Sprememba proračuna za leto 2024 med drugim prinaša zmanjšanje sredstev za policijo, kar je zaskrbelo nekatere opozicijske člane odbora, v vladi pa zagotavljajo, da bo policija ostala polno operativna.

Državna sekretarka na notranjem ministrstvu Tina Heferle je pojasnila, da se s spremembami proračuna sredstva ministrstvu v prihodnjem letu znižujejo za 49,7 milijona evrov, od tega največ policiji, 47,8 milijona evrov. Največji rez pri proračunu ministrstva za notranje zadeve je po njenih besedah na investicijah in materialnih stroških. Tako se bodo prestavili nekateri investicijski projekti, nekoliko pa se bo zmanjšala tudi masa plač, je pojasnila.

A je ob tem zagotovila, da se plače ne bodo nikomur zniževale, pač pa bo šlo po njenih besedah za racionalizacijo delovnega procesa v smislu prerazporejanja in nadzor nad opravljanjem nadurnega dela. Hkrati je zatrdila, da bo proračun ministrstva vzdržen in bo zagotavljal nemoteno operativno delovanje policije in upravnega dela ministrstva. Policija tako po njenih besedah ne bo občutila primanjkljajev pri operativnosti in opremljenosti.
Predlog proračuna za leto 2025 pa po njenih besedah glede na predlog sprememb proračuna za prihodnje leto sredstva ministrstvu povečuje za 20,9 milijona evrov, največji del za stroške dela.

Nekatere opozicijske poslance je zaskrbelo znižanje sredstev, namenjenih policiji. Žana Mahniča (SDS) je denimo zanimalo, ali bo zmanjšanje za skoraj 48 milijonov evrov kakor koli vplivalo na učinkovito varovanje meje, če bi bilo zaradi razmer na Bližnjem vzhodu in ob morebitnem večjem migrantskem valu treba prestaviti določen del sil na mejo. Nekateri poslanci pa so v predlogu opazili tudi znižanje sredstev na podprogramu zunanja meja in izvajanje predpisov o tujcih.

Heferle je pojasnila, da ne gre le za sredstva, namenjena migracijam, saj gre v večjem delu za zmanjšanje materialnih stroškov in investicij. Znižanje na podprogramu zunanja meja in izvajanje predpisov o tujcih pa je posledica vstopa Hrvaške v schengensko območje. Ker slovenska policija ne izvaja več nadzora na zunanji meji, so del policistov prerazporedili v notranjost države, s čimer so se na drug podprogram prenesla tudi sredstva za njihove plače.

Del proračunskih dokumentov s področij javne uprave in lokalne samouprave pa je predstavil državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič. Iz proračunskega gradiva je razvidno, da sredstva za omenjeno ministrstvo za leto 2024 znašajo 81,9 milijona evrov, kar je 52,9 milijona evrov manj glede na veljavni proračun. Za leto 2025 pa je za ministrstvo predvidenih 81,3 milijona evrov.

Največ sredstev se bo "porezalo" na področju investicij, saj je ministrstvo skrbnik državnega nepremičnega premoženja, kjer se bodo investicije prestavile na prihodnji čas, je pojasnil Trbič. Eno ključnih znižanj pa predstavlja prenos delovnega področja nekdanjega direktorata za informatiko na ministrstvo za digitalno preobrazbo. Se pa sredstva po drugi strani povečujejo za področje upravnih enot, je dodal.

Poslanko NSi-ja Vido Čadonič Špelič je zmotilo zmanjšanje stroškov na področju podpore lokalni samoupravi, saj meni, da bi občine, sploh v času odpravljanj posledic naravnih nesreč, potrebovale več denarja. Trbič je spomnil, da imajo občine več virov financiranja. Glede sredstev za delovanje skupnih občinskih uprav pa je dejal, da bo prihodnje leto na podlagi podanih zahtevanih in upravičenih sredstev občin enako, kot je realizacija letos. Sicer pa ministrstvo z vsemi deležniki načrtuje spremembo sistemskega zakona o financiranju občin, ki bo določila zgornjo mejo sredstev za to postavko, je še napovedal državni sekretar.