Delovni obisk hrvaškega obrambnega ministra je za Erjavca prvo dvostransko srečanje, odkar je znova prevzel obrambni resor. Foto: BoBo
Delovni obisk hrvaškega obrambnega ministra je za Erjavca prvo dvostransko srečanje, odkar je znova prevzel obrambni resor. Foto: BoBo
Krstičević je poudaril, da je sodelovanje na obrambnem področju ključno in strateško pomembno tako za Hrvaško kot za Slovenijo. Foto: BoBo

Erjavec je po pogovorih s hrvaškim kolegom izpostavil, da državi v letošnjem letu izvajata 49 skupnih projektov, od tega jih 22 poteka v Sloveniji, 27 pa na Hrvaškem. Poudaril je, da sta obe državi postavljeni pred enake varnostne izzive, kot so množične migracije, naravne nesreče, terorizem. "Varnost ni več sama po sebi umevna," je dejal Erjavec in opozoril, da Zahodni Balkan še vedno ni stabilen. "V interesu Slovenije in Hrvaške je, da imamo na Zahodnem Balkanu stabilno situacijo," je dejal.

Krstičević o slovenski tožbi Hrvaške: "To ni dobro"
Kljub nekaterim odprtim vprašanjem med državama, kot je uveljavitev arbitražne odločbe o meji, Slovenija in Hrvaška po Erjavčevih besedah dobro sodelujeta tudi na drugih področjih. "Ne smemo se obremenjevati z vprašanji, ki se bodo slej ko prej rešila po pravni poti," je dejal.

Krstičević je na novinarsko vprašanje glede tožbe Slovenije proti Hrvaški na Sodišču EU-ja zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe dejal, da "to ni dobro", da pa je to odločitev Slovenije. "Hrvaška si želi sodelovanja s sosedi, s prijatelji, in mi vedno pravimo, da se je treba pogovarjati," je poudaril.

Sodelovanje v vojaških misijah
Erjavec je navedel, da Slovenija in Hrvaška kot članici EU-ja in zveze Nato tesno sodelujeta v različnih misijah v podporo miru v okviru Nata, EU-ja in ZN-a ter na različnih vojaških vajah. Spomnil je, da so na oktobrskem zasedanju obrambnih ministrov Nata v Bruslju podpisali sporazum o ustanovitvi večnacionalnega centra za usposabljanje helikopterskih posadk za specialno delovanje v Zemuniku pri Zadru, v katerem bosta sodelovali tudi Madžarska in Bolgarija. "To Natovo središče v Zemuniku bo prispevalo k novim zmogljivostim hrvaške, slovenske, madžarske in bolgarske vojske," je dejal hrvaški minister. Erjavec je napovedal, da namerava Slovenija v Zemunik poslati dva pripadnika Slovenske vojske.

Erjavec: Smo tik pred nakupom novih helikopterjev
Slovenija ima namreč namen še naprej razvijati svoje helikopterske sile. "Smo tik pred tem, da se odločimo o nakupu novih helikopterjev," je povedal Erjavec. Gre za tri helikopterje nujne medicinske pomoči.

Krstičević je omenil možnost, da bi lahko Hrvaška po nakupu vojaških letal F-16 morda v prihodnosti sodelovala tudi pri nadzoru slovenskega zračnega prostora. "To je eno od področij sodelovanja," je dejal. Erjavec pa je napovedal, da bosta s hrvaškim kolegom v nadaljevanju obiska govorila tudi o vprašanju množičnih migracij.

Obrambni minister Erjavec gosti hrvaškega kolega Krstičevića
Obrambni minister Erjavec gosti hrvaškega kolega Krstičevića