Novo vodstvo KPK-ja bo začelo delati 31. marca. Foto: BoBo
Novo vodstvo KPK-ja bo začelo delati 31. marca. Foto: BoBo
Predsednik države Borut Pahor je povedal, da je izbral najboljše vodstvo protikorupcijske komisije izmed kandidatov, ki mu jih je predlagala izbirna komisija. Foto: BoBo
Bo novo vodstvo KPK-ja dvigalo manj prahu?
Novo vodstvo KPK-ja gre v akcijo 31. marca
Predstavljeno novo vodstvo KPK-ja

Predsednik republike Borut Pahor je predstavil novo vodstvo KPK-ja, ki ga je imenoval v četrtek. Novi predsednik KPK-ja bo odvetnik iz Murske Sobote Boris Štefanec. Njegova namestnika sta postala nekdanji kriminalist Jurij Ferme in uslužbenec KPK-ja ter nekdanji obveščevalec Sove Darko Stare.

Predsednik Pahor je pojasnil, da v prvem krogu, v katerem se je prijavilo 55 kandidatov za predsednika KPK-ja, ni bil nobeden izmed njih ocenjen kot primeren kandidat. V drugem krogu, v katerem se je prijavilo 13 kandidatov, pa je izbirna komisija ocenila, da je za predsednika KPK-ja primeren le en sam kandidat.

Na vprašanje, zakaj med vodstvom KPK-ja ni več nobene ženske, čeprav je bilo ustreznih nekaj kandidatk, je Pahor povedal, da si je prizadeval, da bi izbral najboljše in pri tem ni gledal na spol. "Edino merilo je bila najbolj kakovostna izbira," je opozoril.

Pahor je še povedal, da sta si z ministrom Virantom prizadevala, da bi novo vodstvo KPK-ja dobilo ustreznejše pogoje za opravljanje svojega dela, tudi s spremembami zakonodaje na tem področju. Tako je skupini uglednih pravnih strokovnjakov že posredoval novelo zakona o integriteti in preprečevanju korupcije s prošnjo, da ga ustavnopravno in mednarodnopravno primerljivo ocenijo in po potrebi dopolnijo.

"Novi senat mora čutiti dodatno odgovornost za svoje delo," je še povedal Pahor.

Novi predsednik KPK-ja je velika neznanka
Vsi trije člani novega vodstva so bili sicer bolj kot ne redkobesedni oziroma nameravajo svoje delovne načrte natančneje pojasniti 31. marca, ko bodo formalno prevzeli posle od prejšnjega vodstva protikorupcijske komisije.

60-letni Štefanec, sicer relativno neznan odvetnik, ima sicer dolgo kariero v pravosodju, saj je bil državni tožilec in sodnik temeljnega sodišča v Murski Soboti, ki ga je leta 1992 razrešila tedanja skupščina RS. Nato pa je bil skoraj 22 let odvetnik.

Prav tako v poosamosvojitvenih časih ni deloval v politiki oz. je bil v njej dejaven le kot član zveze komunistov, znotraj murskosoboške izpostave ZK-ja.

V neformalnem pogovoru z novinarji po predstavitvi je povedal, da nima ničesar skrivati, da je bil politično dejaven le v osemdesetih letih prejšnjega stoletja, ko je nekje okoli leta 1983 vstopil v zvezo komunistov, občinski sekretar ZK-ja pa je postal leta 1989.

Pred imenovanjem za predsednika KPK-ja pa se je neuspešno potegoval za notarsko mesto v Lendavi in za okrožnega sodnika v Kopru.

"Po razgovoru nisem imel razloga, da bi zavrnil njegovo kandidaturo, zato ima vso mojo podporo," je o svojem izboru med drugim povedal predsednik Pahor.

Novi predsednik KPK-ja pa je pojasnil, da bo - glede na dejstvo, da je pravnik, "kar je ena redkih stvari, ki je o meni znana" - spoštoval zakonodajo in predpise. "Niti pod razno ne mislimo delati zadev na populističen način, temveč na korekten, transparenten način," je še povedal Štefanec in dodal, da bodo vselej ščitili integriteto preiskovancev.

Pomočniki izhajajo iz policijskih vrst
Novi podpredsednik KPK-ja Jurij Ferme je diplomirani pravnik z doktoratom s področja družbenih ved in je bil policijski svetnik pri generalnem direktorju policije. Kariero pa je začel kot miličnik in je bil med drugim tudi komandir postaje milice v Ormožu, direktor PU Maribor in PU Slovenj Gradec in direktor kriminalistov.

Ferme je ob svoji predstavitvi povedal, da si bo prizadeval za sodelovanje z lokalnimi skupnostmi kot civilno družbenimi organizacijami ter glede sodelovanja s policijo pri preventivnem delu preprečevanja korupcije.

Drugi podpredsednik Darko Stare je bil v KPK –ju zaposlen že v času, ko je komisijo vodil Goran Klemenčič. Svojo kariero je prav tako začel v policiji, leta 2007 pa je postal namestnik direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) in to delo je opravljal do zaposlitve na KPK-ju jeseni 2010.

Bo novo vodstvo KPK-ja dvigalo manj prahu?
Novo vodstvo KPK-ja gre v akcijo 31. marca
Predstavljeno novo vodstvo KPK-ja