Dr. Miro Cerar je predsednika republike Boruta Pahorja o svoji odločitvi že predhodno obvestil in takoj napovedal, da ga bo podrobneje seznanil z razlogi. Foto: BoBo
Dr. Miro Cerar je predsednika republike Boruta Pahorja o svoji odločitvi že predhodno obvestil in takoj napovedal, da ga bo podrobneje seznanil z razlogi. Foto: BoBo
Se je predvolilna bitka že začela?
Od dvanajstih vlad le dve končali mandat
Zakaj je bil drugi tir usoden za vlado?
Po odstopu se stranke pripravljajo na volitve
Pogajanja s sindikati so ustavljena
Dvakrat na volišče pred poletnimi počitnicami
Odzivi po odstopu Cerarja
Analitik Alem Maksuti o Cerarjevem odstopu
Cerar pojasnil Pahorju svojo odločitev
Kako odstop vidijo politične stranke?
Odziv sindikatov na odstop premierja
Odstop predsednika vlade Mira Cerarja
Predsednik vlade Miro Cerar odstopil

Ta teden je v slovenski javnosti najbolj odmeval odstop premierja dr. Mira Cerarja, ki se je odločil podati odstopno izjavo državnemu zboru. Kot je dejal, je bila kaplja čez rob odločitev vrhovnega sodišča o razveljavitvi referenduma o drugem tiru.

"Danes se je prelila kaplja čez rob, projekt drugega tira je doživel nov udarec, ki so ga povzročili tisti, ki želijo ustaviti pozitivni razvoj Slovenije. V takšnih zgodbah ne želim sodelovati," je v izjavi po seji vlade v sredo dejal Cerar.

Smešna vlada, ker so šli z zakonm gradit eno železnico, smešno je pa tudi sodišče, kako naj vlada razlaga projekt, jasno, da ga podpira, če ga podpira, ga ne more hkrati kritizirat.
Naša pravna stroka je zašla v banalnost.

— veza 2018-03-14 20:31:20

To vsesplosno kritiziranje Cerarja sedaj pa je tudi zanimivo. Res zgleda, kot da gre za porazno vlado, katere delo je najmanj pahnilo Slovenijo v novo krizo. Uspehom vlade sigurno botrujejo uspehi ter vsesplosna klima v gospodarstvu, tako doma kot v tujini, a vseeno je tudi v okviru trenutnega in preteklega stanja bilo potrebno manevrirati, kar je Cerar sigurno dobro počel. Zato me čudi to vsesplosno pljuvanje po njem danes...

— cvirn1 2018-03-14 22:51:07

Cerarju je pač dopi*dilo...Glede na koalicijska partnerja nič čudnega.
Vseeno poteza, ki je verjetno ne bi povlekel nihče izmed trenutnih politikov.

— trenstroj 2018-03-14 22:11:02

je pa dejstvo, da je to politično modra odločitev. volitve itak bodo, Cerar pa je prvič v mandatu sprejel politično odločitev, ki mu lahko koristi.

izgubiti nima kaj več, sedaj bo pobiral glasove tistih, ki se zgražajo nad to sodno odločitvijo, ki jo je pritožnik pač vložil...

— ajvard 2018-03-14 22:17:33

Različne skupine vidijo le sebe in svoj prav
"Spoštovane državljanke in državljani, država je danes v bistveno boljšem stanju kot leta 2014. Oblast vračam v vaše roke," je sporočil. Pojasnil je, da je odločitev za odstop sprejel, ker je treba vedeti, kaj je prav in kaj narobe. "Gre za odgovornost, ki jo sprejemam, in odločitev, ki bi jo moral v taki situaciji sprejeti vsak zaupanja vreden politik. Na volitvah boste vi sodili, kaj je prav in kaj narobe in kdo si zasluži podporo," je dodal in med drugim ocenil, da se v javnosti namenoma ustvarja napačen vtis, da je v državi vse narobe. "To enostavno ne drži," je bil odločen Cerar in navrgel je, da različne skupine vidijo le sebe in svoj prav, vsak zahteva samo zase, tudi koalicijski partnerji. "Meni je to tuje," je dejal in dodal, da SMC ni uresničil vsega, ker je moral sklepati kompromise s koalicijskimi partnerji, vodstvi sindikatov in različnimi družbenimi skupinami.

Kakšni bebavi komentarji, za naša bedna življenja je kriv Miro Cerar. Dragi moji sodržavljani to ne pelje več nikamor. Ja Cerar je imel svoje napake, kdo jih konec koncev pa nim.a . Res je, ni naredil vse prav, ampak tako hudo pa spet ni kot pravite. Niti približno si ne zasluži splošne kritike in niti približno ni bil slab. Po dolgem času predsednik vlade, ki se sam ni znašel v nobeni omembe vredni aferi. Pa bom skušal objektivno analizirati mandat, kot desničar vem da bom težko objektiven.

Zdravstvo:
- bistveno premalo agresivna politika, jasno bi moral pokazati da dogajanja v UKCju ne bo podpiral
- premalo odprta za možnosti, premalo obračuna z očitnimi lobiji

Pravosodje:
- veliko pričakovanja, malo učinka
- Klemenčič ni naredil popolnoma nič
- brez sistemskih sprememb, brez poenostavljanja postopkov, brez zaostorovanaj zakonodaje
- to da vrhovno sodišče pol leta odloča o projektu, ki je že v teku in ga na koncu sesuje je popolnoma nedopustno. Tukaj je bila povzročena huda škoda državi
- tukaj cerarja ne obtožuje ničesar, ni bilo veliko v njegovi moči

Javni sektor
-ni omejil vpliva
- učitelji požrešni, zahtevajo nekaj česar si ne zaslužijo
- policaji so upravičeno dobili svoje, močna ministrica
- sektor v katerem imajo šolniki daleč največ vpliva in so daleč najmanj pomembni
- veliko dela na omejitvi moči sindikatov

Zunanja politika
- katastrofa
- večino krivde na Erjavcu, ki gobca stvari katerih ne bi smel in ne prevzame odgovornosti
- Erjavec glavni krivec za stanje ki je po mojem slabo

Okolje
- še eno alarmantno področje
- kvota desusa totalno nesposobna nič od nič
- po slabem letu od požara narejenega popolnoma nič

Kmetijstvo in sociala
- kvaota SDja
- Židan se lahko napihuje kolikor hoče, njegovih učinkov praktično ni zaznati. Izgubil teran, izgubil pršut, veliko govorjenja za prazen nič. Srečo da ima medije na svoji strani
- Anja Kopač Mrak, najbolj nesposobna ministrica. pojma nima kaj dela

Pa če poskusim postavit generalno sliko. Dejstvo je da v 4 letih kaj veliko ne morejo narediti, Cerar je prinesel stabilnost, kar je precej pomembno za gospodarsko rast. Za postoriti je še ogromno, vendar to ni krivda Cerarja. To da male stranke niso ničesar krive in da ljudje to tolerirajo je popolnoma nedopustno, škodljivo za državo. Kot narod se moramo končno vprašti kaj bi pravzaprav radi. Vsak nekaj kritizira, nihče pa ne zna ničesar pohvaliti. Vsi bi radi vse imeli in to čez noč. Ampak tako pač ne gre, vsi bomo morali dodati svoj delež. Če se obrnem k volitvam. Želim si močne vlade, ni mi toliko pomembno kake barve je, važno je da imamo neko pot. Slovenija nujno potrebuje pot po kateri bo hodila. Če je ta pot leva, pa naj bo leva. Najhujše je to kar je sedaj, po domače povedano nič. Vsak vleče na svojo stran, vsi pa bi radi izkoristili država. Ampak ta država je naša, če boš ti izkoriiščal, bom jaz plačeval. Ampak jaz sem tvoj sosed, ne tvoj sovražnik. JAz sem nekdo, ki bo pomagal tebi ali tvojim otrokom. In če boš ti kradel, ti jaz ne bom s čim imel za pomagat. Ne obtožujmo države za lastna bedna življenja. Upam na koalicijo SMC, Šarec in NSi. Se mi zdi da so dovolj raznovrstni in dovolj povezovalni da bi to lahko uspelo.

— gospod iskreni 2018-03-15 00:23:25

Cerar je podal odstopno izjavo.
Tega Janša že najmanj 58x ni uspel storiti.

— SamoRes 2018-03-14 22:08:30

Zelo zrela poteza Cerarja, bi ga ne krivega ne dolžnega še požrli ! Sindikati bodo lahko štrajkali do onemoglosti. Preostenek koalicije se več ne bo politično okoriščal na račun Cerarja. Opozicija bo lahko bruhala v prazno. Za Slovence se pa ne bo spremenilo nič . Predvolilni čas itak nikoli nič koristnega ne prinese.

— darko zupan 2018-03-14 22:36:25

Glede na to, da sta danes odstopila slovaški in slovenski predsednik vlade, bo v tujih medijih spet malo zmede.

— valladolid 2018-03-14 22:59:43

V Tarči obmetavanje z očitki
V četrtek so nato na Televiziji Slovenija v oddaji Tarča gostili prvake parlamentarnih strank, manjkal je le Karl Erjavec iz DeSUS-a, ki ga je zamenjal Franc Jurša. Cerar je odgovarjal na številne očitke kolegov iz parlamenta, tudi s strani koalicijskih partnerjev. Ob koncu so spregovorili tudi o možnostih sodelovanja po volitvah. Ob tem je bila retorika najostrejša med Cerarjem in predsednikom SD-ja Dejanom Židanom na eni strani ter predsednikom SDS-a Janezom Janšo na drugi. Židan je SDS označil za radikalno desnico, ki širi neresnice, ustvarja nezaupanje in strah ter ponuja škodljive rešitve. Janša je očitke zavrnil in Židanu vrnil z očitki o "ukradeni hiši", v kateri deluje SD. Hkrati je ugotavljal, da pogovori o sodelovanju s SMC-jem niso smiselni, saj ne bodo več sestavljali vlade.

V tej debati se lepo vidi razlika med Cerarjem in ostalimi. Medtem ko Cerar pohvali tudi delo prejšnjih vlad, vsi ostali hvalijo samo sebe in kritizirajo vse, kar se je zgodilo za časa Cerarjeve vlade. Najbolj smešno je, da to počne tudi Židan, ki je bil sam pomemben del te vlade.

— Matic 2018-03-15 20:17:33

Delno ima Bratuškova prav, dolg nam pada predvsem zato, ker nam BDP raste. Da bi morali pa imeti 500 milijonov presežka, je pa totalen baukl. Dobro ve, da so se z gospodarsko rastjo sprostila tudi mnoga varčevanja, vpeljana (tudi) v njenem mandatu. Skratka - s številkami se da lepo manipulirat, Predstaviš tisto, kar ti paše, pa še resnico govoriš.

— tedi77 2018-03-15 20:28:10

Poglejte zdaj vsestranki napad na Cerarja, on pa bo kljub temu ostal kulturen. To je njegova največja vrlina, ki nikomur izmed preostalih ni blizu.

— Luka Milanović 2018-03-15 20:12:39

Cerar je edini, ki vsaj mal dolgoročno gleda na Slovenijo in državne projekte, tudi najlažje prizna napako in prisluhne drugemu mnenju. Drugi pa dretje in politika iz danes na jutri.

— Mimobeznik 2018-03-15 22:39:31

Se je predvolilna bitka že začela?
Od dvanajstih vlad le dve končali mandat
Zakaj je bil drugi tir usoden za vlado?
Po odstopu se stranke pripravljajo na volitve
Pogajanja s sindikati so ustavljena
Dvakrat na volišče pred poletnimi počitnicami
Odzivi po odstopu Cerarja
Analitik Alem Maksuti o Cerarjevem odstopu
Cerar pojasnil Pahorju svojo odločitev
Kako odstop vidijo politične stranke?
Odziv sindikatov na odstop premierja
Odstop predsednika vlade Mira Cerarja
Predsednik vlade Miro Cerar odstopil