakovica. Novosti pa so ostale v senci spora med predsednico Rdečega križa Natašo Pirc Musar in generalno sekretarko organizacije Renato Brunskole.

Predsednica je namreč v četrtek podala predlog za razrešitev Brunskoletove z mesta generalne sekretarke.

Danes je na Debelem rtiču zatrdila, da naj bi razrešitev sekretarke predlagala zaradi nesporazumov in različnih pogledov na način dela Rdečega križa. Slišati pa je, da naj bi imela Pirc Musarjeva načrte za privatizacijo letovišča, kar je danes ostro zanikala.

Bo v zdravilišču in letovišču Debeli rtič še naprej odmeval smeh otrok, ki jih bodo tja napotili zdravstvene zavarovalnice in različna društva na brezskrbno počitnikovanje?

"Verjemite mi, da je privatizacija zadnja stvar, ki bi mi ali v sanjah ali v realnem življenju padla na pamet. [...] Zagotavljam vam, da kar koli bomo naredili, bo v 100-odstotni lasti Rdečega križa Slovenije," je povedala.

Zadnji dve leti res razmišljajo o drugačni statusni obliki mladinskega zdravilišča in letovišča.

"Zato razmišljamo o zavodu kot neprofitnem statusnem subjektu. Mi se danes težko prijavljamo na razpise, ker imamo neprimerno statusno obliko," je pojasnila.

Pirc Musarjeva je še dejala, da so se v preteklosti znotraj Rdečega križa dogajale nepravilnosti, da pa si je zadala nalogo, da bo odslej drugače. Odzvala se je tudi na govorice, da je v ozadju predlagane razrešitve generalne sekretarke nasprotovanje Brunskoletove zaradi morebitnih načrtov o privatizaciji letovišča.

"Nikoli nisem z gospo Brunskole govorila o projektu MZL. Nesporazumi so zaradi različnih pogledov na načine dela in to je vse," je sklenila.

"Glede na to, da me je predsednica prek PR-ja obvestila, da o o tekočih postopkih nimam pooblastila govoriti, ne želim komentirati, kako Rdeči križ vodi Nataša Pirc Musar. Ne želim omajati dobrega imena in ugleda Rdečega križa, s katerim sem povezana že od majhnega in na lokalni ravni aktivna zadnjih 25 let," pa je svojo stran predstavila Nataša Brunskole.

Vsak spor na vrhu neke organizacije meče slabo luč na vse tiste, ki s svojim delom nesebično pomagajo ljudem v stiski. Škoda bi bilo, da bi na koncu zaradi notranjih nesoglasij kratko potegnili otroci, sploh tisti, ki si letovanja drugače ne bi mogli privoščiti.

Odločila bo Pirc Musarjeva
STA sicer poroča, da je glavni odbor Rdečega križa Slovenije odločitev o razrešitvi Brunskoletove prepustil Pirc Musarjevi.





Delo Rdečega križa zasenčila nesoglasja
Delo Rdečega križa zasenčila nesoglasja